Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Prečo a ako naklíčiť Senovku grécku

Nakličovanie má svoj význam. Konzumácia naklíčených semien, orechov dáva telu veľa dôležitých nutrientov. Dávnejšie som sadila do zeme bio semienka lucerny, strihala ich do smoothie. Neskôr som prešla na nakličovacie keramické misky, darila sa mi v nich naklíčiť pohánka a semienka horčice.

Tu je aj môj starší článok o nakličovaní, možno vás motivuje , ak ste ešte neskúsili nakličovanie z iného zdroja. Vždy som však obdivovala nakličovanie v pohároch zo skla. Naklíčené semienka v nich vyzerali ako záhadné laboratórium. No nedarilo sa mi naklíčiť nič, jednak som nevedela ako dlho tam semienka v pohári môžu byť a či a kedy už môžu byť pokazené. Tak som zašla jeden víkend na kurz ku Katke a dnes mám plný pohár senovky gréckej s malými chvostíkmi. Hocičo by ma napadlo naklíčiť, ale senovku teda nie. Má výraznú chuť a výborné výživové hodnoty, podporuje laktáciu pri dojčení a mne sa práve na toto hodila. A zvedavá som bola. Tentokrát som dala na inštrukcie „klíčkovej“ odborníčky a teším sa zo štvordňových klíčkov. Už som ich stihla pridať do polievok aj do bulguru. Zvyšok zajtra rozdelím, niečo vysuším v sušičke ako horčičné v mojom postupe vyššie. Niečo skúsim zasadiť do zeme a vypestovať si výhonky. Niečo aj nechám dlhšie, lebo som zvedavá ako taká rastlina senovky vyzerá.

Senovka má podobnú vôňu ako kurkuma. Rovnako zafarbí nažlto – aspoň ruky a oblečenie, mletú som ju v jedle ešte nevyužívala, hoci semienka som neraz použila do vývaru, alebo polievky. Ak sa mi podarí ju vypestovať, skúsim z nej vyrobiť domácu „vegetu“. Teraz ma napadlo, že by možno bola super farbivom do kváskovej focaccie. (čítaj posúch 😊). Kto to prvý skúsi?

Teraz k nutričným hodnotám, ..ako zdroj som použila wikipediu a porovnala s pár inými stránkami.

Nutričné hodnoty (pravdepodobne semienka, tak mi to vychádza aj v porovnaní s inými stránkami.)

Ak majú semienka takéto výnimočné vlastnosti, aké sú asi ich hodnoty v naklíčenom stave?

Hodnoty na 100 g:

  • Kalórie (kcal) 323
  • Tuky 6 g
  • Nasýtené tuky 1,5 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Sodík 67 mg
  • Draslík 770 mg
  • Sacharidy 58 g
  • Vláknina 25 g
  • Bielkoviny 23 g
  • Vitamín A 60 IU
  • Kyselina L-askorbová 3 mg
  • Vápnik 176 mg
  • Železo 33,5 mg
  • Vitamín D 0 IU
  • Vitamín B6 0,6 mg
  • Kobalamín 0 µg
  • Horčík 191 mg 

Ako naklíčiť senovku grécku

Potrebujete: za lyžicu senovky , trochu vody, sklený pohár, gumičku a gázu, alebo nakličovací pohár so sitkom. Hodila by sa aj odkvapkávacia konštrukcia, ale ja som to vyriešila opretím v prázdnej nádobe od kávy.

Semienka najskôr premyte a namočte na 5-6 hodín do vlažnej vody. Začne sa v nich oživovací proces. Budí nový život. Semienka si samozrejme vopred kupujte na nakličovanie, nie v obchode so sadeničkami. Naozaj je to rozdiel, semená na sadenie nie sú vhodné na priamu konzumáciu.

Namočené semienka scedíte, dáte do pohára, prikryte gázou, zatiahnete gumičkou a čakáte. Urobte to ako ja – večer, ráno ich znova premyte, dajte odkvapkať a sem -tam ich cez deň pretrepte, aby poriadne stiekli z vody a prevzdušnili sa. Takto to robte dovtedy, kým sa klíčky ukážu a potom si môžete sami zvoliť koľko dní im necháte – môžete ich priebežne pojedať alebo preložiť aj do väčšieho pohára. Klíčky na fotke majú 4 dni. Zatiaľ sú biele, majú chuť ako mladý hrášok a teda čakám, kedy sa objavia zelené mini lístočky.

Nakličovací proces u nás doma prebieha v kuchyni na stole, kde nie je priame slnečné svetlo, iba denné a taký skôr polotieň. Vyhnite sa nakličovaniu pri okne na parapete nad radiátorom, mne sa osvedčilo, že ak máme v kuchyni moc teplo (keďže denne varím a pečiem chlieb), tak ich častejšie premývam studenou vodou. Naopak, ak sadíte semienka na strihanie výhonkov do zeme, priame svetlo im pomáha rásť a sfarbiť sa pekne dozelena.

Klíčky sú výborným “doplnkom“ na oživenie polievok, nátierok, pudingov (môžete ich preliať javorovým sirupom), pridať do raňajkovej kaše, alebo do smoothies.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.