Pridať recept

Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?

Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké maškrty majú jedno spoločné, najskôr ich musíte upiecť! Papier na pečenie je nenahraditeľný pomocník v kuchyni, veď s jeho pomocou na plechu upečiete nielen koláč, ale aj pečené zemiaky alebo rybie prsty, na ktoré nemusíte použiť pohár oleja ako pri klasickom vyprážaní!

Takže už ste ušetrili kopec nezdravého tuku, ďalšou výhodou je to, že po upečení môžete papier jednoducho vyhodiťplech máte úplne čistý, nemusíte ho drhnúť od pripálených zvyškov. Ak je papier čistý, čo sa pri pečení niektorých koláčov stáva, môžete ho opätovne použiť! Vylepšenia 21 storočia nepoznajú hranice, takže namiesto strihania si v obchodoch kúpite už aj rovno nastrihané papiere na pečenie, ktoré stačí len po jednom vyberať z obalu.

Už máte zamiesené cesto a zistili ste, že Vám došiel papier na pečenie? Žiadny stres, poradíme Vám ako si pri pečení dobrôt poradiť aj bez neho!

Klasika v podobe tuku a múky

Gazdinky kedysi nepotrebovali žiadny papier na pečenie a predsa si vedeli poradiť s prípravou všakovakých dobrôt. Vystačili si s kockou tuku a hrsťou hladkej múky. Plech stačí dobre vymastiť masťou, margarínom alebo maslom, podstatné je, aby sa na tuk prilepila hladká múka. Tukom netreba šetriť a nezabudnite na okraje, ak pečiete niečo vyššie, aby sa Vám nepripálili. Zvyšnú múku z formy vysypte, v ceste je jej už dostatok a múku nemusí byť po upečení dobroty vidieť a ani cítiť. Dnes si už viete pomôcť olivovým alebo kokosovým olejom a namiesto múky môžete vyskúšať strúhanku, prípadne pomleté ovsené vločky.

Olej v spreji

Pri vylepšeniach zostávame aj naďalej, už ste videli olej v spreji? Vo väčších prevádzkach alebo zahraničných programoch o varení ste už túto vymoženosť určite postrehli. Na výber máte z olivového, kokosového alebo rastlinného oleja, ktorý stačí jednoducho pretrepať, nastriekať na plech. Už žiadne zamastené ruky a o návykovosti tejto veci nejdeme ani písať, pretože ak ho raz vyskúšate, bude Vám v kuchyni chýbať rovnako ako papier na pečenie! Takýto olej v spreji je určený len na vymazávanie foriem, poslúži Vám všade tam, kde potrebujete crknúť len trošku oleja, napríklad na panvicu, kde budete piecť mäso, zeleninu alebo do šalátov.

Silikónová podložka

Podložka na pečenie vyrobená zo silikónu je využiteľná opakovane, znesie teplotu do 230°C, dá sa jednoducho umyť alebo opláchnuť v umývačke riadu. Silikón zabezpečuje, že jej povrch je nepriľnavýcesto na nej môžete pokojne spracovať aj vyvaľkať, silikón sa na kuchynskej linke nešmýka. Menej šikovným gazdinkám pomôže pri prenášaní cesta na plech, ktoré dá občas zabrať!

V obchodoch kúpite nielen silikónové podložky, ale aj silikónové formy, či už na bábovky, srnčí chrbát alebo u detí veľmi obľúbené muffiny, ktoré majú nielen rôzne tvary ale aj farebné prevedenia.

Teflónová fólia

Svojim výzorom táto fólia pripomína papier na pečenie s tým rozdielom, že ju môžete použiť opakovane, po pečení ju stačí utrieť čistou vodou. Jedinou nevýhodou je jej krehkosť, ak budete koláč krájať na plechu môže sa stať, že ju pokrájate a na jedno použitie je trošku pridrahá!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
22.1.2018 18:08 | |
+0 -2
Hajzel papierom!!!!
3470
22.1.2018 06:40 | |
+6 -4
Demencia uz dorazila.
Anonymný nick
18.1.2018 17:34 | |
+21 -7
Vymazanie tukom a vysypanie mukou najnovsi vynalez 21. storocia.Dovolte sa mi zasmiat od srdca.hahaha.To ten vynalezzzca si zasluzi najvyssie vyznamenanie ktore existuje,haha
Podobné články
Piškótová roláda
Vždy krásna roláda bez prasklín. Poznáte triky, ako ju pripraviť?
Aby bola piškótová roláda dostatočne elastická a zároveň krásne nadýchaná a jemná, musíte dodržať zopár...
hrncekovy kolac
Spravte aj obyčajný koláč neobyčajným!
Hrnčekové koláče patria k najjednoduchším a najobľúbenejším. Prezradíme vám jednoduchý trik, vďaka...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
svetovy den pecenia
Rýchlokurz pečenia
Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je...
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Ako môžete pomocou rúry ušetriť čas a peniaze?
O týchto tajných funkciách rúry vedia len skúsené gazdinky: Ušetria prácu i energiu
Ruku na srdce: málo z nás študuje návod na používanie novej rúry starostlivo od začiatku do konca. Je to chyba...