Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Inšpirujte sa talianskou kuchyňou - omáčka Bolognese!

Bolonská omáčka, pasta alla Bolognese alebo bolonské ragú. Áno, stále sme pri tej istej talianskej paradajkovej omáčke s mrkvou, zelerom a mletým mäsom! Jej príprava má niekoľko zásad a my vám ich radi prezradíme.

Keď sa omáčka stane tradíciou

Ten kto ju v Taliansku neochutnal, nevie, čo je to gastronomický zážitok a prišiel naozaj o veľa! Každá rodina si bolonskú omáčku pripravuje podľa vlastných tradícií a skúseností, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu, no základ zostáva všade rovnaký. Dôležité sú kvalitné a čerstvé suroviny ako bonus domáce cestoviny tagliatelle! Accademia della Cucina Italiana kvôli odlišnostiam štandardizovala recept na bolonskú omáčku v roku 1982 pre profesionálnych kuchárov.

Vedeli ste o tom, že Spaghetti bolognese v Taliansku neexistujú?

Je to len turistami vymyslená pochúťka, ktorú vám ponúknu vo väčšine európskych reštaurácií. Okolo pravej bolonskej omáčky sa len tak mihli, pretože malé podniky nemajú čas nato, aby poctivo varili omáčku 6 hodín. Špagety patria skôr do južnej polovice Talianska a na ich prípravu sa používa úplne iný typ múky. Bolonská omáčka pochádza zo severnej časti Talianska, a preto sa k nej podávajú čerstvé vaječné cestoviny, hlavne tagliatelle, na zahodenie nie sú ani lasagne, canelloni alebo pappardelle! Mesto Bologna sa už pár rokov snaží, aby z reštaurácií úplne zmizli špagety s bolonskou omáčkou a nahradili ich poctivé vaječné cestoviny - tagliatelle!

Ak dodržíte tieto zásady, nemáte čo pokaziť!

Keďže samotná príprava bolonskej omáčky trvá približne 6 hodín, budete si musieť vyčleniť trošku viac času, najlepší bude víkend, veď omáčka môže bublať na sporáku a vy môžete pokojne upratovať a venovať sa bežným činnostiam. Dôležité sú čerstvé ingrediencie a pri dodržaní nižšie uvedeného postupu sa  na nej naozaj nedá nič pokaziť!

Do bolonskej omáčky nepatrí žiadny paradajkový pretlak! V sezóne použite čerstvé mäsité paradajky, ktoré sparíte, zbavíte šupky a nakrájate na malé kúsky, mimo sezóny siahnite po lúpaných paradajkách v konzerve. Použiť hovädzie, bravčové mäso alebo ich kombináciu? Toto rozhodnutie je len a len na vás, niekto uprednostňuje hovädzie, iný bravčové a márna nebude ani ich kombinácia. Do omáčky patrí aj zeleninový základ, tvorí asi 1/3 omáčky, väčšinou obsahuje zeler, mrkvu a cibuľu. Cesnak sa v omáčke môže objaviť, no nemusí. Aj pancetta, slanina alebo talianska klobása salsicci dodá omáčke potrebný tuk a oveľa výraznejšiu chuť. Víno tiež závisí od chuti každého, do bolonskej omáčky sa odporúča pridať červené, no niekto pridáva biele. Taliani vo veľkej miere využívajú na podlievanie omáčok vývar, inak to nebude ani pri tejto omáčke. V niektorom z receptov vás môže prekvapiť mlieko, no mäsu dodá potrebnú krehkosť, nebojte sa ho pridať. Nesmieme zabudnúť ani na čerstvé bylinky, hlavne bazalku.

Budete potrebovať:

  • 50 ml olivového oleja + hrubší plátok masla
  • 2 ks mrkvy
  • 250 g stonkového zeleru
  • 4 ks cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 konzervy lúpaných paradajok
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml vína
  • 500 ml vývaru
  • 500 g mletého mäsa
  • 250 g slaniny
  • 1 hrsť bazalky
  • 3/4 PL morskej soli
  • 1 KL mletého čierneho korenia
  1. Do väčšieho hrnca alebo hlbšej panvice pridajte olej a maslo. Nadrobno si nakrájajte cibuľu, mrkvu spolu so zelerom a slaninou nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
  2. Do mierne rozpálenej panvice najskôr pridajte mrkvu, zeler a cibuľu a zeleninu nechajte zosklovatieť, bude to trvať asi 8 minút. Potom prichádza na rad slanina a mleté mäso, v tejto chvíli sporák zapnite na maximum a za stáleho miešania mäso opekajte asi 15 minút.
  3. Mäso najskôr chytí šedý odtieň a až potom začne rozvoniavať. Potom prichádza na rad pohár mlieka, ktoré dodá mäsu potrebnú krehkosť, nechajte ho vypariť a až potom pridajte lúpané paradajky. Omáčku dochuťte soľou, mletým čiernym korením a nechajte 15 minút variť.
  4. Medzitým si ohrejte vývar a pripravte víno do pohára, je len na Vás či použijete červené alebo biele. Po 15 minútach do omáčky najskôr nalejte víno, potom vývar, poriadne ju premiešajte a na miernom ohni ju nechajte bublať 4-5 hodín.
  5. Každých 30 minút omáčku premiešajte, aby sa nepripálila a kúsky mäsa sa nezlepili k sebe. Nakoniec pridajte nasekanú bazalku a omáčku ešte dochuťte soľou a korením, ak je treba.

 

 

Hotovú omáčku Bolognese podávajte s cestovinami tagliatelle a nezabudnite ich poriadne posypať parmezánom. Pokiaľ vám omáčka zvýši, pokojne ju nechajte vychladnúť a vložte do chladničky, tam vydrží v uzavretej nádobe 4-5 dní, nič sa jej nestane ani v mrazničke. 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pizzasklobasov
1.12.2018 21:11 | |
+5 -1
preco tam neni jozoi retadrefo ta zbije zajtara som to skusil zkloe mi bolo tak guvno s toho bola ze sa splachnut nedalo zkrcal som sa a bolo fes cerne somj rarista takze ta zbijem
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Domáce cestoviny
Doma pripravené cestoviny? Žiaden problém!
Jednoduchý recept na cestovinové cesto a zopár trikov ako vytvoriť niektoré základné tvary cestovín.
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne druhy mäsa...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Cestoviny
Video: Úžasné cestoviny z jedného hrnca
Rýchlo, delikátne a bez riadu.
Syrové makaróny
TOP 5 cestovinových večerí
Takto si najradšej pripravujete cestoviny u vás doma.
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.