Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Octov je niekoľko druhov. Každý má inú chuť, a preto sa hodia aj do iných receptov. Viete ich správne používať?

Pri príprave pestrých pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu. Ako sa v octoch vyznať a použiť ich tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?

Liehový ocot

Do nedávnych čias sme u nás poznali iba tradičný kvasný liehový 8 % ocot. Tento ocot je vynikajúci predovšetkým na konzerváciu najrôznejších potravín. Nakladaná zelenina, huby alebo napríklad utopence s ním chutia perfektne. Svojím zložením je na zaváranie chuťovo najlepší a svojou koncentráciou uchováva potraviny konzervované a zabraňuje množeniu nebezpečných mikroorganizmov v náleve.

Ocot z českého Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný. Vyrába sa už desiatky rokov podľa pôvodnej receptúry, kvasí prírodnou cestou a je bez akýchkoľvek syntetických prísad.

Ak budete pri zaváraní skúšať iné octy, môže sa vám stať, že chuť nebude tá pravá, na ktorú ste zvyknutí. Ten bzenecký obsahuje navyše aj karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvní. Dajte však pozor pri jeho výbere – pozrite sa na radcu

Zdroj: Bzenecký ocet

Na dochucovanie, predovšetkým pre studenú kuchyňu, sú však vhodnejšie iné druhy octu, ktorých obľuba stále rastie.

Jablčný ocot

Jablčný ocot je jedným z tých, ktoré perfektne dochutia vaše šaláty. Má výraznejšiu, ostrú chuť. Do šalátovej zálievky odporúčame pridať ešte kúsok syra, ideálny bude ementál, gouda alebo maasdam. Odporúčame ho taktiež používať na zálievku najrôznejších šalátov s kapustou. Či už ide o kapustu bielu alebo červenú, čerstvú aj konzervovanú. Pri jeho použití na naloženie mäsa do marinády bude mäso krásne krehké a jemné. Vhodný predovšetkým v kombinácii s bravčovým mäsom.

Veľmi jednoduchá je v prípade jablčného octu príprava dresingov. Skombinujte ho s kvalitným olivovým, repkovým alebo slnečnicovým olejom, ideálne lisovaným za studena. Dochuťte bylinkami, soľou, čiernym mletým korením. K jablčnému octu sa do dresingu budú hodiť všetky druhy horčice, kôpor, cesnak aj med.

Jablčný ocot je vhodný taktiež na nakladanie niektorých druhov potravín. Zaujímavé sú napríklad naložené vajcia natvrdo alebo stále obľúbenejšie pickles, kvasená zelenina.

Zdroj: Bzenecký ocet

Biely a červený vínny ocot

Názov vám napovie, že tieto octy sa vyrábajú z bieleho a červeného hrozna viniča. Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok. Prešľahaním octu a oleja metličkou vznikne kalná, zľahka zahustená zálievka, ktorú dochutíte soľou, čiernym mletým korením, prípadne cesnakom alebo bylinkami, podľa konkrétneho receptu.

Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí - pozrite sa na vhodné tipy.

Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.

A ako vyberať, či do receptu použiť biely, alebo červený vínny ocot? Skúste si odpovedať, aké víno by ste k hotovému pokrmu zvolili. Podľa toho použite taktiež ocot.

Zdroj: Bzenecký ocet

Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.

Inšpirujte sa množstvom receptov od oceňovaných food bloggeriek v magazíne www.milujemeocet.cz.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.