Pridať recept

Naučte sa správne skladovať pečivo!

Stáva sa Vám, že donesiete z obchodu čerstvý chlieb, bagety alebo klasické rožky a už večer majú nechutnú gumovú konzistenciu alebo stvrdnú na kameň? Nie každý má možnosť ráno vybehnúť z domu na čerstvé pečivo k pekárovi alebo do supermarketu a pochutnať si na chrumkavom a voňavom pečive. Naučte sa zopár osvedčených trikov na uskladnenie pečiva, to zostane čerstvé aspoň dva dni a chlieb ešte o niečo dlhšie. Overte si, či je Váš spôsob skladovania pečiva správny alebo ste celé tie roky robili niekde chybu.

Najlepšou možnosťou by bolo každý deň kúpiť toľko čerstvého pečiva, koľko sa zje na večeru, prípadne raňajky a bolo by po probléme! No odhadnúť koľko žemlí práve dnes zjedia deti s mužom na večeru a či vôbec budú jesť žemľu so šunkou býva naozaj ťažké, dokonca aj pre zabehnutú rodinu. Už v obchode sa rozhodnite, či si kúpite pečivo čerstvé alebo balené, či ho zabalíte do papierového alebo igelitového vrecka a dobre zvážte kedy ho budete jesť.

Najskôr zjedzte rožky potom chlieb!

Po príchode z obchodu sa snažte zjesť najskôr svetlé pšeničné pečivo, chlieb a pečivo s vyšším obsahom žitnej múky vydrží o niečo dlhšie. Rožky, rôzne žemle, bagety, kaizerky a ciabatty sú najchutnejšie prvých 8 hodín, a preto sa odporúčajú ihneď skonzumovať.

Pečivo schovajte, nezaduste!

Ak ste pečivo z obchodu priniesli ešte teplé, na chvíľu ho vytiahnite vonku a nechajte vychladnúť na kuchynskej linke, musí sa aklimatizovať.

Chlieb a iné pečivo s vyšším obsahom žitnej múky je chutnejší dlhšie, no pokiaľ sa voľne povaľuje po kuchyni, tak sa môže veľmi ľahko stať, že ráno pri jeho jedení prídete o kúsok zubu. Nezakryté pečivo na vzduchu rýchlo vyschne, no ak ho zadusíte mikroténovým vreckom, ráno si budete pochutnávať na gume, v tom lepšom prípade, v horšom prípade aj s plesňou, ktorá sa v igelite rozmnožuje oveľa rýchlejšie. Mikroténové vrecko použite iba v prípade, že pečivo ihneď poputuje do mrazničky! Pred mikroténovým vreckom dajte radšej prednosť papierovému, je o niečo priedušnejšie, no pečivo v ňom rýchlejšie tvrdne. Pečivo v takomto obale dajte do chlebníka alebo šuflíka.  

Ak ste počuli chýry o tom, že chlieb menej tvrdne položený na chladničke, ihneď na ne zabudnite. Vrchná doska na chladničke je totiž oveľa teplejšia ako klasická kuchynská doska a pečivo na nej tvrdne omnoho rýchlejšie. Dokonca sa môže stať, že za dva dni na ňom objavíte tú nechutnú bielo-zelenú pleseň. Takýto spôsob skladovania pečiva sa vôbec neodporúča a aj chladničky za tie roky pokročili, keďže v dnešných moderných kuchyniach sú častokrát zabudované do linky.

Chladničku na skladovanie chleba používajte iba ak je vonku naozaj veľmi horúco, kedy teploty stúpajú nad 30°C. Rozklad pečiva chlad síce spomalí, no oveľa rýchlejšie vyschne a natiahne do seba všetky okolité pachy. Chlieb v chladničke možno vydrží aj 5 dní, no príde o príjemnú vôňu a pôvodnú chuť.

Najideálnejšie na skladovanie je tmavé chladné miesto, napríklad špajza a v nej chlieb zabalený do plátenej utierky, áno, presne tak ako to robili naše staré mamy! Kedysi sa chlieb skladoval zabalený v utierke na stole, aby si z neho mohol každý pohodlne odkrojiť a takto vydržal jedlý aj 12 dní. Bavlnená utierka pohlcuje vlhkosť a kupovaný chlieb v nej vydrží 3-4 dni. Obľube sa tešia aj plátené vrecká, ktorá sa dajú využiť rovnako ako utierka. Ešte lepšia je na skladovanie ľanová utierka alebo vrecúško.

Pokiaľ nemáte špajzu využite chlebníky, najlepšie budú drevené, no ak by sa Vám nehodili do moderného konceptu kuchyne môžete siahnuť aj po štýlových vychytávkach z chrómu alebo plastu. Uistite sa, že chlebník je odvetrávaný, aby sa Vám vo vnútri nedržala vlhkosť.

A čo s iným pečivom? Sladké a kysnuté pečivo môžete uložiť do uzatvárateľnej dózy alebo len na podnos s vekom, pod ktorý sa nedostane vzduch a všetci doma ho budú mať stále na očiach.  

Mrazenie pečiva do zásoby

Tento spôsob úschovy pečiva využívajte len v tom prípade, že naozaj nemáte čas chodiť do obchodu. Pečivo v mrazničke síce vydrží aj 6 mesiacov, no čím dlhšie v mrazničke pobudne, tým viac pachov do seba natiahne. Pred zmrazením chlieb nakrájajte na plátky, rozdeľte si ho na porcie, ktoré zabalíte do mikroténového vrecka, no oveľa lepšia bude plastová nádoba. Pokiaľ chcete pečivo rozmraziť, vložte ho do rúry vyhriatej na 130°C alebo toustovača, bude opäť chrumkavé. Samozrejme, zmrazené pečivo sa dá večer vybrať z mrazničky a cez noc sa voľne rozmrazí na kuchynskej linke, no už nikdy nebude chutiť ako čerstvé.

Zmraziť sa dá naozaj všetko pečivo od chleba, rožkov, vianočky, cez sendvič až po tortový korpus.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mnohí túto základnú potravinu skladujú vo dverách chladničky, ktorú? Výrazne skracujú jej trvanlivosť
Mnohí túto základnú potravinu skladujú vo dverách chladničky - výrazne skracujú jej trvanlivosť! Tušíte, ktorú?
Dvere sú najteplejším miestom v chladničke, preto do nich rozhodne nepatrí táto čerstvá potravina.
Prestaňte robiť toto a vaša chladnička vám pomôže ponížiť účet za elektrickú energiu, originál foto
Prestaňte robiť toto a vaša chladnička vám pomôže ponížiť účet za elektrickú energiu
Vedeli ste to? Vďaka týmto 5 tipom bude vaša chladnička spotrebovávať oveľa menej energie.
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Známy reťazec sťahuje z predaja obľúbený výrobok: V pečive našli cudzí predmet!, ilustračná fotografia
Známy reťazec sťahuje z predaja obľúbený výrobok: V pečive našli cudzí predmet!
Tento obľúbený výrobok môže byť nebezpečný! Známy reťazec informoval o stiahnutí jedného zo svojich...
Uchovávate potraviny v škatuliach na zmrzlinu? Určite si prečítajte tento článok
Uchovávate potraviny v škatuliach na zmrzlinu? Určite si prečítajte tento článok
Určite poznáte moment, keď vytiahnete z mrazničky škatuľu so zmrzlinou v nádeji na dezert a nájde v nej kôpor...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...