Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ovocie zavárané v medovom roztoku

Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale vyskúšali ste niekedy pridať med namiesto cukru? Postup zavárania je taký istý, ako pri klasickom zaváraní. Zavárame buď jeden druh ovocia, alebo aj viac druhov spolu. Kôstkové ovocie zavárame buď celé aj s kôstkami, alebo vykôstkované.

Ovocie vždy umyjeme a vytriedime. Med s vodou prevaríme a zoberieme z neho penu. Ovocie týmto roztokom zalievame buď surové, alebo ho v ňom predparíme ( blanšírujeme ). V niektorým prípadoch ho v roztoku predvárame.

Medové zálevy sa pripravujú podľa druhu ovocia a jeho cukornatosti približne v tomto pomere :

- pre slabý roztok dávame na 1 liter vody 200 - 250 g medu. Takýto roztok je vhodný na čerešne, zrelé slivky, jablká, hrušky a brusnice.

- pre silnejší roztok dáme n 1 liter vody 250 - 300 g medu. Hodí sa na tvrdé čerešne, ringlóty, ríbezle, marhule, egreše, višne a broskyne.

Všetko však záleží na tom, kto aké má rád sladké zaváraniny. Ale moc ich nepresládzame, lebo kompóty sú nakoniec príkre.  Trvanlivosť zaváraním záleží od vzduchotesného uzaretia pohárov. Ovocie zavárané s medom uskladníme v suchej, tmavej miestnosti.

Vyskúšajte v klasických kompótoch vymeniť cukor za med:

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Fotorecept:
Čatní - farebná India v pohári
Čatní (chutney) je hustá omáčka. Je charakteristická pre indickú kuchyňu. Pripravuje takmer z čohokoľvek :) Pripravuje...
Jablkovo-slivkový
2 triky, ktoré vám uľahčia zaváraciu sezónu
Kto by nemal rád zaváraniny. Sladké džemy, chutné zavárané ovocie, kyslastá zeleninka - doslova poklady každej špajze...
Tradičný
Letná súťaž s Dr.Oetker: Poklady zo špajze
Leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu. Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
zaváranie
Tieto zeleninové zaváraniny nesmú chýbať vo vašej špajze!
Ako sa vraví, čo si v lete prichystáte, v zime ako by ste našli. Leto je čas zavárania, chystáme kompóty, džemy,...
zeleninové
Pripravte si domáce polotovary! Uľahčia vám varenie počas zimy
Polotovary sa vo všeobecnosti považujú za nezdravé. To však neplatí o doma pripravených zeleninových polotovaroch. V...
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.