Pridať recept

POZOR, silno návykové orieškové maslá si obľúbi celá rodina!

Aj Vy chodíte do pohára s orechovým maslom s veľkou lyžicou a najradšej by ste ho zjedli všetko naraz? Napríklad, také jemné arašidové maslo pripomína svojou chuťou u nás veľmi obľúbené arašidové chrumky. Orieškové maslá sú veľmi návykové a aj zdravé, no ani s nimi to nesmiete preháňať, pretože aj napriek svojim zdraviu prospešným benefitom sú plné kalórií! Po prečítaní etikety v obchode Vás zarazilo zloženie? Minimum orechov, kopec cukru, palmového tuku a soli? Tak takému maslu dajte ihneď zbohom a odložte ho naspäť do regálu! My Vás naučíme ako si doma pripraviť poctivé orechové maslo, budete potrebovať len čerstvé orechy a poriadneho kuchynského pomocníka!

Peanut butter alebo arašidové maslo je v USA hitom už roky, len nedávno orechové maslá dorazili aj k nám a nezostalo to len pri tom z arašidov, v ponuke obchodov nájdete maslo pripravené z kešu, mandlí, lieskových orechov alebo pistácií. Keďže je arašidové maslo najstaršie a zažíva svoj boom, zaslúžili si, aby sme sa mu chvíľku venovali práve jemu. Lepivá hmota s intenzívnou príchuťou arašidov a typickou hnedou farbou sa v Amerike konzumuje najčastejšie ako „peanut butter jelly“, čiže na touste s ovocnou marmeládou, no nájdete ho v sušienkach, krémoch, proteínových tyčinkách a iných sladkých dobrotách. U nás sa o jeho propagáciu zaslúžili najmä vyznávači zdravého životného štýlu, pretože najmä oni zaradzujú orechové maslá do svojich jedálničkou. Samozrejme, teraz máme na mysli orechové maslá, ktoré neobsahujú zbytočné prídavné látky, v takom prípade ide o potravinu, ktorá je plná prospešných tukov a bielkovín. Nemali by sme však zabudnúť na kopec kalórií, veď 2 lyžice arašidového masla tvoria 10% celkového kalorického príjmu, takže s takýmito pochúťkami opatrne. Bežne orieškové maslá kúpite v smooth, čiže jemnej krémovej verzii alebo crunchy verzii s kúskami orieškov a štipkou soli, ktorá má zvýrazniť chuť masla. Ako aj v iných prípadoch, aj tu platí, že sa oplatí čítať etikety, vyvarujte sa pridaným stuženým tukom a cukrom, veď pravé arašidové maslo by malo obsahovať len arašidy!

Vedeli ste o tom, že niektoré druhy orechov sú po namočení do vody ľahšie stráviteľné? Orechy vo vode zmäknú, budú chutiť ako práve vylúpené a ožijú, čiže sú výživnejšie a ľahšie stráviteľnejšie pre ľudský organizmus. Orechové maslá sa vyrábajú zo surových alebo opražených orieškov, ktoré majú po opražení oveľa výraznejšiu chuť. Na ich prípravu budete potrebovať tyčový mixér, mixér na sekanie, poriadne výkonný mixér s výkonom aspoň 800 W alebo food procesor, záleží to od druhu orechov. S jemným mandľovým maslom bude mať problém aj ten najvýkonnejší mixér, no také arašidové pripravíte aj s obyčajným tyčovým mixérom. 

Poďme si pripraviť najznámejšie orechové maslá

Na jeden pohár orechového masla sa odporúča použiť jeden pohár orechov, s touto mernou jednotkou počítajte vo všetkých receptoch.

Na arašidové maslo budete potrebovať nelúpané pražené arašidy, ktoré olúpete a zbavíte hnedej šupky. Pokiaľ arašidy nie sú pražené, opražte ich na suchej panvici do zlatista. Dôležité je, nechať ich poriadne vychladnúť, až potom ich môžete začať mixovať. Najskôr arašidy rozmixujte na jemný prášok, tento prášok sa postupne na seba začne lepiť a tvoriť hrudky. V mixovaní musíte pokračovať, až dokým nebude zmes úplne hladká, pridajte štipku soli na zvýraznenie chuti a môžete si pomôcť lyžičkou medu alebo ryžového sirupu. Takto pripravené arašidové maslo vložte do uzatvárateľného pohára, vôbec nemusí byť uložené v chladničke, tam by stuhlo.

Kešu orechy je dobré na hodinu namočiť, scediť, osušiť a až potom rozmixovať podľa postupu, ktorý je uvedený pri arašidovom masle. Po chvíľke mixovania by ste mali dostať jemné kešu maslo, ktoré sa dá pekne roztierať, ak by ste chceli trošku redšiu konzistenciu pridajte ľanový olej, na dochutenie môžete opäť použiť štipku soli.

Lieskovo orieškové maslo bude trošku ťažší oriešok, najmä pre vhodný mixér, odporúčame použiť food procesor, keďže lieskové orechy sú naozaj tvrdé. Nelúpané lieskové orechy opražte na panvici alebo v rúre, keď začnú praskať šupky môžete ich odstaviť. Orechy zabaľte do utierky a rukami ich poriadne pootáčajte, aby ste ich jednoducho zbavili šupky. Opäť postupujte rovnako, až dokým nedosiahnete jeho krémovú konzistenciu. Lieskovo orieškové maslo môžete používať aj takto, no môžete ho dochutiť lyžicou kokosového oleja, 1/2 lyžičkou mletej vanilky a 1 lyžicou ryžového sirupu. Pre výrobu známej čokoládovej nátierky z lieskových orechov pridajte lyžicu kvalitného kakaa alebo vo vodnom kúpeli rozpustenú horkú čokoládu.

Maslo z vlašských orechov je tiež veľmi zaujímavé. Vlašské orechy opražte na panvici alebo v rúre, výsledné maslo bude mať oveľa výraznejšiu orieškovú chuť. Po vychladnutí orechy rozmixujte, malo by to ísť pomerne jednoducho, no záleží to od prístroja, ktorý na mixovanie použijete. Výsledné maslo vyskúšajte, pokiaľ ho chcete sladšie pridajte javorový sirup alebo med, chuť maslu dodá aj lyžica rumu a lyžička vanilkového extraktu, no vynikajúce bude aj s rozpustenou čokoládou alebo štipkou škorice.

Pistáciové maslo je na cenu trošku nákladnejšie, no raz za čas si môžete dopriať aj niečo luxusnejšie. Pistácie tiež patria medzi tvrdšie oriešky, takže stavte na výkonný mixér alebo food procesor. Pistácie použite nesolené a nepražené, stačí ich vylúpať. Vložte ich do mixéra a mixujte, dokým nebudú mať krémovú konzistenciu. Ak sa Vám to nedarí, pridajte lyžičku kokosového oleja. Aj toto maslo môžete dosladiť stéviou, medom alebo iným sladidlom podľa chuti.

Máte doma orechové maslo a neviete ako ho použiť?

Je už len na Vás, ktoré z vyššie uvedených orieškových masiel si pripravíte, či ho necháte iba v čisto orechovej podobe alebo ho trošku dochutíte medom, vanilkovým extraktom, zjemníte kokosovým olejom alebo vytunujete čokoládou. Nezabudnite však nato, že všetky tieto ochucovadlá maslu pridávajú na energetickej hodnote, takže s rozumom.

V sladkej verzii sa orechové maslo najčastejšie konzumuje len tak na lyžičke, má to však jeden háčik, musíte si dávať pozor, aby ste namiesto dvoch lyžíc nezjedli polovicu fľaše. Dochutíte ním palacinky, jogurt, tvaroh, ovsenú kašu alebo banánový koktail.  Využijete ho na prípravu banánovo-arašidovej zmrzliny, pri ktorej stačí banány rozmixovať s arašidovým maslom a výslednú zmes dať na chvíľku zamraziť. Arašidovým maslom môžete natrieť toast, na ktorý uložíte na plátky nakrájaný banán alebo ho potriete marmeládou, namiesto toastu môžete použiť aj tortillu. Na plátky nakrájané jablko, potreté arašidovým maslom a posypané orieškami je tiež chutným snackom. Orechové maslá nájdete aj v receptoch na rôzne proteínové tyčinky, sušienky, plnky do koláčov alebo obľúbených cupcakes.

Orechové maslá fungujú aj v slanej kombinácii, napríklad ako zálievka na šalát z 3 lyžíc mandľového masla, šťavy z polovice limety, 1 lyžice medu a 1 lyžice sójovej omáčky. Arašidové maslo môžete použiť ako základ do omáčok k mäsu alebo použiť ako prísadu na marinovanie mäsa pri grilovaní.

Inšpirujte sa receptami, v ktorých maslá využijete

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Rizoto so sušenými paradajkami
Čo bude na večeru? Chutné nápady pre celú rodinu
Nedovoľte, aby do vašej kuchyne vstúpila rutina. Príprava chutných a rozmanitých jedál nemusí byť náročná...
Špargľa
Ako sa má špargľa variť? Väčšina ľudí robí prácu navyše, zbytočne!
Špargľa by mala byť mäkká, ale zároveň pevná a šťavnatá. To je pre niektorých ľudí ťažké dosiahnuť...
Dúhový lesk na údenom mäse? Predtým, ako ho zjete, zistite, čo to je
Dúhový lesk na údenom mäse? Predtým, ako ho zjete, zistite, čo to je
Mali by sme jesť plátok šunky či údeného mäsa, ktorý sa po nakrojení rôznofarebne leskne? Dúhový lesk sa...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...
Recept na nadpozemské mäsové fašírky. Takto budú vždy mäkké a šťavnaté!
Recept na nadpozemské mäsové fašírky. Takto budú vždy mäkké a šťavnaté!
Fašírky sú v našej kuchyni veľmi obľúbené a doprajeme si ich kedykoľvek počas týždňa ale aj ako...
Pani Walewska
Kráľovná všetkých chutí! Pani Walewska: Výnimočne krehký dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku
Výnimočný dezert na bežné dni, ale vďaka efektnému vrstveniu vhodný aj na veľké oslavy.