Pridať recept

Dokonalý hummus od A po Z

Tipy ako pripraviť ten najlepší hummus. Domáci bude chutiť presne tak, ako si vy sami predstavujete a to za zlomok ceny kupovaného.

Univerzálna nátierka

Hummus je nielen vegetariánske jedlo, ale v poslednom období sa stáva veľmi populárnym jedlom vďaka zvýšenému záujmu o strukoviny. Je to úžasná ochutená pomazánka z uvareného a rozmixovaného cíceru. Nejde tak ani o klasickú pomazánku, ktorá sa natiera na chleba, ale skôr sa v nej kúsky chleba napríklad pity namáčajú. Ďalšou alternatívou je hummus pripravovaný s čerstvou zeleninou. Samotný hummus má vysokú výživovú hodnotu a pridaním zeleniny sa táto hodnota len zvyšuje. Hummus je vynikajúci zaháňač hladu.

Cícer je strukovina jemnej, orieškovej chuti. Často sa vyskytuje v receptoch arabskej kuchyne. Ale cícer je vynikajúci aj v kombinácii s našimi surovinami.

1. Namáčanie cíceru

Cícer na hummus patrí medzi tie strukoviny, ktoré si namáčanie priam vyžadujú. Namáčajte ho najmenej 12 hodín pred použitím v studenej vode. Pri namáčaní cícer zväčší svoj objem, preto je potrebný dostatočne veľký hrniec a dostatočné množstvo vody. Dobrá rada je, že do vody treba pridať štipku soli. Cícer tak mäkne akosi kvalitnejšie. Zo 100 g suchého cíceru namáčaním a varením získate 250 g cíceru určeného k jedlu.

cícer
fotogaléria
cícer
Zdroj: dreamstime.com

 

2. Varenie cíceru

Obyčajne treba 2 hodiny mierneho varenia, než zmäkne. Nič sa nestane, keď sa varí dlhšie, ale treba ho variť na mienom ohni, pod pokrievkou. Cícer môžete pokojne variť aj 8 hodín na naozaj miernom ohni. S takto dlho vareným cícerom bude hummus akýsi nadýchanejší.

3. Chladnutie cíceru

Cícer po uvarení nezlievajte, len ho odstavte. Nechajte ho vychladnúť vo vode, v ktorej sa varil. Cícer sa varí v neosolenej vode. Takže, ak po uvarení vodu osolíte, tak sa soľ dostane aj do cíceru. Cícer na hummus sa mixuje studený. Takže po vychladnutí ho môžete kľudne uložiť do chladničky na noc. Ak ste cícer varili spomínaných 8 hodín, tak z nálevu sa stane chladením trochu gel. Ale toho sa nebojte :)

4. Ako hummus ochutiť?

Hummus je rozmixovaný cícer, ochutený soľou. Pridať môžete aj rascu, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a hlavne sézamovú pastu tahini (pasta zo sézamových semiečok, ktorá má vysoké výživové hodnoty - vysoký obsah niektorých vitamínov skupiny B a minerálov - vápnik, zinok, železo ).

So samotným hummusom môžete veľa exparimentovať. Krásnu farbu dostane, ak pridáte trochu kurkumy, či ochutenú, uvarenú červenú repu. Cícer mixujte asi tak 2 minúty. Pri mixovaní si pridábajte scedenú vodu, v ktorej sa cícer varil. Postupne si pridávajte aj cesnak a tahinu. Čím ostrejšie máte nože mixéru, tým hladšie a lepšie bude pyré. Až úplne na záver ochutíte hummus soľou a citrónovou šťavou. Dochucujte opatrne po kvapkách a po štipkách, aby ste dosiahli vami požadovanú chuť hummusu. Na tanieri si hummus polejte olivovým olejom a ozdobte pár zrnkami vareného cíceru.

5. Ako hummus podávať?

Budete potrebovať niečo na namáčanie - tak napríklad pripravte si na hrubšie pásy nakrájanú zeleninu, či pita chlieb, alebo tortilové placky. Ale chutný je aj s čerstvým chlebom.

Hummus so zeleninou
fotogaléria
Hummus so zeleninou
Zdroj: Shutterstock

Keď sa to tak zhrnie, na prípravu domáceho hummusu potrebujete od varenia až po výsledný pokrm asi 2 dni. Ale ten výsledok veru zato stojí.

Recepty na hummus

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hornopovažská silvestrovská kapustnica
Silvestrovská kapustnica ako lusk! Dedova HORNOPOVAŽSKÁ kapustnica, výborný a bohatý recept. Keď ju uvaríte, nezabudnite urobiť toto!
Silvester si bez voňavej poctivej kapustnice nevieme ani len predstaviť. Pripravili sme pre vás výber skvelých...
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov,
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov, ktoré nechýbajú na žiadnej oslave
Silvestrovský výber perfektných majonézových šalátov, ktoré sa hodia na chlebíčky, kanapky i slávnostné...
Pravý hovädzí tatarák
Pravý hovädzí TATARÁK a variácie, ktoré ešte nepoznáte! Táto luxusná pochúťka u nás na Silvestra nesmie chýbať!
Patríte medzi skupinku nadšencov, ktorým sa pri pohľade na tatársky biftek s cesnakovými hriankami zbiehajú...
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov, lepšie inde nenájdete!
Chystáte sa pripravovať kanapky, očká či chlebíčky? Máme pre vás skvelé recepty na nátierky, s ktorými...
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde už nehľadajte, tu sú všetky!
Výborné slané chuťovky na záver roka, ktoré u nás nikdy nechýbajú. Vyberte si z našej bohatej ponuky receptov.
Mimosa (Mimóza)
Najlepšie silvestrovské drinky: Ospevovaná MIMÓZA a ďalšie fantastické drinky z fľaše šampanského, všetko potrebné máte určite doma!
Chcete na silvestrovský prípitok niečo originálne? Vyskúšajte tieto očarujúce a jednoduché recepty na koktaily...