Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Dokonalý hummus od A po Z

Tipy ako pripraviť ten najlepší hummus. Domáci bude chutiť presne tak, ako si vy sami predstavujete a to za zlomok ceny kupovaného.

Univerzálna nátierka

Hummus je nielen vegetariánske jedlo, ale v poslednom období sa stáva veľmi populárnym jedlom vďaka zvýšenému záujmu o strukoviny. Je to úžasná ochutená pomazánka z uvareného a rozmixovaného cíceru. Nejde tak ani o klasickú pomazánku, ktorá sa natiera na chleba, ale skôr sa v nej kúsky chleba napríklad pity namáčajú. Ďalšou alternatívou je hummus pripravovaný s čerstvou zeleninou. Samotný hummus má vysokú výživovú hodnotu a pridaním zeleniny sa táto hodnota len zvyšuje. Hummus je vynikajúci zaháňač hladu.

Cícer je strukovina jemnej, orieškovej chuti. Často sa vyskytuje v receptoch arabskej kuchyne. Ale cícer je vynikajúci aj v kombinácii s našimi surovinami.

1. Namáčanie cíceru

Cícer na hummus patrí medzi tie strukoviny, ktoré si namáčanie priam vyžadujú. Namáčajte ho najmenej 12 hodín pred použitím v studenej vode. Pri namáčaní cícer zväčší svoj objem, preto je potrebný dostatočne veľký hrniec a dostatočné množstvo vody. Dobrá rada je, že do vody treba pridať štipku soli. Cícer tak mäkne akosi kvalitnejšie. Zo 100 g suchého cíceru namáčaním a varením získate 250 g cíceru určeného k jedlu.

cícer
cícer
Zdroj: dreamstime.com

2. Varenie cíceru

Obyčajne treba 2 hodiny mierneho varenia, než zmäkne. Nič sa nestane, keď sa varí dlhšie, ale treba ho variť na mienom ohni, pod pokrievkou. Cícer môžete pokojne variť aj 8 hodín na naozaj miernom ohni. S takto dlho vareným cícerom bude hummus akýsi nadýchanejší.

3. Chladnutie cíceru

Cícer po uvarení nezlievajte, len ho odstavte. Nechajte ho vychladnúť vo vode, v ktorej sa varil. Cícer sa varí v neosolenej vode. Takže, ak po uvarení vodu osolíte, tak sa soľ dostane aj do cíceru. Cícer na hummus sa mixuje studený. Takže po vychladnutí ho môžete kľudne uložiť do chladničky na noc. Ak ste cícer varili spomínaných 8 hodín, tak z nálevu sa stane chladením trochu gel. Ale toho sa nebojte :)

4. Ako hummus ochutiť?

Hummus je rozmixovaný cícer, ochutený soľou. Pridať môžete aj rascu, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a hlavne sézamovú pastu tahini (pasta zo sézamových semiečok, ktorá má vysoké výživové hodnoty - vysoký obsah niektorých vitamínov skupiny B a minerálov - vápnik, zinok, železo ).

So samotným hummusom môžete veľa exparimentovať. Krásnu farbu dostane, ak pridáte trochu kurkumy, či ochutenú, uvarenú červenú repu. Cícer mixujte asi tak 2 minúty. Pri mixovaní si pridábajte scedenú vodu, v ktorej sa cícer varil. Postupne si pridávajte aj cesnak a tahinu. Čím ostrejšie máte nože mixéru, tým hladšie a lepšie bude pyré. Až úplne na záver ochutíte hummus soľou a citrónovou šťavou. Dochucujte opatrne po kvapkách a po štipkách, aby ste dosiahli vami požadovanú chuť hummusu. Na tanieri si hummus polejte olivovým olejom a ozdobte pár zrnkami vareného cíceru.

5. Ako hummus podávať?

Budete potrebovať niečo na namáčanie - tak napríklad pripravte si na hrubšie pásy nakrájanú zeleninu, či pita chlieb, alebo tortilové placky. Ale chutný je aj s čerstvým chlebom.

Hummus
Hummus so zeleninou
Zdroj: Shutterstock

Keď sa to tak zhrnie, na prípravu domáceho hummusu potrebujete od varenia až po výsledný pokrm asi 2 dni. Ale ten výsledok veru zato stojí.

Recepty na hummus

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pohánka, cícer, natural ryža – ako ich správne pripraviť?
Snažíte sa zaradiť do stravy racio potraviny, ako sú napríklad ryža natural, cícer či pohánka, no stále vám ryža...
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna zelená farba je...
Vajicko bryndza
Skvelá raňajková nátierka z bryndze a vajíčka od Henriety
Tentokrát pre vás Henrieta pripravila výbornú zdravú nátierku z bryndze a vajíčka.
Domáce čipsy
Domáce čipsy sú najlepšie!
5 plus 1 receptov na famózne čipsy k telke či na párty.
Halloweenske prsty
Tie najstrašidelnejšie recepty na halloweensku párty
Vybrali sme pre vás najlepšie recepty na halloweensku párty, ktoré potešia nie len deti. Či už chystáte občerstvenie...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.