Pridať recept

Holandská omáčka aj pre začiatočníkov!

„La sauce hollandaise“, nadýchaná omáčka s tou najkrajšou žltou farbou vzbudzuje rešpekt aj u pokročilých kuchárov. Pýtate sa prečo? Pretože každý má obavu z toho, že pri jej príprave sa žĺtka zrazia a namiesto nadýchanej omáčky budete mať praženicu, ktorou asi ťažko prelejete chren, lososa alebo vajce Benedikt.

Holandská omáčka patrí k omáčkam, ktoré majú jedlo priviesť k dokonalosti. Všetko začína našľahaním žĺtkov s tekutinou do peny, pod pojmom tekutina si môžete predstaviť vývar alebo biele víno. Táto zmes sa zahreje nad parou a za pomalého zahrievania a výdatného šľahania sa postupne pridáva maslo. Čím viac masla do omáčky pridáte, tým bude hustejšia a nadýchanejšia. Musíte si dať pozor len nato, aby ste žĺtka naozaj nezrazili a to docielite tým, že do omáčky budete pridávať studené maslo. Príprava holandskej omáčky sa podobá príprave domácej majonézy, s tým rozdielom že táto omáčka je teplá a namiesto oleja sa do nej pridáva maslo.

Krok za krokom k dokonalému výsledku

Na 4 porcie si pripravte 3 žĺtka, 100 g masla, 3 cl bieleho vína, šťavu z polovice citróna, soľ a mleté čierne korenie.

 

Do hrnca si odmerajte asi 3 cm vody, ktorú privediete k varu, keď začne vrieť, stiahnite plameň a  do hrnca skúste položiť sklenenú alebo kovovú misku, za žiadnych okolností sa miska nesmie dotýkať vody v hrnci, musí ostať visieť na hrnci. Voda v hrnci by mala stále jemne bublať, nezabudnite nato, že v tomto prípade platí dvojnásobne - pomaly ďalej zájdeš!

Misku z hrnca zložte, rozbite do nej žĺtka, prilejte víno a pridajte štipku soli. Všetko v miske metličkou vyšľahajte do peny a na tanier vedľa si na kocky nakrájajte studené maslo.

 

Misku so žĺtkovou penou položte na hrniec a metličkou neustále zmes šľahajte cca 3-5 minút. Čím sa zmes bude viac ohrievať, tým bude viac hustnúť a svojou konzistenciou pripomínať puding. Uistite sa, že sa vajíčka nezačali zrážať, na okrajoch misky by bolo vidno zrazené kúsky, to by ste mohli rovno skončiť a začať znovu.

V tejto fáze prichádza čas na maslo, pridávajte ho postupne, pokojne aj na desaťkrát po troch malých kockách,  vždy ho poriadne zašľahajte a až potom pridajte ďalšie kocky, pretože pri rýchlom pridávaní by sa mohlo maslo oddeliť od žĺtkov. Studené maslo žĺtkovú zmes schladí a chráni ju pred zrazením, no treba byť opatrí a neustále omáčku šľahať.

Nakoniec omáčku stiahnite z hrnca, dochuťte, soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Holandská omáčka sa podáva teplá, takže si jej prípravu dokonale načasujte, pretože pri ďalšom ohrievaní hrozí zrazenie a to by ste určite nechceli.

Losos so špargľou a omáčkou
fotogaléria
Losos so špargľou a omáčkou
Zdroj: dreamstime

Tip: Vždy majte v dreze nachystanú misku so studenou vodou, ak by sa Vám náhodou zdalo, že sa vajíčka začínajú variť, ihneď misku schlaďte a za pár sekúnd opäť pokračujte.

Holandská omáčka ako základ pre ďalšie omáčky

Keď sa naučíte pripravovať dokonalú holandskú omáčku, môžete ju ďalej vylepšovať, napríklad čerstvými bylinkami alebo sa inšpirovať inými veľmi známymi omáčkami, ktorých základ tvorí práve holandská omáčka. Béarnska omáčka býva najčastejšie odvodená od holandskej, nahrádza sa v nej citrónová šťava octom a je doplnená šalotkou a estragónom. Maltézska omáčka vznikne pridaním šťavy z červených pomarančov, omáčka Choron sa dopĺňa o lúpané paradajky, omáčka Mušelín je obohatená vyšľahanou smotanou.   

K čomu sa holandská omáčka servíruje?

Holandská omáčka sa hodí k pečenému mäsu alebo varenému bielemu mäsu, rybám, blanšírovanej ale aj varnej zelenine. Skvelá je v kombinácii s chrenom a obzvlášť dobre si rozumie s vajíčkom Benedikt.

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať