Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ovocie zavárané v medovom roztoku

Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale vyskúšali ste niekedy pridať med namiesto cukru? Postup zavárania je taký istý, ako pri klasickom zaváraní. Zavárame buď jeden druh ovocia, alebo aj viac druhov spolu. Kôstkové ovocie zavárame buď celé aj s kôstkami, alebo vykôstkované.

Ovocie vždy umyjeme a vytriedime. Med s vodou prevaríme a zoberieme z neho penu. Ovocie týmto roztokom zalievame buď surové, alebo ho v ňom predparíme ( blanšírujeme ). V niektorým prípadoch ho v roztoku predvárame.

Medové zálevy sa pripravujú podľa druhu ovocia a jeho cukornatosti približne v tomto pomere :

- pre slabý roztok dávame na 1 liter vody 200 - 250 g medu. Takýto roztok je vhodný na čerešne, zrelé slivky, jablká, hrušky a brusnice.

- pre silnejší roztok dáme n 1 liter vody 250 - 300 g medu. Hodí sa na tvrdé čerešne, ringlóty, ríbezle, marhule, egreše, višne a broskyne.

Všetko však záleží na tom, kto aké má rád sladké zaváraniny. Ale moc ich nepresládzame, lebo kompóty sú nakoniec príkre.  Trvanlivosť zaváraním záleží od vzduchotesného uzaretia pohárov. Ovocie zavárané s medom uskladníme v suchej, tmavej miestnosti.

Vyskúšajte v klasických kompótoch vymeniť cukor za med:

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sladký malinový
Zavárajte bez cukru! Vyskúšajte ovocie s medom vo vlastnej šťave
Leto, čas zavárania, konzervovania. Vyskúšajte tento rok jeden z tých najjednoduchších konzervovaní ovocia a to...
Jahodový džem
Džemy, lekváre, marmelády. Poznáte ich rozdiel?
Viete aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou? Takže, ten najzákladnejší rozdiel je v tom, že džem je redší...
zavaranie
Súťaž: Milujete domáce džemy? Zavariť si ich je hračka
Nie nadarmo sa vraví, že domáce chutia najlepšie. Vedeli to už naše staré mamy, ktoré starostlivo zavárali každé leto...
Jablkovo-slivkový
2 triky, ktoré vám uľahčia zaváraciu sezónu
Kto by nemal rád zaváraniny. Sladké džemy, chutné zavárané ovocie, kyslastá zeleninka - doslova poklady každej špajze...
zeleninové
Pripravte si domáce polotovary! Uľahčia vám varenie počas zimy
Polotovary sa vo všeobecnosti považujú za nezdravé. To však neplatí o doma pripravených zeleninových polotovaroch. V...
zaváranie
Tieto zeleninové zaváraniny nesmú chýbať vo vašej špajze!
Ako sa vraví, čo si v lete prichystáte, v zime ako by ste našli. Leto je čas zavárania, chystáme kompóty, džemy,...
Vybrali sme pre vás
Varené vajíčka
Video: Ako vyzerá vajce v 3. až 10. minúte varu?
Video: Ako vyzerá vajce v 3. až 10. minúte varu?
Ako bude vyzerať vaše vajíčko po 3, 4 až 10 minútach varenia v slanej vode? Odpoveď nájdete vo videu: