Pridať recept

Zemiaková kaša vždy krásne nadýchaná, krémová a bez hrudiek! Trik skúsenej gazdinky, ako pripraviť tú najlepšiu + recepty

Nadýchané a krémové zemiakové pyré získate vďaka správne zvoleným surovinám a pár drobných pravidlám v jej príprave. Poradíme vám, ako dosiahnuť krásne krémovú zemiakovú kašu a k čomu ju pripraviť.

Aj vy ste si mysleli, že príprava zemiakovej kaše nie je vôbec zložitá a zvládne ju naozaj každý? Áno, uvariť zemiaky, zaliať ich mliekom alebo smotanou a pridať kúsok masla zvládne naozaj každý, no výsledná kaša býva v mnohých prípadoch značne odlišná od pôvodnej predstavy.

 

Pýtate sa prečo je vaša kaša lepkavá a má zvláštnu konzistenciu? Pretože pri jej príprave musíte dodržať zopár pravidiel, použiť vhodné zemiaky, vedieť zvoliť správnu teplotu mlieka, použiť poctivé maslo a pomôcky, s ktorými tú jemnú a krémovú kašu pripravíte!

Dobré zemiaky sú základom na dobrú kašu

Ani ten najlepší kúzelník nedokáže zo zemiakov typu A alebo B vykúzliť hebkú a jemnú kašu. Tieto zemiaky radšej nechajte ďalej ležať v regáli a siahnite po zemiakoch typu C, takzvaných „rozsýpacích zemiakoch“! Tieto zemiaky sú vhodné na prípravu kaše a všeobecne prípravu rôznych zemiakových ciest.

Nikdy nerobte kašu z nových zemiakov, pretože nové zemiaky sú plné škrobu a s výsledkom určite nebudete spokojný, tak isto sa neodporúča používať naklíčené zemiaky. Čím staršie zemiaky sú, tým bude výsledná kaša chutnejšia a jemnejšia!

Druhy zemiakov podľa varného typu
fotogaléria
Druhy zemiakov podľa varného typu
Zdroj: Dobruchut.sk

Olúpané zemiaky vždy dôkladne opláchnite pod studenou vodou, zbavíte ich tak časti škrobu. Nakrájajte ich na rovnaké kocky, zalejte horúcou vodou tak, aby dostatočne prečnievala nad zemiaky, dochuťte ich soľou a varte cca 20 minút.

Doba varenia je len orientačná, zemiaky sú uvarené vtedy, keď sa pri pichnutí vidličkou rozsypú. S varením to neprežeňte, rozvarené zemiaky sú príliš vodnaté a kaši na kvalite nepridajú. Uvarené zemiaky sceďte, pridajte k nim mlieko s maslom a nechajte ich 5 minút odstáť, až potom kašu dokončite.  

Mlieko s maslom v kaši nesmú chýbať

Kaša sa dá pripraviť aj bez mlieka, napríklad s vodou, no výsledok nebude tak lahodný. Na 1kg zemiakov budete potrebovať cca 250 ml plnotučného mlieka, ktoré trošku ohrejete v mikrovlnnej rúre alebo v kastróliku na sporáku. To preto, aby zemiaky ihneď po uvarení nevychladli a Vy ste sa vyhli lepkavej kaši, ktorú už naozaj nič nezachráni. Kaša sa dá samozrejme zjemniť aj smotanou na šľahanie, prípadne kombináciou mlieka a smotany.

Zamiaková kaša
fotogaléria
Zamiaková kaša
Zdroj: Profimedia

Maslo používajte naozaj poctivé 82%, vopred ho vyberte z chladničky, aby malo izbovú teplotu a na horúcich zemiakoch sa stihlo rýchlejšie roztopiť. Rátajte približne s 80g masla na 1kg zemiakov.

Výber kuchynských pomôcok je dôležitý

Tyčový mixér by Vám určite skrátil dobru prípravy kaše na minimum času, no výsledkom bude lepivá kaša, ktorú môžete použiť jedine ako lepidlo! Trošku lepšou alternatívou bude klasický mixér s metličkami, no tu si dávajte pozor nato, aby ste stihli odhadnúť presnú dobu prípravy, pretože ak kašu prešľaháte, opäť bude lepkavá. Snažte sa šľahať na nižších otáčkach cca 2 minúty.

Ak chcete dokonalú kašu elektrických pomocníkov nechajte oddychovať v kuchynskej linke a stavte na poctivú ručnú prácu a klasické pučidlo na zemiaky. Pokiaľ máte zemiaky dobre uvarené, popučíte ich za pár minút a vykúzlite naozaj dokonale krémovú kašu bez hrudiek.

Inšpirujte sa receptami so zemiakovou kašou

Sekaná s fantastickou omáčkou z výpeku:

Jednoduché, ale pritom delikátne jedlo vhodné na všedný i sviatočný obed.

Bravčové na prírodno so zemiakovou kašou:

Dnes tu máme najväčšiu klasiku, na ktorej si pochutí vždy celá rodina. Takýto fajnový...

Pomaly pečené bravčové stehno s omáčkou z výpeku s kašou:

Výborný spôsob pečenia, ktorý sa dá aplikovať na hocijaký druh mäska.

Bravčové plátky v cibuľovej omáčke:

Toto chutné jedlo som našiel online a veľmi mi pripomenulo podobný pokrm zo školskej jedálne v tom...

Bravčové líčka na víne:

Bravčová delikatesa ako stvorená na nedeľný obed.

Bravčové s uhorkovou omáčkou:

Fajný obedik na prírodno.

Mletý rezeň so syrom s kašou:

Klasika, ktorá nikdy nesklame! 

Bravčový rezeň s kašou:

 

K dobrej zemiakovej kaši sa hodí aj kúsok pečeného mäsa. Máme pre vás zbierku receptov na chrumkavé kuracie stehná:

Kuracie stehno s omáčkou

Zbierka najlepších receptov na kuracie stehná: Šťavnaté, chrumkavé aj plnené kuracie stehná na bežný deň i slávnostný obed

Podobné články
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Hranolčeky
Poznáme tajomstvo tých najchrumkavejších hranolčekov
Aby ste z fritézy vytiahli na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri vláčne zemiakové hranolčeky, mali by ste...
Tradičná zemiaková fučka, chamuľa
Kedysi jedlo chudobných, dnes rodinný poklad! Babičkina CHAMUĽA či zemiaková FUČKA si pohár kyslého mlieka či žinčice priam pýta!
Najjednoduchšie jedlo na svete a pritom neskutočná pochúťka. Staré mamy vedeli, čo pripraviť, aby všetkým chutilo!
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...