Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ovocie zavárané v medovom roztoku

Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale vyskúšali ste niekedy pridať med namiesto cukru? Postup zavárania je taký istý, ako pri klasickom zaváraní. Zavárame buď jeden druh ovocia, alebo aj viac druhov spolu. Kôstkové ovocie zavárame buď celé aj s kôstkami, alebo vykôstkované.

Ovocie vždy umyjeme a vytriedime. Med s vodou prevaríme a zoberieme z neho penu. Ovocie týmto roztokom zalievame buď surové, alebo ho v ňom predparíme ( blanšírujeme ). V niektorým prípadoch ho v roztoku predvárame.

Medové zálevy sa pripravujú podľa druhu ovocia a jeho cukornatosti približne v tomto pomere :

- pre slabý roztok dávame na 1 liter vody 200 - 250 g medu. Takýto roztok je vhodný na čerešne, zrelé slivky, jablká, hrušky a brusnice.

- pre silnejší roztok dáme n 1 liter vody 250 - 300 g medu. Hodí sa na tvrdé čerešne, ringlóty, ríbezle, marhule, egreše, višne a broskyne.

Všetko však záleží na tom, kto aké má rád sladké zaváraniny. Ale moc ich nepresládzame, lebo kompóty sú nakoniec príkre.  Trvanlivosť zaváraním záleží od vzduchotesného uzaretia pohárov. Ovocie zavárané s medom uskladníme v suchej, tmavej miestnosti.

Vyskúšajte v klasických kompótoch vymeniť cukor za med:

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
zavaranie
Súťaž: Milujete domáce džemy? Zavariť si ich je hračka
Nie nadarmo sa vraví, že domáce chutia najlepšie. Vedeli to už naše staré mamy, ktoré starostlivo zavárali každé leto...
Domáci slivkový
Slivkový lekvár v špajze nesmie chýbať! 9 skvelých receptov!
Overené recepty na domáci slivkový lekvár. Miešaný, nemiešaný, so škoricou, s jablkami, s rumom, či portským vínom,...
peceny caj
Pripravte si s nami domáci pečený čaj!
Po jesennej prechádzke či zimnej lyžovačke dobre padne horúci ovocný čaj. Poznáte ho možno z kaviarní a reštaurácii,...
Bazový sirup
Najlepšie sirupy sú tie domáce
5 skvelých receptov na jarné sirupy, ktoré si jednoducho pripravíte doma.
Sladký ríbezľový
Ako na to: Zaváranie ovocia
Ovocie - záhradné, doma pestované, alebo lesné, oboje zavárame rovnakým spôsobom. Najdôležitejšou podmienkou naozaj...
Sladký malinový
Zavárajte bez cukru! Vyskúšajte ovocie s medom vo vlastnej šťave
Leto, čas zavárania, konzervovania. Vyskúšajte tento rok jeden z tých najjednoduchších konzervovaní ovocia a to...