Pridať recept

Nenechajte sa oklamať a naučte sa rozoznávať ovocné nápoje!

Určite to poznáte, prídete do obchodu k regálom s džúsmi, kde Vám zrak zamestnajú všetky tie farebné kartónové obaly, na ktorých je zobrazených toľko šťavnatého ovocia a Vy neviete po akom nápoji siahnuť? Lenže ako je to s ovocnou zložkou naozaj, ukrýva sa v 100% ovocnej šťave naozaj plný košík pomarančov alebo obchodníci opäť zavádzajú a na obal napíšu čokoľvek, len preto, aby ste siahli práve po ich výrobku? Možností, ako si dopriať ovocie v tekutej podobe je naozaj mnoho, naučte sa spoznať rozdiel medzi freshom, 100% ovocnou šťavou, muštom, nektárom, ovocným nápojom a limonádou!

Ako aj pri iných výrobkoch, tak aj pri ovocných nápojoch je okrem samotného, obvykle veľmi lákavého obalu potrebné sledovať zloženie, ktoré je samozrejme napísané tými najmenšími písmenkami. Najdôležitejší je podiel ovocnej zložky, obsah cukru a rôznych prídavných látok, no spotrebiteľ by sa mal zaujímať aj o spôsob samotného spracovania ovocných nápojov.

Fresh

Najbližšie k čerstvému ovociu majú práve fresh nápoje. Už ako napovedá názov “fresh“ je čerstvé ovocie, prípadne zelenina, obe z týchto zložiek sa lisujú za studena, neobsahujú žiadny pridaný cukor, konzervantyneprechádzajú pasterizáciou. Pri fresh nápojoch platí, že čím skôr sa vypijú, tým viac vitamínov a antioxidantov obsahujú. Ak máte prístup k dostatočnému množstvu čerstvého ovocia, môžete si pomocou odšťavovača alebo lisu na ovocie doma jednoducho pripraviť fresh. Nezabudnite nato, že na liter nápoja budete potrebovať naozaj veľké množstvo šťavnatého ovocia!

Pitie čerstvej šťavy by ste mali obmedziť na pohár denne, pretože hlavným zdrojom tekutín by mala byť čistá voda a nesladené čaje. Pýtate sa prečo? Pretože väčšina štiav obsahuje veľké množstvo cukru a kaloricky zvyšuje denný príjem. Veď viete si predstaviť, že naraz zjete 4 pomaranče? No pri väčšom pohári freshu si ani neuvedomíte, koľko ovocia sa v ňom ukrýva a bez problémov ho vypijete za pár sekúnd. Fresh nápoje sú vhodné ako náhrada čerstvého ovocia, ak naozaj nemáte čas zjesť odporúčané 2 porcie čerstvého  ovocia denne, ktoré sú doporučené, prípadne v zimných mesiacoch ako nástroj na posilnenie imunity.

100% ovocná šťava

 

Ovocná šťava obsahuje 100% podiel ovocnej alebo zeleninovej zložky a je to druhá najlepšia varianta ovocných nápojov. Ovocná šťava môže obsahovať jednu zložku (pomarančový džús) alebo viac zložiek (džús jablko, mrkva, citrón). Takáto ovocná šťava môže byť ihneď po lisovaní stáčaná do kartónových obalov alebo pet fliaš. Veľa ľudí sa zarazí pri nápise 100% ovocná šťava z koncentrátu a pritom ani nevie, čo je to koncentrát!

Pomarančový koncentrát bol objavený v roku 1947 v USA, od tej doby patrí medzi veľmi významné obchodné komodity, rovnako ako ropa alebo zlato, nakupuje a predáva sa vo veľkých objemoch. K najväčším producentom pomarančov na svete patrí Čína, USA a ihneď po nej ňom je v rebríčku Brazília. Pomaranče sa pozbierajú, vyžmýka sa z nich šťava a tá je následne zbavená časti vody. Vzniknutý koncentrát je zmrazenýprevezený na miesto určenia. Firmy si týmto spôsobom výroby džúsov znižujú dopravné náklady. Na mieste určenia sa koncentrát rozmrazíprileje sa doň voda, najlepšie rovnaký objem, ktorý bol z pôvodnej šťavy vysušený.

Glass jar with orange and carrot juice
fotogaléria
Glass jar with orange and carrot juice
Zdroj: iStockphoto

Príde Vám divné, že sú pomaranče vyžmýkané, vysušené a potom sa opäť riedia vodou? Je jasné, že táto predstava nie je lákavá, pretože takýto pomarančový džús nebude nikdy chutiť ako čerstvá šťava a nebude obsahovať všetky pôvodné vitamíny. V priebehu výrobného procesu sa do džúsu síce vitamíny pridávajú, no tie sú už umelé. To, ako bude výsledný džús z koncentrátu chutiť je na samotných výrobcoch, len oni môžu ovplyvniť proces výroby a prinavrátiť džúsu príjemnú chuť a vôňu. Podľa platnej legislatívy výrobcovia nemôžu do takýchto džúsov pridávať cukor, konzervanty a ani rôzne dochucovadlá, takže aj táto alternatíva je na zváženie každého spotrebiteľa.

Mušt

Jedine prírodne vylisovaná 100% šťava bez pridania cukrukonzervačných látok si zaslúži názov mušt. Okrem jablkového a hroznového muštu, ktorý určite poznáte sa na jeho výrobu hodia aj ríbezle, višne, čerešne a bobuľové ovocie ako maliny, čučoriedky alebo ostružiny. Tieto plody sa pri výrobe muštu dajú aj vzájomne kombinovať. Ovocie na mušt sa lisuje alebo drví, aby z neho vytieklo čo najviac šťavy. Vylisovaná šťava sa precedí a naleje do vyšších úzkych nádob a nechá sa usadiť. Nemal by stáť dlhšie ako 10 hodín, pretože ovocie začne kvasiť. Tekutina sa hadičkou sťahuje do fliaš a nasleduje 10-15 minútová sterilizácia pri teplote 75°C, fľaše sa následne  uzatvoria, nechajú vychladnúť. Mušt si môžete pripraviť aj doma, ak máte napríklad na záhradke poriadnu úrodu jabĺk a už neviete čo s nimi.

Ovocný nektár

Nektár je nápoj s nižším než 100% podielom ovocnej alebo zeleninovej zložky, záleží to od druhu, no jej minimálny podiel je 25%. V prípade jabĺk, hrušiek alebo broskýň je to 50%, no rakytníku postačuje 25% minimum ovocnej zložky. Podiel ovocnej zložky je doplnený vodou, do nektárov už môžu výrobcovia pridať cukor, med alebo umelé sladidlá, no ani on nemôže obsahovať konzervanty a farbivá. V obchodoch si nektár môžete veľmi ľahko pomýliť s ovocnou šťavou, radšej pozorne čítajte etikety!

Pear Juice with fresh fruits
fotogaléria
Pear Juice with fresh fruits
Zdroj: iStockphoto

Ovocný nápoj

V nápoji z ovocia nájdete podiel ovocnej alebo zeleninovej zložky menší ako 25% a výrobcovia do nich môžu pridať okrem vitamínov, minerálov, cukrov a sladidiel aj farbivá, konzervanty a umelé arómy. Takýmto nápojom sa radšej vyhýbajte oblúkom, v nákupnom košíku by naozaj nemali mať žiadne miesto.

Limonáda

Nápoj označovaný ako limonáda obsahuje naozaj len veľmi malé množstvo ovocnej zložky, rovnako ako ovocné nápoje môže obsahovať rôzne prídavné látky a navyše je sýtená CO2.

Nezmyselné nápisy na krabiciach

Väčšia časť z týchto ovocných nápojov je pasterizovaných, podobne ako mlieko. Pri takto upravených ovocných šťavách už nie je dôvod používať konzervačné látky, takže ak na takomto nápoji nájdete napísané „bez konzervačných látok alebo bez cukru“ ide skôr o marketingový ťah ako o výnimočnú vlastnosť produktu, keďže podľa platnej legislatívy produkty ako nesmú obsahovať konzervačné látky ani pridaný cukor!

Inšpirujte sa receptami na prípravu vlastných ovocných nápojov

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať