Pridať recept

Užívajte si huby celý rok! Viete ako huby upraviť a uskladniť?

Hubárska sezóna vrcholí. Hádam väčšina z nás vybehne do prírody si čo to nazbierať. Či si budete huby pripravovať čerstvé, či sušené, vždy ich je potrebné určitým spôsobom upraviť. Čerstvé huby sa používajú do polievok, omáčok, rozličných druhov mäsa, so slaninkou a vajíčkami, na prípravu hubového extraktu a podobne.

Sušenie húb

Niektoré huby sa sušia. Tu je podstatné, aby proces  sušenia bol čo najrýchlejší. Teda v teple a prievane. Hubári radi presušujú huby na slnku a dosušujú v tieni, v prievane. Ideálna hrúbka húb na sušenie je 2 - 3 mm. Krájajú sa celé plodnice, kobúk aj s hlúbikom. Pri sušení ich treba obracať. Ak nemajú dostatok tepla, prievanu či snka, tak do 24 hodín sčervivejú, hlavne od spodu.

 

Nedoporučuje sa sušiť na novinách či papieri, pretože sa znižuje ich kvalita. Mladé plodnice možno sušiť v celku na silónovom lanku. Najlepšie je nakrájané plátky húb na silónovej sieťke, na ktorej sa prevzdušňujú a sušia sa zhora aj zdola.

Sušené huby je podstatné uskladňovať na suchom mieste, najlepšie v sklenenej, uzavretej fľaši. Dobrá rada je, že huby sa posypú niekoľkokrát do roka čerstvým mletým korením. Takto uskladnené sa dajú uložiť na suchom mieste aj niekoľko rokov bez poškodenia moľami. Aj sušené huby sa používajú na prípravu tých istých jedál, ako čerstvé huby. Ak ich chcete použiť napríklad s vajíčkami, odporúča sa ich namočiť na 10 - 20 min do mlieka a potom ich pripravovať ako čerstvé.

Niektoré sušené huby sa po vysušení melú a používajú sa v prášku ako korenie na dochutenie jedál. Špecialitou v sušených hubách je huba pod názvom pesterec obyčajný, ktorý je známy ako huba jedovatá. Má žltkastú farbu, neskôr hnedastú a v dospelosti navrchu rozpukanú podnicu. Dužina je za mlada biela a neskôr čierna. Staršie plodnice sú vo väčšom množstve jedovaté. V malom množstve sa používajú vo forme prášku ako korenina na prípravu salámy a niektorých mäsových výrobkov, ktorým dodávajú perfektnú korenistú chuť.

 

Nakladanie do soli

Na jeseň sa vyskytuje veľa druhov jedlých húb, ale býva málo slnka a tepla. V tomto období je najlepšie nazbierané plodnice nakladať do soli. Huby sa očistia, vytriedia, pokrájajú. Na 1 kg húb sa pridá 200 g soli a huby sa s ňou premiešajú. Asi za 20 min huby pustia vodu, znovu sa premiešajú a možno ich nakladať do fliaš spolu s vytvorenou tekutinou. Nakoniec sa aj povrch húb trochu prisolí. Fľaše sa zviažu s celofánom a odložia sa. Pred použitím, najlepšie večer pred použitím húb sa huby premyjú a nechajú sa vymyť v nádobe s vodou. Pripravované jedlo sa vopred nesolí, dosolí sa až po jeho príprave. A takto nakladané huby sa používajú tak isto ako čerstvé.

Sterilizovanie a konzervovanie húb

Okrem sušenia či konzervovania v soli sa huby možno sterilizovať teplom a konzervovať aj inými rozličnými spôsobmi. Najčastejšie sa huby nakladajú v sladko - kyslom náleve, vo víne, octe, v jedlých tukoch a podobne.

Očistené a nakrájané huby mierne poduste vo vlastnej šťave alebo na masle, oleji či masti s pridaním rozličných korenín - cibuľa, čierne korenie....Majoránka však nepridávajte. Huby sa dusia dovtedy, kým sa voda neodparí a huby nie sú mäkké. Po tomto procese sa huby dajú do fliaš, ktoré sa naplnia iba do 75 - 80 % obsahu. Naplnené fľaše sa sterilizujú asi 60 minút. Odporúča sa dvojnásobná sterilizácia po 30 minút s odstupom 48 hodín. Sterilizácia sa uskutočňuje pri 100 °C v horúcej vode, a to buď v rúre alebo na sporáku v hrnci. Takto pripravené huby sa dochutia pri použití a podávajú sa v rôznych variantách - so slaninou, vajcami, klobásou, k mäsu...

Pi nakladaní húb do octu sa požívajú mladé, zdravé plodnice a pri niektorých druhoch len klobúky. Pri nakladaní do octu, najlepšie vinného alebo estragónového sa postupuje podľa návodu uvedeného na použitom konzervačnom prostriedku ( DEKO, KOPRO ). Očistené celé alebo väčšie plodnice pokrájané na polovičky sa krátko povaria v slanej vode. Po 1 - 2 minútach varu sa vyberú, premiešajú sa s pokrájanou čerstvou cibuľou a naplnia do fliaš. Fľaše sa zalejú pripraveným octovým nálevom a uzavrú.

Na prípravu nálevu pri použití bežných konzervačných prostriedkov na jednu 5- litrovú fľašu húb použijeme 0,5 l 8 % octu a 1,75 l vody. Po zohriatí nálevu sa pridá balíček Deka a nechá sa chvíľu prevrieť. Recept možno individuálne upravovať napríklad znížením množstva octu a pridaním vody, ak nemáte radi moc kyslé. Možno pridať aj cukor. Plodnice potom nakladáme do fliaš len po ich premiešaní s časťou nálevu v osobitnej nádobe, aby neboli moc utlačené. Takže recept si upravte podľa vaších požiadaviek a chuti.

Niektoré huby sa používajú len v osobitnej úprave. Napríklad rýdzik korenistý najlepšie chutí opečený so slaninou na cibuli, dochutený soľou a korením. V niektorých krajinách sa nakladá do suda toľko, koľko sa ich nazbiera. Konzervuje sa kvasením. Niektorí hubári majú recepty na prípravu hubového extraktu alebo hubových korenín na spôsob maggi.

Takže vidíte, používanie húb na prípravu jedál je veľmi široké. A na vás teda záleží, ktorý z nich si vyberiete.

Recepty na uskladnenie húb

Fotorecept: Hubník - hubový koláč

3 skvelé recepty na voňavé hubové koláče

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mladé a zdravé huby škoda sušiť. Naložte ich do pohárov!
Zopár tipov a rád, ako správne sterilizovať lesné huby.
hliva ustricová
Hliva ustricová - zázračná huba!
V posledných rokoch je hliva veľmi obľúbenou pochúťkou, ktorá sa dnes už bežne využíva v kuchyni ako...
Jasminova ryza
Kulinárske umenie, hudba a móda sa v Bratislave spojili v celok
Tvárou kulinárskeho podujatia Taste of Garden bol šéfkuchár Shahaf Shabtay.V metropole Slovenska sa začiatkom...
Prestaňte už vyhadzovať draho nakúpené potraviny!
Každé euro sa počíta! 6 overených tipov, ako ušetriť na potravinách, začnite hneď zajtra!
Ak chceme zmeniť celosvetový problém plytvania potravinami, môžeme. Stačí začať v našej kuchyni, naučiť sa...
Mnohí túto základnú potravinu skladujú vo dverách chladničky, ktorú? Výrazne skracujú jej trvanlivosť
Mnohí túto základnú potravinu skladujú vo dverách chladničky - výrazne skracujú jej trvanlivosť! Tušíte, ktorú?
Dvere sú najteplejším miestom v chladničke, preto do nich rozhodne nepatrí táto čerstvá potravina.
Prestaňte robiť toto a vaša chladnička vám pomôže ponížiť účet za elektrickú energiu, originál foto
Prestaňte robiť toto a vaša chladnička vám pomôže ponížiť účet za elektrickú energiu
Vedeli ste to? Vďaka týmto 5 tipom bude vaša chladnička spotrebovávať oveľa menej energie.