Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pripravte si pravý veľkonočný Charoset

Oslava Veľkej noci je od počiatku kresťanstva spojená so židovským sviatkom Pesach, čo znamená vyvedenie izraelského ľudu Mojžíšom z Egypta. V prvú noc sviatku Pesach sa podáva večera, ktorá má svoj presný poriadok a tradičné stanovené úkony. Rodina sa vždy sviatočne oblečie. Podávajú sa symbolické pokrmy naaranžované na tzv. sederovom tanieri. Pri sederovej večeri je potrebný aj dostatok vína, pretože povinnosťou stolovníka je 4 krát naplniť vínom kalich a 4 krát ho vypiť. Štvorka v tomto prípade symbolizuje 4 výrazy pre vyslobodenie. Počas večere sa podávajú tradičné jedlá - paštéty z teľacej pečene, vývar s macesovými knedličkami, plnené kurča alebo ryba, a k tomu sa nalieva pesachové víno.

Múčniky sa pečú z macesovej múky. Je to múka zo pšenice, ktorá sa od zberu do mletia nesmie dostať do styku s vodou, aby nekvasila. Múku je potrebné spracovať rýchlo (medzi hnietením a pečením nesmie ubehnúť viac než 18 minút) a múčniky sa zapíjali hrozienkovým vínom.

Počas tejto slávnostnej večere sa podával aj Charoset. Je to sladká, hrudkovitá omáčka zo sušených marhúľ, ďatlí, fíg, hrozienok, červeného vína a orechov. Charoset mal znázorňovať maltu, z ktorej predkovia stavali v Egypte domy či pryramídy. Samozrejme, že existuje mnoho variánt na prípravu Charosetu. Taktiež pri hľadaní receptov narazíte aj na rôzne iné suroviny na jeho prípravu. Ale však výsledná farba pokrmu má býť hnedá a má pripomínať spomínanú maltu.

Suroviny na prípravu Charosetu :

  • jablká
  • hrozienka (ďatle, figy)
  • vlašské orechy (mandle, lieskovce)
  • červené víno
  • škorica                                   

Príprava je veľmi jednoduchá. Jablká stačí olúpať a zbaviť jadrovníka. Hrozienka či ďatle a figy rozsekajte alebo nakrájajte nadrobno. To isté urobte s orechami aj jablkami. Pri dobrom robote to zvládnete všetko naraz. Do hotovej hmoty pridajte škoricu a červené víno. Pomer je asi takýto, na 3 jablká treba asi 1 lžyičku škorice a 3 lyžice vína. Orechy použite také, aké máte doma. S vlašskými orechami a mandľami je Charoset výborný.

Servírovanie :

Charoset je veľmi sladké a sýte jedlo. Aj keď na prvý pohľad nevyzerá vábne, ale ako dezert je veľmi príjemný a chutný. Pri naozajstnom sederu sa naberá z misy na stole. Ak ho však chcete podávať jednotlivo, môžete ho zdobiť podľa vlastnej fantázie a nápadu. Kľudne využite napríklad šľahačku, ktorú nakoniec posypete škoricou, kokosom či kakaom. Dozdobia a ukončia prípravu aj lístky voňavej mäty.

Tak, ak chcete vyskúšať aj vy niečo nové na Veľkú noc, tak neváhajte. Charoste bude naozaj tou pravou ozdobou vášho slávnostného stola. 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Mäkké medovníčky
Medovníky - zaostrené na suroviny
Medovníky si zaslúžia tie najlepšie suroviny. Viete aký med, múku, kypridlo či korenia použiť, aby ste dostali tie...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.