Pridať recept

Ako na to: Zaváranie ovocia

Ovocie - záhradné, doma pestované, alebo lesné, oboje zavárame rovnakým spôsobom. Najdôležitejšou podmienkou naozaj úspešného zavárania je veľká čistota a dobrá kvalita zaváraného ovocia. Tak isto aj nádoby na zaváranie majú byť dôkladne umyté. Ovocie, ktoré použijete na kompót musí byť vždy zrelé a tvrdé, lebo len zrelé ovocie má peknú farbu, obsahuje dostatok cukru a ovocné kyseliny, ktoré dodajú danému kompótu perfektnú chuť a vôňu.

Ovocie na zaváranie oberáme do koša a nepresýpame ho, ale opatrne prekladáme. To len aby sme ho nepoškodili. Ovocie preberieme a vložíme do vody, kde ho poriadne umyjeme. Až potom ho odstopkujeme, aby nenasiaklo vodou. Umyté ovocie necháme odvapkať na site či v koši, v ktorom je čistá utierka.

Ovocie do pohárov na zaváranie nenasýpame, ale tesne a vkusne ukladáme, aby sa ho zmestilo čím viac, lebo pri varení klesne, keďže objem ovocia sa zmenší.  Poháre musia byť dôkladne umyté. Najlešie ich umyjete v teplej vode, do ktorej pridáte sódu. Nakoniec ich stačí opláchnuť vo vlažnej vode, prevrátiť na čistú utierku, aby z nich stiekla poriadne voda. Pri umývaní treba dbať aj na umytie vrchnákov, hlavne na to, aby ste pri umývaní ani trošku nevyškrabli tesniacu gumku. Od toho vlastne závisí hermetické uzavretie pohárov.

Roztok na zalievanie : Cukrový roztok na zalievanie ovocia pripravíte z kryštálového cukru. Ak je ovocie dostatočne zrelé, tak cukru moc pridávať nemusíte, nech si ovocie zachová pôvodnú chuť. Na liter vody sa pridáva podľa typu ovocia a chuti asi tak 200 - 500 g cukru. Trvanlivosť zaváraniny nezávisí od množstva cukru, ale od vzduchotesného uzavretia pohárov. Ovocie môžete zavárať aj bez cukru ( napr. čerešne, slivky či postrúhané jablká ). Cukor s vodou nevaríme, len ho necháme rozpustiť. Aj množstvo roztoku závisí od druhu ovocia. Napríklad maliny černice, ríbezle sa zalievajú len do 1/4 pohára. Tvrdšie ovocie, ako sú jablká či hrušky sa zalievajú skoro úplne.  

 

Varenie zaváranín: Naplnené a dobre uzavreté poháre môžeme variť v obyčajnom veľkom hrnci, alebo v hrnci určenom na zaváranie, na ktorom je pripevnený aj teplomer. V patentnom hrnci má teplota vody dosiahnúť 80 °C. Pri tejto teplote necháme ovocie v hrnci asi 15 - 20 minút. Záleží to od druhu ovocia. Do obyčajného hrnca dáme na dno drevené stružliny, papier či utierku, na ktorú uložíme zaváracie poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali (ani hrnca). Zalejeme ich asi do 3/4 vlažnou vodou, hrniec prikryjeme a dáme variť. Čas varenia sa ráta od chvíle, keď začne voda vrieť. Mäkké ovocie sterilizujeme 7 - 10 minút, tvrdšie 10 - 15 minút. Poháre z nádoby vyberieme až po úplnom vychladnutí. Samozrejme musia prejsť kontrolou, či vrchnáky dobre držia. Ak náhodou nájdete pohár zle uzavretý, nič sa nedeje. Stačí vymeniť vrchnák a dať pohár s ovocím na 2 -3 minúty povariť.

Ovocie sa pred zaváraním neobvaruje ani neblašíruje, ale iba odstopkuje. Stopky višní je dobre nakrátko odstrihnúť. Podľa druhu ovocia a podľa toho, na čo ho chceme použiť, ukladáme do pohárov ovocie buď celé, rozpoltené alebo rozštvrtené. Či máme ovocie olúpať, alebo nie záleží na našej chuti, lebo vitamíny citlivé na teplo sa sterilizovaním ničia.

Tak dobrú chuť pri jedení vašich osviežujúcich kompótoch.

Recepty na kompóty

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Fotorecept: Marhuľové čatní
Čatní - farebná India v pohári
Čatní (chutney) je hustá omáčka. Je charakteristická pre indickú kuchyňu. Pripravuje takmer z čohokoľvek :)...
Tekvicové tipy
Domáce recepty na zaváranú tekvicu: Na tieto nedáme dopustiť!
Jeseň sa nesie v znamení skladovania plodín z úrody, ktoré nám majú vydržať aj počas celej zimy. Naši...
Tradičný marhuľový džem
Letná súťaž s Dr.Oetker: Poklady zo špajze
Leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu. Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému...
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Zaváranie
2 triky, ktoré vám uľahčia zaváraciu sezónu
Na zaváranie nepotrebujete mať skúsenosti. Ale dobré rady a drobné vylepšenia sú vždy kľúčom k úspechu.
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.