Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Užívajte si huby celý rok! Viete ako huby upraviť a uskladniť?

Hubárska sezóna vrcholí. Hádam väčšina z nás vybehne do prírody si čo to nazbierať. Či si budete huby pripravovať čerstvé, či sušené, vždy ich je potrebné určitým spôsobom upraviť. Čerstvé huby sa používajú do polievok, omáčok, rozličných druhov mäsa, so slaninkou a vajíčkami, na prípravu hubového extraktu a podobne.

Sušenie húb

Niektoré huby sa sušia. Tu je podstatné, aby proces  sušenia bol čo najrýchlejší. Teda v teple a prievane. Hubári radi presušujú huby na slnku a dosušujú v tieni, v prievane. Ideálna hrúbka húb na sušenie je 2 - 3 mm. Krájajú sa celé plodnice, kobúk aj s hlúbikom. Pri sušení ich treba obracať. Ak nemajú dostatok tepla, prievanu či snka, tak do 24 hodín sčervivejú, hlavne od spodu. Nedoporučuje sa sušiť na novinách či papieri, pretože sa znižuje ich kvalita. Mladé plodnice možno sušiť v celku na silónovom lanku. Najlepšie je nakrájané plátky húb na silónovej sieťke, na ktorej sa prevzdušňujú a sušia sa zhora aj zdola.

Sušené huby je podstatné uskladňovať na suchom mieste, najlepšie v sklenenej, uzavretej fľaši. Dobrá rada je, že huby sa posypú niekoľkokrát do roka čerstvým mletým korením. Takto uskladnené sa dajú uložiť na suchom mieste aj niekoľko rokov bez poškodenia moľami. Aj sušené huby sa používajú na prípravu tých istých jedál, ako čerstvé huby. Ak ich chcete použiť napríklad s vajíčkami, odporúča sa ich namočiť na 10 - 20 min do mlieka a potom ich pripravovať ako čerstvé.

Niektoré sušené huby sa po vysušení melú a používajú sa v prášku ako korenie na dochutenie jedál. Špecialitou v sušených hubách je huba pod názvom pesterec obyčajný, ktorý je známy ako huba jedovatá. Má žltkastú farbu, neskôr hnedastú a v dospelosti navrchu rozpukanú podnicu. Dužina je za mlada biela a neskôr čierna. Staršie plodnice sú vo väčšom množstve jedovaté. V malom množstve sa používajú vo forme prášku ako korenina na prípravu salámy a niektorých mäsových výrobkov, ktorým dodávajú perfektnú korenistú chuť.

Nakladanie do soli

Na jeseň sa vyskytuje veľa druhov jedlých húb, ale býva málo slnka a tepla. V tomto období je najlepšie nazbierané plodnice nakladať do soli. Huby sa očistia, vytriedia, pokrájajú. Na 1 kg húb sa pridá 200 g soli a huby sa s ňou premiešajú. Asi za 20 min huby pustia vodu, znovu sa premiešajú a možno ich nakladať do fliaš spolu s vytvorenou tekutinou. Nakoniec sa aj povrch húb trochu prisolí. Fľaše sa zviažu s celofánom a odložia sa. Pred použitím, najlepšie večer pred použitím húb sa huby premyjú a nechajú sa vymyť v nádobe s vodou. Pripravované jedlo sa vopred nesolí, dosolí sa až po jeho príprave. A takto nakladané huby sa používajú tak isto ako čerstvé.

Sterilizovanie a konzervovanie húb

Okrem sušenia či konzervovania v soli sa huby možno sterilizovať teplom a konzervovať aj inými rozličnými spôsobmi. Najčastejšie sa nakladajú v sladko - kyslom náleve, vo víne, octe, v jedlých tukoch a podobne.

Očistené a nakrájané huby mierne poduste vo vlastnej šťave alebo na masle, oleji či masti s pridaním rozličných korenín - cibuľa, čierne korenie....Majoránka však nepridávajte. Huby sa dusia dovtedy, kým sa voda neodparí a huby nie sú mäkké. Po tomto procese sa huby dajú do fliaš, ktoré sa naplnia iba do 75 - 80 % obsahu. Naplnené fľaše sa sterilizujú asi 60 minút. Odporúča sa dvojnásobná sterilizácia po 30 minút s odstupom 48 hodín. Sterilizácia sa uskutočňuje pri 100 °C v horúcej vode, a to buď v rúre alebo na sporáku v hrnci. Takto pripravené huby sa dochutia pri použití a podávajú sa v rôznych variantách - so slaninou, vajcami, klobásou, k mäsu...

Pi nakladaní húb do octu sa požívajú mladé, zdravé plodnice a pri niektorých druhoch len klobúky. Pri nakladaní do octu, najlepšie vinného alebo estragónového sa postupuje podľa návodu uvedeného na použitom konzervačnom prostriedku ( DEKO, KOPRO ). Očistené celé alebo väčšie plodnice pokrájané na polovičky sa krátko povaria v slanej vode. Po 1 - 2 minútach varu sa vyberú, premiešajú sa s pokrájanou čerstvou cibuľou a naplnia do fliaš. Fľaše sa zalejú pripraveným octovým nálevom a uzavrú.

Na prípravu nálevu pri použití bežných konzervačných prostriedkov na jednu 5- litrovú fľašu húb použijeme 0,5 l 8 % octu a 1,75 l vody. Po zohriatí nálevu sa pridá balíček Deka a nechá sa chvíľu prevrieť. Recept možno individuálne upravovať napríklad znížením množstva octu a pridaním vody, ak nemáte radi moc kyslé. Možno pridať aj cukor. Plodnice potom nakladáme do fliaš len po ich premiešaní s časťou nálevu v osobitnej nádobe, aby neboli moc utlačené. Takže recept si upravte podľa vaších požiadaviek a chuti.

Niektoré huby sa používajú len v osobitnej úprave. Napríklad rýdzik korenistý najlepšie chutí opečený so slaninou na cibuli, dochutený soľou a korením. V niektorých krajinách sa nakladá do suda toľko, koľko sa ich nazbiera. Konzervuje sa kvasením. Niektorí hubári majú recepty na prípravu hubového extraktu alebo hubových korenín na spôsob maggi.

Takže vidíte, používanie húb na prípravu jedál je veľmi široké. A na vás teda záleží, ktorý z nich si vyberiete.

Recepty na uskladnenie húb

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...