Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pripravte si pravý veľkonočný Charoset

Oslava Veľkej noci je od počiatku kresťanstva spojená so židovským sviatkom Pesach, čo znamená vyvedenie izraelského ľudu Mojžíšom z Egypta. V prvú noc sviatku Pesach sa podáva večera, ktorá má svoj presný poriadok a tradičné stanovené úkony. Rodina sa vždy sviatočne oblečie. Podávajú sa symbolické pokrmy naaranžované na tzv. sederovom tanieri. Pri sederovej večeri je potrebný aj dostatok vína, pretože povinnosťou stolovníka je 4 krát naplniť vínom kalich a 4 krát ho vypiť. Štvorka v tomto prípade symbolizuje 4 výrazy pre vyslobodenie. Počas večere sa podávajú tradičné jedlá - paštéty z teľacej pečene, vývar s macesovými knedličkami, plnené kurča alebo ryba, a k tomu sa nalieva pesachové víno.

Múčniky sa pečú z macesovej múky. Je to múka zo pšenice, ktorá sa od zberu do mletia nesmie dostať do styku s vodou, aby nekvasila. Múku je potrebné spracovať rýchlo (medzi hnietením a pečením nesmie ubehnúť viac než 18 minút) a múčniky sa zapíjali hrozienkovým vínom.

Počas tejto slávnostnej večere sa podával aj Charoset. Je to sladká, hrudkovitá omáčka zo sušených marhúľ, ďatlí, fíg, hrozienok, červeného vína a orechov. Charoset mal znázorňovať maltu, z ktorej predkovia stavali v Egypte domy či pryramídy. Samozrejme, že existuje mnoho variánt na prípravu Charosetu. Taktiež pri hľadaní receptov narazíte aj na rôzne iné suroviny na jeho prípravu. Ale však výsledná farba pokrmu má býť hnedá a má pripomínať spomínanú maltu.

Suroviny na prípravu Charosetu :

  • jablká
  • hrozienka (ďatle, figy)
  • vlašské orechy (mandle, lieskovce)
  • červené víno
  • škorica                                   

Príprava je veľmi jednoduchá. Jablká stačí olúpať a zbaviť jadrovníka. Hrozienka či ďatle a figy rozsekajte alebo nakrájajte nadrobno. To isté urobte s orechami aj jablkami. Pri dobrom robote to zvládnete všetko naraz. Do hotovej hmoty pridajte škoricu a červené víno. Pomer je asi takýto, na 3 jablká treba asi 1 lžyičku škorice a 3 lyžice vína. Orechy použite také, aké máte doma. S vlašskými orechami a mandľami je Charoset výborný.

Servírovanie :

Charoset je veľmi sladké a sýte jedlo. Aj keď na prvý pohľad nevyzerá vábne, ale ako dezert je veľmi príjemný a chutný. Pri naozajstnom sederu sa naberá z misy na stole. Ak ho však chcete podávať jednotlivo, môžete ho zdobiť podľa vlastnej fantázie a nápadu. Kľudne využite napríklad šľahačku, ktorú nakoniec posypete škoricou, kokosom či kakaom. Dozdobia a ukončia prípravu aj lístky voňavej mäty.

Tak, ak chcete vyskúšať aj vy niečo nové na Veľkú noc, tak neváhajte. Charoste bude naozaj tou pravou ozdobou vášho slávnostného stola. 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
granny making
Vianočné pečenie s tradíciami
Blíži sa advent a k nemu samozrejme patrí aj tradičné vianočné pečenie. Pôvod každoročného vianočného pečenia musíme...
Fresh ripe
Hurmikaki plné vitamínov
Hurmikaki je exotické ovocie - plod stromu ebenovníka rajčiakového. V Japonsku patrí k jedným z najstarších...
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
orechy
A viete, ktoré orechy vášmu telu najviac prospievajú?
Všetci to poznáme, po zime je naše telo akoby spomalené, človek je unavený a aj ten mozog je akýsi pomalý. A veru má to...
Vybrali sme pre vás
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Mrežovník
Čaro mrežovníkov
Čaro mrežovníkov
5 spôsobov ako zamrežovať chutné plnky v prekrásnom a pritom tak jednoduchom koláči.
Repový brownies
3 skvelé recepty na bezlepkové brownies
3 skvelé recepty na bezlepkové brownies
Základ brownies síce tvorí čokoláda, maslo, cukor a vajcia, ale trochu múky v tradičných receptoch predsa nájdete...