Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ako na to: Zaváranie ovocia

Ovocie - záhradné, doma pestované, alebo lesné, oboje zavárame rovnakým spôsobom. Najdôležitejšou podmienkou naozaj úspešného zavárania je veľká čistota a dobrá kvalita zaváraného ovocia. Tak isto aj nádoby na zaváranie majú byť dôkladne umyté. Ovocie, ktoré použijete na kompót musí byť vždy zrelé a tvrdé, lebo len zrelé ovocie má peknú farbu, obsahuje dostatok cukru a ovocné kyseliny, ktoré dodajú danému kompótu perfektnú chuť a vôňu.

Ovocie na zaváranie oberáme do koša a nepresýpame ho, ale opatrne prekladáme. To len aby sme ho nepoškodili. Ovocie preberieme a vložíme do vody, kde ho poriadne umyjeme. Až potom ho odstopkujeme, aby nenasiaklo vodou. Umyté ovocie necháme odvapkať na site či v koši, v ktorom je čistá utierka.

Ovocie do pohárov na zaváranie nenasýpame, ale tesne a vkusne ukladáme, aby sa ho zmestilo čím viac, lebo pri varení klesne, keďže objem ovocia sa zmenší.  Poháre musia byť dôkladne umyté. Najlešie ich umyjete v teplej vode, do ktorej pridáte sódu. Nakoniec ich stačí opláchnuť vo vlažnej vode, prevrátiť na čistú utierku, aby z nich stiekla poriadne voda. Pri umývaní treba dbať aj na umytie vrchnákov, hlavne na to, aby ste pri umývaní ani trošku nevyškrabli tesniacu gumku. Od toho vlastne závisí hermetické uzavretie pohárov.

Roztok na zalievanie : Cukrový roztok na zalievanie ovocia pripravíte z kryštálového cukru. Ak je ovocie dostatočne zrelé, tak cukru moc pridávať nemusíte, nech si ovocie zachová pôvodnú chuť. Na liter vody sa pridáva podľa typu ovocia a chuti asi tak 200 - 500 g cukru. Trvanlivosť zaváraniny nezávisí od množstva cukru, ale od vzduchotesného uzavretia pohárov. Ovocie môžete zavárať aj bez cukru ( napr. čerešne, slivky či postrúhané jablká ). Cukor s vodou nevaríme, len ho necháme rozpustiť. Aj množstvo roztoku závisí od druhu ovocia. Napríklad maliny černice, ríbezle sa zalievajú len do 1/4 pohára. Tvrdšie ovocie, ako sú jablká či hrušky sa zalievajú skoro úplne.  

Varenie zaváranín: Naplnené a dobre uzavreté poháre môžeme variť v obyčajnom veľkom hrnci, alebo v hrnci určenom na zaváranie, na ktorom je pripevnený aj teplomer. V patentnom hrnci má teplota vody dosiahnúť 80 °C. Pri tejto teplote necháme ovocie v hrnci asi 15 - 20 minút. Záleží to od druhu ovocia. Do obyčajného hrnca dáme na dno drevené stružliny, papier či utierku, na ktorú uložíme zaváracie poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali (ani hrnca). Zalejeme ich asi do 3/4 vlažnou vodou, hrniec prikryjeme a dáme variť. Čas varenia sa ráta od chvíle, keď začne voda vrieť. Mäkké ovocie sterilizujeme 7 - 10 minút, tvrdšie 10 - 15 minút. Poháre z nádoby vyberieme až po úplnom vychladnutí. Samozrejme musia prejsť kontrolou, či vrchnáky dobre držia. Ak náhodou nájdete pohár zle uzavretý, nič sa nedeje. Stačí vymeniť vrchnák a dať pohár s ovocím na 2 -3 minúty povariť.

Ovocie sa pred zaváraním neobvaruje ani neblašíruje, ale iba odstopkuje. Stopky višní je dobre nakrátko odstrihnúť. Podľa druhu ovocia a podľa toho, na čo ho chceme použiť, ukladáme do pohárov ovocie buď celé, rozpoltené alebo rozštvrtené. Či máme ovocie olúpať, alebo nie záleží na našej chuti, lebo vitamíny citlivé na teplo sa sterilizovaním ničia.

Tak dobrú chuť pri jedení vašich osviežujúcich kompótoch.

Recepty na kompóty

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sladký malinový
Zavárajte bez cukru! Vyskúšajte ovocie s medom vo vlastnej šťave
Leto, čas zavárania, konzervovania. Vyskúšajte tento rok jeden z tých najjednoduchších konzervovaní ovocia a to...
Jahodový džem
Džemy, lekváre, marmelády. Poznáte ich rozdiel?
Viete aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou? Takže, ten najzákladnejší rozdiel je v tom, že džem je redší...
Jablkovo-slivkový
2 triky, ktoré vám uľahčia zaváraciu sezónu
Kto by nemal rád zaváraniny. Sladké džemy, chutné zavárané ovocie, kyslastá zeleninka - doslova poklady každej špajze...
zavaranie
Súťaž: Milujete domáce džemy? Zavariť si ich je hračka
Nie nadarmo sa vraví, že domáce chutia najlepšie. Vedeli to už naše staré mamy, ktoré starostlivo zavárali každé leto...
zeleninové
Pripravte si domáce polotovary! Uľahčia vám varenie počas zimy
Polotovary sa vo všeobecnosti považujú za nezdravé. To však neplatí o doma pripravených zeleninových polotovaroch. V...
zaváranie
Tieto zeleninové zaváraniny nesmú chýbať vo vašej špajze!
Ako sa vraví, čo si v lete prichystáte, v zime ako by ste našli. Leto je čas zavárania, chystáme kompóty, džemy,...
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.