Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Zápražka
Pripravuje sa z tuku a hladkej múky. Tuk najskôr rozpustíme a potom pridávame preosiatu múku, ktorú upražíme na tuku za stáleho miešania. Postupovať sa dá aj opačne, najskôr upražíme múku a len potom pridáme tuk. Tento spôsob sa využíva skôr pri diétnom varení, keď nechceme prepaľovať tuk. Zápražku nepražíme zbytočne dlho, lebo sa tvoria dráždivé a telu škodlivé látky. Ak pridávame do zápražky cibuľu, tak postrúhanú a len do upraženej zápražky. Cibuľu radšej strúhajte než krájajte, pretože strúhaná ostane v pokrme, kým krájanú napríklad cedením odstránite. Zápražku je najideálnejšie pripravovať v hliníkovej rajničke, aby sme ju mohli zaliať studenou vodou, lebo tak nezhrčkavie a môžeme ju ihneď vyliať do pripravovaného jedla. Jedlo so zápražkou povaríme ešte asi 10 - 15 min. Redšiu zápražku môžete bez zaliatia horúcu pridať do vriaceho pokrmu.
Zápražky sa veľa do jedla nepridáva, len toľko, aby sa pokrm zahustil, aby sa zvýšila jeho chuť a aj kalorická hodnota. Na jednu osobu stačí asi 5 - 10 g tuku a práve toľko aj múky. Záleží všetko od toho, čo potrebujeme zahustiť. Polievka sa obyčajne zahusťuje polovičným množstvom ako omáčka. Zápražku pripravujeme dvojakú - bledú a ružovú.
Čím viac ju pražíme, tým menej zahusťuje, pretože pražením múka stráca zahusťovaciu schopnosť. Bledou zápražkou sa zahusťujú jemnejšie druhy mäsa, zeleninu a ovocie. Ružovou sa zahusťujú strukoviny, obilniny, zemiakové pokrmy, menej jemná zelenina (napríklad kel a kapusta ). Ružovou zápražkou môžete zahustiť aj výrazne korenité pokrmy, ako je cesnaková, sardelová, cibuľová, horčicová omáčka a podobne.
Zátrepka
Pripravuje sa z vody, mlieka alebo smotany a hladkej múky. Do nádoby dáme hladkú múku a prilejeme toľko tekutiny, aby sme dostali husté cesto, ktoré rozhabarkujeme nahladko a postupne riedime. K jedlu ju prilievame cez sitko, pričom stále jedlo miešame, kým sa neuvarí, lebo s múkou sa pokrm veľmi ľahko pripaľuje. Zátrepka sa pridáva hlavne do takých pokrmov, ktoré chceme zahustiť bez tuku. Keď na zátrepku použijeme mlieko alebo smotanu, pokrm bude kalorickejší. Pridaním takejto zátrepky predovšetkým pri strukovinových pokrmoch rastlinné bielkoviny doplníme bielkovínami živočíšnymi. Na zatrepanie je vhodná múka hladká. Lepšie zahusťuje ako múka krupicová a dobre sa spája s pripravovanou potravinou.
Zaprašovanie
Okrem zápražky a zátrepky zahusťujeme pokrmy zaprašovaním hladkou múkou. Najlepšie je ich zaprašovať cez sitko a za stáleho miešania. Pokrm, ktorý zaprašujeme by nemal obsahovať veľa vody, aby múka nezhrčkavela. Najčastejšie sa zaprašuje dusená zelenina a mäsové šťavy.
Niektoré upravované mäso sa zahusťuje aj cibuľou. Cibuľu, ktorej sa dáva väčšie množstvo pokrájame, posekáme alebo postrúhame. Podusíme na tuku, ale nepražíme. Pražením sa cibuľa vysušuje a pri príprave sa nerozvarí. Na zafarbenie pokrmu môžete pridať papriku červenú, ktorú dáme do podusenej cibule a zalejeme vodou, aby sa nespálila. Cibuľa dokonca zvýši aj chuť jedla.
Vyskúšajte:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.