Pridať recept

Doma pripravené cestoviny? Žiaden problém!

Jednoduchý recept na cestovinové cesto a zopár trikov ako vytvoriť niektoré základné tvary cestovín.

Nepotrebujete strojček na cestoviny

Domáce je domáce! A keď príde reč na cestoviny existuje niekoľko základných receptov na cesto. Všetky však majú jedno spoločné – jednoduchosť. Či už kombinujte múku a vodu, múku a žĺtky alebo múku a celé vajíčka ako v našom ukážkovom recepte nižšie. Vždy je to len o dobrom vymiesení, ktoré nás domácich šéfkuchárov tak veľmi baví.

A nemusíte sa báť ak nemáte doma strojček na cestoviny. Ako lis vám úplne postačí valček a tvarovanie zabezpečí ostrý nôž, strúhadlo alebo prosto vaše šikovné prsty.

tarhoňa – zoberte kúsok cesta, postrúhajte ho na hrubom strúhadle a nechajte oschnúť pri izbovej teplote.

 

tagliatelle (hrubé rezance) – cesto vyvaľkajte na tenko (cca 2mm), vyrežte z neho obdĺžnik. Dobre ho pomúčte a na kratšej strane jemne zrolujte. Potom rolku narežte na zhruba 0,75 cm mini rolky a potriasaním v dlaniach ich rozmotajte a nechajte oschnúť pri izbovej teplote.

tagliolini (tenké rezance) – cesto vyvaľkajte na tenko (cca 2mm), vyrežte z neho obdĺžnik. Dobre ho pomúčte a na kratšej strane jemne zrolujte. Potom rolku narežte na zhruba 0,3 cm mini rolky a potriasaním v dlaniach ich rozmotajte a nechajte oschnúť pri izbovej teplote.

fusilli – rozdeľte cesto na niekoľko malých bochníčkov a z každého v dlaniach vypracujte malý valček o hrúbke asi 0,5 cm. Ten potom rozrežte na si 5 cm dlhé menšie valčeky. Zoberte si ihlicu na špíz alebo drevenú špajľu a priložte ju na koniec valčeka, pritlačte a zrolujte tak aby sa cesto navíjalo do strany. Zložte fusillu zo špajle a pokračujte, kým nemáte požadované množstvo. Opäť nechajte oschnúť pri izbovej teplote.

farfalle - cesto vyvaľkajte na tenko (cca 2 mm), vyrežte z neho obdĺžnik. Ten potom pomocou kolieska na pizzu (alebo aj nožom) rozdeľte na menšie obdĺžniky (1,5x3cm). Chyťte obdĺžnik medzi dva palce a začnite ho akoby skladať na polovicu smerom dole, zastavte a opäť urobte rovnaký pohyb smerom hore a tentokrát pomocou palcov pritlačte stredy obdĺžnika k sebe a vytvorte mašličku – farfalle.  

tortellini - cesto vyvaľkajte na tenko (cca 2 mm), vyrežte z neho obdĺžnik. Ten potom pomocou kolieska na pizzu (alebo aj nožom) rozdeľte na štvorce (2x2cm) a do stredu každého umiestnite trochu plnky (syr, mäso, šunka, špenát a pod.). Tortellini vytvarujte a uzavriete tak, že najskôr preložíte roh k protiľahlému rohu a vytvoríte trojuholník. Potom chytíte dva rohy pod vrcholom trojuholníka a otočením ich priložíte k sebe.  

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špagety
Ohrievané cestoviny ako čerstvo uvarené! S týmito trikmi opäť premeníte studené cestoviny a omáčky na horúcu delikatesu
Zvyšky včera uvarených cestovín môžu chutiť rovnako dobre, ako pri prvom servírovaní. Stačí sa len naučiť,...
Nevylievajte vodu z cestovín
Aj vy ju vylievate? 10 perfektných tipov, ako využiť vodu z cestovín, o týchto ste určite ešte nepočuli
Tušíte, na čo všetko sa dá ešte použiť voda z cestovín? Z týchto tipov budete určite prekvapení!
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
Musíte cestoviny prelievať studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Musíte cestoviny opláchnuť studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a potom ich zalejeme studenou vodou. Robili to tak už naše mamy a staré...
Pridajte túto surovinu do vody a cestoviny sa už nikdy nerozvaria
Pridajte túto surovinu do vody a cestoviny sa už nikdy nerozvaria
Varenie cestovín je jednou z najjednoduchších úloh v kuchyni. Aj napriek tomu sa však pravdepodobne nenájde...
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...