Pridať recept

Ako využiť mungo fazuľky v kuchyni

Moje prvé stretnutie s mungo fazuľkami bolo cez ich naklíčenú formu v polievke. Veľmi mi chutili a odvtedy som si ich pár krát pripravovala aj doma. Dnes som ich všetky namočila a uvarila, tak sa podelím o pár, verím, že chutných receptov.

Malé, zelené zrniečka si vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu. Vždy ich premyjem, asi hodinu povarím, zlejem, pridám čistú vodu a namáčam na noc, ráno prelejem čistou vodou a ešte nechám hodinu namočené. T.j. kúpu sa asi 10 hodín. Počas nočného wellnessu sú zvyčajne v chlade. Dovaria sa bez posolenia na miernom ohni asi pol hodinu. Pri varení sa vytvára mútna, sivastá pena, tú som zozbierala ako „ šuminu“ zo slepačej polievky. Po dovarením som vodu zliala, cez sito ešte premyla vlažnou vodou a rozdelila do misiek s tým, že vyskúšam viacero receptov. Správnym varením sa dá znížiť aj plynatosť po konzumácii strukovín.

Keďže väčšinu času dopoludnia trávim pečením kváskového chleba, niekedy sa pritrafí piecť aj niečo k obedu či večeri. Aj teraz tam putovala mungo, posolená lávovou soľou z Islandu, čiernou ako bezmesačná noc. Mňam. Piekla som nasucho na fólii na pečenie a vo finále, keď som ich o 15 minút vytiahla som ich v miske zakvapkala olivovým panenským olejom. Ten mi hodinu pred použitím doviezol kuriér od mojej kamarátky Márie priamo zo slnečného Toskánska. Hustý, zelený a mierne trpký. Taký máme radi.

Mungo s koreninami

Takéto fazuľky môžete upiecť aj s tandori korením, ktoré sa pridáva na pečenie v tradičnej kamennej indickej peci – tandori. Pred pečením si do oleja primiešajte 1PL červeného tandori korenia a vmiešajte do tejto zmesi uvarené mungo fazuľky. Piekla som na 200 C° cca 10-15minút (tu som už nepoužila panenský olej, aby zvládol teploty v rúre). Tandori zmes korenín dostanete kúpiť na internete ako i v potravinách s exotickým tovarom. Viete ho použiť aj na rybu, či zemiaky.

Mungo je super s ryžou 

Spôsob ako si spestriť a obohatiť aj výživovo ryžu. Strukovina a ryža tvoria spolu chutnú symbiózu. Viem si ich predstaviť spolu s grilovanou zeleninou, avokádom, či pomaly pečenou rybou. Ak zmiešate mungo s ryžou natural, verím, že aj deťom zachutí.

Mungo má zaujímavé nutričné hodnoty

 

Podľa internetovej stránky strava.sk som našla informáciu, že „Obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B.

V 100g surového munga sa cca nachádza:

- energetický obsah: 384,4 kJ (332 kcal)
- bielkoviny: 22,1 g
- sacharidy: 59,08 g
- tuky: 0,8 g

Mungo je aj tak najzdravšia naklíčená. Podľa mojich kamarátok, ktoré nakličujú „jedna radosť“, chutí ako mladý hrášok. Takto sa dá aj vysušiť a použiť ako jedlá dekorácia na polievky, nátierky, do chleba...alebo samozrejme čerstvé ako príval minerálnych látok a zjesť za hrsť len tak, alebo v šaláte. Alebo zas na nejakej dobrej nátierke na zdravšom, kváskovom chlebíku 😊.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Fazuľová polievka: 8 overených receptov na lacnú, chutnú a sýtu večeru
Fazuľová polievka: 8 overených receptov na lacnú, chutnú a sýtu večeru
Fazuľa zasýti a dodá telu potrebné bielkoviny a vlákninu. Navyše polievky z nej sú vždy chutné a vďačné.
Paradajkovo-šošovicová polievka
Vyskúšajte uvariť strukovinové polievky trochu inak
Tradíciou v našich končinách je zahusťovať strukovinové polievky zápražkou alebo zátrepkou. Vďaka tomu sú...
Fazuľa
Všestranná fazuľa – v kuchyni z nej uvaríte všetky chody
Ani jedna strukovina nemá v kuchyni také všestranné využitie ako fazuľa. Môžete z nej pripraviť kompletné...
Tip na lacné chutné jedlo: Ragú zo šošovice a cukety
Ragú je hutné jedlo zo strukoviny. Možno aj z niečoho iného, obyčajne sa do ragú pridáva aj mäso. Keďže...
Hŕstková polievka
Nemusíte dlho čakať! Triky, ako uvariť strukoviny aj bez zdĺhavého namáčania, skúste to hneď teraz
Obľubujete strukoviny, ale odrádza vás zdĺhavé namáčanie pred varením? Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka...
Majonéza
Nekupujte drahé vajíčka! Perfektnú LACNÚ MAJONÉZU máte zo suroviny, ktorú každý vylieva a to je chyba!
Väčšina z nás pravdepodobne vždy vylievala vodu z varenia cíceru, fazule alebo iných strukovín do výlevky. To...