Pridať recept

Ovocie zavárané v medovom roztoku

Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale vyskúšali ste niekedy pridať med namiesto cukru? Postup zavárania je taký istý, ako pri klasickom zaváraní. Zavárame buď jeden druh ovocia, alebo aj viac druhov spolu. Kôstkové ovocie zavárame buď celé aj s kôstkami, alebo vykôstkované.

Ovocie vždy umyjeme a vytriedime. Med s vodou prevaríme a zoberieme z neho penu. Ovocie týmto roztokom zalievame buď surové, alebo ho v ňom predparíme ( blanšírujeme ). V niektorým prípadoch ho v roztoku predvárame.

Medové zálevy sa pripravujú podľa druhu ovocia a jeho cukornatosti približne v tomto pomere :

- pre slabý roztok dávame na 1 liter vody 200 - 250 g medu. Takýto roztok je vhodný na čerešne, zrelé slivky, jablká, hrušky a brusnice.

 

- pre silnejší roztok dáme n 1 liter vody 250 - 300 g medu. Hodí sa na tvrdé čerešne, ringlóty, ríbezle, marhule, egreše, višne a broskyne.

Všetko však záleží na tom, kto aké má rád sladké zaváraniny. Ale moc ich nepresládzame, lebo kompóty sú nakoniec príkre.  Trvanlivosť zaváraním záleží od vzduchotesného uzaretia pohárov. Ovocie zavárané s medom uskladníme v suchej, tmavej miestnosti.

Vyskúšajte v klasických kompótoch vymeniť cukor za med:

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zavárame ríbezle!
Zavárané ríbezle - od džemu až po omáčku
Ríbezľové zaváraniny sú jedny z najobľúbenejších. Svedčí o tom aj množstvo vašich overených receptov...
Netradičné jahodové zaváraniny
Letná škola zavárania: Netradičné jahodové zaváraniny
Jahody vo vlastnej šťave, pečený či pikantný jahodový džem a množstvo ďalších skvelých nápadov ako...
Tekvicové tipy
Domáce recepty na zaváranú tekvicu: Na tieto nedáme dopustiť!
Jeseň sa nesie v znamení skladovania plodín z úrody, ktoré nám majú vydržať aj počas celej zimy. Naši...
Zaváranie
2 triky, ktoré vám uľahčia zaváraciu sezónu
Na zaváranie nepotrebujete mať skúsenosti. Ale dobré rady a drobné vylepšenia sú vždy kľúčom k úspechu.
Tradičný marhuľový džem
Letná súťaž s Dr.Oetker: Poklady zo špajze
Leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu. Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.