Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medovníky - zaostrené na suroviny

Medovníky si zaslúžia tie najlepšie suroviny. Viete aký med, múku, kypridlo či korenia použiť, aby ste dostali tie najchutnejšie medovníčky?

Perníky, medovníky či iné medové pečivá sú nielen vynikajúcou pochúťkou, ale sú aj hodnotnejšie než pečivá vyrobené s cukrom. Sú výživnejšie, ľahšie stráviteľnejšie a aj trvanlivejšie. Medové pečivo môžeme napiecť aj na dlhší čas do zásoby. Najlepšie je ich uskladňovať v plechových krabiciach v chladných a suchých miestnostiach. Takto si uchovajú svoju chuť, krehkosť a vláčnosť.

Hlavnou surovinou na ich prípravu je med, múka, vajcia, kypridlo, čiastočne cukor a koreniny.

MED

Spravidla sa používa med tmavý, je aromatickejší a viac sfarbuje pečivo. Ale použiť môžete aj svetlý. Podmienkou je, aby bol med tekutý. Ak nám náhodou skryštalizoval, tak ho rozpustíme vo vode teplej 50 °C. V niektorých receptoch aj tekutý med riedime s teplou vodou. Tu treba dodržať pomer a musíme ho poriadne premiešať.

MÚKA

Lepok v múke tvorí " kostru " pečiva. Čím viac lepku múka obsahuje, tým je peičvo objemnejšie " ľahšie ", a naopak, pri malom množstve lepku v múke dostaneme ťažké pečivo. Z bielkovinových zložiek je v múke dôležitý gliadín, ktorý podporuje kyprenie cesta a jeho pórovitosť a gluteín, ktorý dáva pečivu tuhosť a udržuje jeho tvar vzniknutý nakysnutím. Múky s nižším obsahom lepku sa hodia skôr na nekysnuté cestá a múky s vysokým obsahom lepku sú vhodnejšie na cestá kysnuté.

Najlpešia múka na prípravu perníkového cesta je ražná chlebová múka. Môžeme však použiť aj múku hladkú. Zvolíme si skôr múku staršiu, lebo obsahuje menej vlhkosti. Musí byť úplne hladká, lebo tá sa dobre viaže s medom. Pred použitím ju preosejte a prehrejte v suchej a teplej miestnosti. Múku dobre skladujte, lebo múka zo svojho okolia absorbuje okrem vlhkosti aj cudzie pachy.

VAJCIA

Cesto zjemňujeme pridaním žĺtka alebo celého vajca. Mali by byť čerstvé. Ak použijeme len žĺtky, tak bielka neskôr môžeme využiť na prípravu polevy. Ak cesto pripravujeme z trených celých vajec alebo žĺtkov s cukrom, tak si ozaj dáme na tom záležať, lebo dobrým vypracovaním získava cesto jemnosť a sypkosť. Použiť môžete aj elektrický šľahač.

KYPRIDLO

Dnes sa používa prášok do pečiva, perníkové kypridlo. Použiť môžete aj uhličitan amónny, v domácnosti nazývaný cukrárske droždie, salajka alebo jelenia soľ. V podstate je to predchodca dnešných kypriacich prostriedkov. Nekupujeme ho do zásoby, lebo vyprcháva. Pred použitím ho stačí rozvaľkať a cez sitko preosiať do hmoty.

CUKOR

Cukor použitý do cesta musí byť jemný ako múka. Práškový cukor vždy preosejte.

PERNÍKOVÉ KORENIE

Aby nám perníky dostali svoju zvláštnu, charakteristickú vôňu a chuť, pridáveme do cesta rozličné chuťové a aromatické prísady, tzv. perníkové korenie, ktoré obsahuje škoricu, klinčeky, aníz, badián, fenikel, muškátový orech a kvet, vanilku, kardamón, ďumbier a nové korenie.

Vyskúšajte si spraviť domáce perníkové korenie.

Vianočné pečenie sa blíži, pripravte si domáce perníkové korenie!

Vôňa perníkov alebo medovníkov neodmysliteľne patrí k Vianociam a čarovnej atmosfére, ktorú so sebou vianočné sviatky prinášajú. Perníkové korenie vo vrecku kúpite v každom obchode a máte na výber...

Do niektorých perníkov dávame aj maslo, mlieko, kandizované a sušené ovocie. Sú to obyčajne ďatle, figy, hrozienka, marhule, slivky a hrušky, Môžeme použiť aj zaváranú tekvicu.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
medovnik
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť s dostatočným...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične spájajú...
Vianočné darčeky
Veľká vianočná súťaž o fantastické ceny
Vyhrajte 100 € na vianočný nákup a ďalšie zaujímavé ceny s dobruchut.sk!
Medovníky
Video: Ako na medovníky?
Základné suroviny, pomery a tipy, s ktorými sa medovníčky vždy vydaria.
medovníky
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
S týmito radami sa z vás razom stanú skúsení medovnikári.
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.