Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medovníky - zaostrené na suroviny

Medovníky si zaslúžia tie najlepšie suroviny. Viete aký med, múku, kypridlo či korenia použiť, aby ste dostali tie najchutnejšie medovníčky?

Perníky, medovníky či iné medové pečivá sú nielen vynikajúcou pochúťkou, ale sú aj hodnotnejšie než pečivá vyrobené s cukrom. Sú výživnejšie, ľahšie stráviteľnejšie a aj trvanlivejšie. Medové pečivo môžeme napiecť aj na dlhší čas do zásoby. Najlepšie je ich uskladňovať v plechových krabiciach v chladných a suchých miestnostiach. Takto si uchovajú svoju chuť, krehkosť a vláčnosť.

Hlavnou surovinou na ich prípravu je med, múka, vajcia, kypridlo, čiastočne cukor a koreniny.

MED

Spravidla sa používa med tmavý, je aromatickejší a viac sfarbuje pečivo. Ale použiť môžete aj svetlý. Podmienkou je, aby bol med tekutý. Ak nám náhodou skryštalizoval, tak ho rozpustíme vo vode teplej 50 °C. V niektorých receptoch aj tekutý med riedime s teplou vodou. Tu treba dodržať pomer a musíme ho poriadne premiešať.

MÚKA

Lepok v múke tvorí " kostru " pečiva. Čím viac lepku múka obsahuje, tým je peičvo objemnejšie " ľahšie ", a naopak, pri malom množstve lepku v múke dostaneme ťažké pečivo. Z bielkovinových zložiek je v múke dôležitý gliadín, ktorý podporuje kyprenie cesta a jeho pórovitosť a gluteín, ktorý dáva pečivu tuhosť a udržuje jeho tvar vzniknutý nakysnutím. Múky s nižším obsahom lepku sa hodia skôr na nekysnuté cestá a múky s vysokým obsahom lepku sú vhodnejšie na cestá kysnuté.

Najlpešia múka na prípravu perníkového cesta je ražná chlebová múka. Môžeme však použiť aj múku hladkú. Zvolíme si skôr múku staršiu, lebo obsahuje menej vlhkosti. Musí byť úplne hladká, lebo tá sa dobre viaže s medom. Pred použitím ju preosejte a prehrejte v suchej a teplej miestnosti. Múku dobre skladujte, lebo múka zo svojho okolia absorbuje okrem vlhkosti aj cudzie pachy.

VAJCIA

Cesto zjemňujeme pridaním žĺtka alebo celého vajca. Mali by byť čerstvé. Ak použijeme len žĺtky, tak bielka neskôr môžeme využiť na prípravu polevy. Ak cesto pripravujeme z trených celých vajec alebo žĺtkov s cukrom, tak si ozaj dáme na tom záležať, lebo dobrým vypracovaním získava cesto jemnosť a sypkosť. Použiť môžete aj elektrický šľahač.

KYPRIDLO

Dnes sa používa prášok do pečiva, perníkové kypridlo. Použiť môžete aj uhličitan amónny, v domácnosti nazývaný cukrárske droždie, salajka alebo jelenia soľ. V podstate je to predchodca dnešných kypriacich prostriedkov. Nekupujeme ho do zásoby, lebo vyprcháva. Pred použitím ho stačí rozvaľkať a cez sitko preosiať do hmoty.

CUKOR

Cukor použitý do cesta musí byť jemný ako múka. Práškový cukor vždy preosejte.

PERNÍKOVÉ KORENIE

Aby nám perníky dostali svoju zvláštnu, charakteristickú vôňu a chuť, pridáveme do cesta rozličné chuťové a aromatické prísady, tzv. perníkové korenie, ktoré obsahuje škoricu, klinčeky, aníz, badián, fenikel, muškátový orech a kvet, vanilku, kardamón, ďumbier a nové korenie.

Vyskúšajte si spraviť domáce perníkové korenie.

Vianočné pečenie sa blíži, pripravte si domáce perníkové korenie!

Vôňa perníkov alebo medovníkov neodmysliteľne patrí k Vianociam a čarovnej atmosfére, ktorú so sebou vianočné sviatky prinášajú. Perníkové korenie vo vrecku kúpite v každom obchode a máte na výber...

Do niektorých perníkov dávame aj maslo, mlieko, kandizované a sušené ovocie. Sú to obyčajne ďatle, figy, hrozienka, marhule, slivky a hrušky, Môžeme použiť aj zaváranú tekvicu.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianočné
Vaše tipy na (ne)tradičné štedrovečerné jedlá
Od hubovej praženice až po šišky s kyslou kapustou. Región od regiónu, rodina od rodiny nachádzame zaujímavé odlišnosti...
To najlepšie
To najlepšie cestíčko na rybu
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde na každom...
Vianoce
Video: Najkrajšie vianočné tradície
Vianoce nie sú len o dobrom jedle a darčekoch. Kúzelné sviatky vytvoríte aj dodržiavaním tradícií, z ktorých mnohé majú...
Vianočná
Tradičné vianočné polievky - iný kraj, iný mrav
Sviatočná polievka nemusí vznikať len z kyslej kapusty!
Snehuliak
Postavte si s nami snehuliaka na tanieri! 7 veselých tipov
Zima klope na dvere. Naučte sa s deťmi obľúbenú básničku o snehuliakovi a popritom si ho postavte na tanieri podľa...
Jednohubky
Video: 3 originálne jednohubky na silvestrovskú párty
Tri extra chutné kombinácie surovín, ktoré rozžiaria nie len sviatočný stôl.
Vybrali sme pre vás
Karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Nápaditý spôsob ako si pripraviť naozaj vynikajúce samostatné jedlo či prílohu z jednej z najzdravších zelenín.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.