Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké maškrty majú jedno spoločné, najskôr ich musíte upiecť! Papier na pečenie je nenahraditeľný pomocník v kuchyni, veď s jeho pomocou na plechu upečiete nielen koláč, ale aj pečené zemiaky alebo rybie prsty, na ktoré nemusíte použiť pohár oleja ako pri klasickom vyprážaní!
Takže už ste ušetrili kopec nezdravého tuku, ďalšou výhodou je to, že po upečení môžete papier jednoducho vyhodiť a plech máte úplne čistý, nemusíte ho drhnúť od pripálených zvyškov. Ak je papier čistý, čo sa pri pečení niektorých koláčov stáva, môžete ho opätovne použiť! Vylepšenia 21 storočia nepoznajú hranice, takže namiesto strihania si v obchodoch kúpite už aj rovno nastrihané papiere na pečenie, ktoré stačí len po jednom vyberať z obalu.
Už máte zamiesené cesto a zistili ste, že Vám došiel papier na pečenie? Žiadny stres, poradíme Vám ako si pri pečení dobrôt poradiť aj bez neho!
Klasika v podobe tuku a múky
Gazdinky kedysi nepotrebovali žiadny papier na pečenie a predsa si vedeli poradiť s prípravou všakovakých dobrôt. Vystačili si s kockou tuku a hrsťou hladkej múky. Plech stačí dobre vymastiť masťou, margarínom alebo maslom, podstatné je, aby sa na tuk prilepila hladká múka. Tukom netreba šetriť a nezabudnite na okraje, ak pečiete niečo vyššie, aby sa Vám nepripálili. Zvyšnú múku z formy vysypte, v ceste je jej už dostatok a múku nemusí byť po upečení dobroty vidieť a ani cítiť. Dnes si už viete pomôcť olivovým alebo kokosovým olejom a namiesto múky môžete vyskúšať strúhanku, prípadne pomleté ovsené vločky.
Olej v spreji
Pri vylepšeniach zostávame aj naďalej, už ste videli olej v spreji? Vo väčších prevádzkach alebo zahraničných programoch o varení ste už túto vymoženosť určite postrehli. Na výber máte z olivového, kokosového alebo rastlinného oleja, ktorý stačí jednoducho pretrepať, nastriekať na plech. Už žiadne zamastené ruky a o návykovosti tejto veci nejdeme ani písať, pretože ak ho raz vyskúšate, bude Vám v kuchyni chýbať rovnako ako papier na pečenie! Takýto olej v spreji je určený len na vymazávanie foriem, poslúži Vám všade tam, kde potrebujete crknúť len trošku oleja, napríklad na panvicu, kde budete piecť mäso, zeleninu alebo do šalátov.
Silikónová podložka
Podložka na pečenie vyrobená zo silikónu je využiteľná opakovane, znesie teplotu do 230°C, dá sa jednoducho umyť alebo opláchnuť v umývačke riadu. Silikón zabezpečuje, že jej povrch je nepriľnavý a cesto na nej môžete pokojne spracovať aj vyvaľkať, silikón sa na kuchynskej linke nešmýka. Menej šikovným gazdinkám pomôže pri prenášaní cesta na plech, ktoré dá občas zabrať!
V obchodoch kúpite nielen silikónové podložky, ale aj silikónové formy, či už na bábovky, srnčí chrbát alebo u detí veľmi obľúbené muffiny, ktoré majú nielen rôzne tvary ale aj farebné prevedenia.
Teflónová fólia
Svojim výzorom táto fólia pripomína papier na pečenie s tým rozdielom, že ju môžete použiť opakovane, po pečení ju stačí utrieť čistou vodou. Jedinou nevýhodou je jej krehkosť, ak budete koláč krájať na plechu môže sa stať, že ju pokrájate a na jedno použitie je trošku pridrahá!
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.