Pridať recept

Ostala Vám zemiaková kaša z predošlého dňa? Využite ju!

Wooden table with Mashed Potatoes (selective focus)
fotogaléria
Wooden table with Mashed Potatoes (selective focus)
Zdroj: iStockphoto
Odhadnúť koľko zemiakovej kaše zje celá rodina na obed či večeru býva vo väčšine rodín takmer nemožné. Určite sa Vám už stalo, že ste neodhadli jej množstvo, nedojedená skončila v chladničke, kde po nej už neštekol ani pes a na druhý deň ste ju vyhadzovali do odpadkového koša. Nabudúce si spomeňte nato, že jedlom by sa plytvať naozaj nemalo a aj z takej staršej zemiakovej kaše sa dá vykúzliť opäť chutná príloha alebo úplne nové jedlo!

Placky zo zemiakovej kaše

Do 0,5kg zemiakovej kaše pridajte vajíčko, dochuťte ju soľou, korením a zahustite hrubou múkou. Vzniknuté cesto by malo byť vláčne, malo by sa trošku lepiť, no s pomúčenými rukami to bude hračka. Z takto pripraveného cesta formujte placky, ktoré vypražte z oboch strán na rozpálenom oleji. Do cesta môžete nakrájať šunku, slaninu, nadrobno natrhať mäso z polievky, pridať strúhaný syr, nadrobno nakrájanú cibuľu alebo pór, prípadne listový špenát.

Zemiakové pusinky

 

Vystačíte si s približne 0,5kg zemiakovej kaše, do ktorej primiešate vajíčko a 100g nastrúhaného syru tak, aby bola zmes krémovejšia. Touto zmesou naplňte cukrárenské vrecko a pomocou neho na plech nastriekajte pusinky. Pečte ich vo vyhriatej rúre na 200°C cca 10 minút do zlatista a podávajte ako chutnú prílohu.

Zemiakové guľky so slaninou a so syrovým prekvapením

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať 2 poháre zemiakovej kaše, ktoré zmiešate s jedným nadrobno nakrájaným pórom, soľou a mletým čiernym korením. Z cesta formujte guľky a do každej z nich zabaľte malú kocku syru eidam. Guľky obaľte vo vajíčku, následne v opraženej nadrobno nakrájanej slaninke (200g) a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180°C cca 15 minút do zlatista.

Zapekaná zemiaková kaša s paradajkami a mozzarellou

Starú zemiakovú kašu zmiešajte s lyžičkou mlieka a plátkom roztopeného masla. Dochuťte ju soľou, korením a štipkou muškátového oriešku. Takto pripravenou kašou naplňte zapekaciu nádobu, vrstva by mala mať cca 3 centimetre. Na kašu uložte na plátky nakrájanú mozzarellu, na ňu uložte na plátky nakrájané paradajky, ktoré stačí posypať soľou, oreganom a opäť zakryť mozzarellou. Na vrch môžete ešte nastrúhať parmezán. Pri teplote 200°C kašu pečte cca 25 minút. Takýmto spôsobom sa do kaše dá zapiecť napríklad chilli con carne alebo hustý guláš, vyskúšajte!

Zemiakové noky s údeným mäsom

Približne 0,5kg zemiakovej kaše zmiešajte s vajíčkom, soľou a múkou tak, aby Vám vzniklo polotuhé cestíčko. Z cesta si rukami odtrhávajte kúsky, ktoré si v rukách roztiahnete na placku, naplňte ich nadrobno nakrájaným údeným mäsom a zabaľte. Takto pripravené noky varte v osolenej vriacej vode a keď vyplávajú na povrch, vyberte ich dierkovanou naberačkou. Podávajte s opraženou slaninkou, jarnou cibuľkou a lyžicou kyslej smotany.

Šúľance s makom a horúcim lesným ovocím

Ak chcete sladkú variantu držte sa vyššie uvedeného receptu na noky, no z cesta vynechajte soľ. Vzniknuté cesto sa nesmie lepiť, čiže budete potrebovať o trošku viac múky. Cesto si vypracujte, urobte si z neho dlhé šúľky, ktoré nakrájajte na malé kúsky. Šúľance varte vo vriacej osolenej vode, až dokým nevyplávajú na povrch. Podávajte ich s roztopeným maslom, mletým makom a horúcim lesným ovocím, ktoré stačí prehriať v kastróliku s cukrom alebo medom. Samozrejme, šúľance môžete podávať so strúhankou, tvarohom alebo mletými orieškami podľa každého chuti.

Inšpirujte sa aj inými receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu  špargľu
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu špargľu
Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým...
Syry
Nie je to Francúzsko ani Švajčiarsko: Táto krajina je najšialenejšia na svete, čo sa týka syrov
Milovníci syra zbystrite pozornosť: Spoločnosť Mintel, ktorá sa zaoberá prieskumom verejnej mienky, zistila,...
Bylinková nátierka
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...
Kura na paprike - tradičné, výborné, FOTORECEPT
Čo na obed? 30 fantastických receptov na chutný obed pre celú rodinu
Tiež už neviete, čo stále variť? Nevadí! My vám každý deň prinesieme nový a ten najlepší výber práve...
Jednoduché, rýchle a chutné: 3 recepty na vajcia s medvedím cesnakom na raňajky
Jednoduché, rýchle a chutné: 3 recepty na vajcia s medvedím cesnakom na raňajky
Jar je tu a s ňou aj sezóna medvedieho cesnaku. Najlepšie recepty s touto bylinkou v kombinácii s vaječnými receptami.
Jablkový koláč
Do cesta na jablkový koláč pridajte tri polievkové lyžice. Vyjde dokonale chrumkavé
Jablkový koláč sa nie nadarmo nazýva kráľovnou koláčov. Pravdepodobne neexistuje nikto, kto by ho nemal rád...