Pridať recept

Pripravte si pravý veľkonočný Charoset

Oslava Veľkej noci je od počiatku kresťanstva spojená so židovským sviatkom Pesach, čo znamená vyvedenie izraelského ľudu Mojžíšom z Egypta. V prvú noc sviatku Pesach sa podáva večera, ktorá má svoj presný poriadok a tradičné stanovené úkony. Rodina sa vždy sviatočne oblečie. Podávajú sa symbolické pokrmy naaranžované na tzv. sederovom tanieri. Pri sederovej večeri je potrebný aj dostatok vína, pretože povinnosťou stolovníka je 4 krát naplniť vínom kalich a 4 krát ho vypiť. Štvorka v tomto prípade symbolizuje 4 výrazy pre vyslobodenie. Počas večere sa podávajú tradičné jedlá - paštéty z teľacej pečene, vývar s macesovými knedličkami, plnené kurča alebo ryba, a k tomu sa nalieva pesachové víno.

Múčniky sa pečú z macesovej múky. Je to múka zo pšenice, ktorá sa od zberu do mletia nesmie dostať do styku s vodou, aby nekvasila. Múku je potrebné spracovať rýchlo (medzi hnietením a pečením nesmie ubehnúť viac než 18 minút) a múčniky sa zapíjali hrozienkovým vínom.

Počas tejto slávnostnej večere sa podával aj Charoset. Je to sladká, hrudkovitá omáčka zo sušených marhúľ, ďatlí, fíg, hrozienok, červeného vína a orechov. Charoset mal znázorňovať maltu, z ktorej predkovia stavali v Egypte domy či pryramídy. Samozrejme, že existuje mnoho variánt na prípravu Charosetu. Taktiež pri hľadaní receptov narazíte aj na rôzne iné suroviny na jeho prípravu. Ale však výsledná farba pokrmu má býť hnedá a má pripomínať spomínanú maltu.

Suroviny na prípravu Charosetu :

  • jablká
  • hrozienka (ďatle, figy)
  • vlašské orechy (mandle, lieskovce)
  • červené víno
  • škorica                                   

 

Príprava je veľmi jednoduchá. Jablká stačí olúpať a zbaviť jadrovníka. Hrozienka či ďatle a figy rozsekajte alebo nakrájajte nadrobno. To isté urobte s orechami aj jablkami. Pri dobrom robote to zvládnete všetko naraz. Do hotovej hmoty pridajte škoricu a červené víno. Pomer je asi takýto, na 3 jablká treba asi 1 lžyičku škorice a 3 lyžice vína. Orechy použite také, aké máte doma. S vlašskými orechami a mandľami je Charoset výborný.

Servírovanie :

Charoset je veľmi sladké a sýte jedlo. Aj keď na prvý pohľad nevyzerá vábne, ale ako dezert je veľmi príjemný a chutný. Pri naozajstnom sederu sa naberá z misy na stole. Ak ho však chcete podávať jednotlivo, môžete ho zdobiť podľa vlastnej fantázie a nápadu. Kľudne využite napríklad šľahačku, ktorú nakoniec posypete škoricou, kokosom či kakaom. Dozdobia a ukončia prípravu aj lístky voňavej mäty.

Tak, ak chcete vyskúšať aj vy niečo nové na Veľkú noc, tak neváhajte. Charoste bude naozaj tou pravou ozdobou vášho slávnostného stola. 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vaše telo sa vám poďakuje! S čím je najlepšie jesť vajíčka? Toto sú najzdravšie kombinácie
Vaše telo sa vám poďakuje! S čím je najlepšie jesť vajíčka? Toto sú najzdravšie kombinácie
Prečo zaradiť vajcia do svojho jedálnička a s čím ich podávať? Poradíme tie najlepšie kombinácie.
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Máte radi čerstvé ovocie a zeleninu? Veľmi dobre, sú mimoriadne cennou súčasťou našej stravy. A hoci ich...
Najhorší spôsob prípravy vajec. Stratia väčšinu svojej výživovej hodnoty
Najhorší spôsob prípravy vajec. Stratia väčšinu svojej výživovej hodnoty!
Vajíčka sú u nás veľmi obľúbené. Tušíte, ako ich pripravovať, aby sme nestratili ich výživovú hodnotu?
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Koľko vajec je bezpečné jesť na Veľkú Noc? Lekárka to hovorí otvorene!
Koľko vajec je bezpečné jesť na Veľkú Noc? Lekárka to hovorí otvorene!
Vajíčka sú symbolom Veľkej Noci a nevieme si bez nich predstaviť tieto sviatky. Na našich stoloch sa objavujú...