Pridať recept

Medovníky - zaostrené na suroviny

Medovníky si zaslúžia tie najlepšie suroviny. Viete aký med, múku, kypridlo či korenia použiť, aby ste dostali tie najchutnejšie medovníčky?

Perníky, medovníky či iné medové pečivá sú nielen vynikajúcou pochúťkou, ale sú aj hodnotnejšie než pečivá vyrobené s cukrom. Sú výživnejšie, ľahšie stráviteľnejšie a aj trvanlivejšie. Medové pečivo môžeme napiecť aj na dlhší čas do zásoby. Najlepšie je ich uskladňovať v plechových krabiciach v chladných a suchých miestnostiach. Takto si uchovajú svoju chuť, krehkosť a vláčnosť.

Hlavnou surovinou na ich prípravu je med, múka, vajcia, kypridlo, čiastočne cukor a koreniny.

MED

Spravidla sa používa med tmavý, je aromatickejší a viac sfarbuje pečivo. Ale použiť môžete aj svetlý. Podmienkou je, aby bol med tekutý. Ak nám náhodou skryštalizoval, tak ho rozpustíme vo vode teplej 50 °C. V niektorých receptoch aj tekutý med riedime s teplou vodou. Tu treba dodržať pomer a musíme ho poriadne premiešať.

 

MÚKA

Lepok v múke tvorí " kostru " pečiva. Čím viac lepku múka obsahuje, tým je peičvo objemnejšie " ľahšie ", a naopak, pri malom množstve lepku v múke dostaneme ťažké pečivo. Z bielkovinových zložiek je v múke dôležitý gliadín, ktorý podporuje kyprenie cesta a jeho pórovitosť a gluteín, ktorý dáva pečivu tuhosť a udržuje jeho tvar vzniknutý nakysnutím. Múky s nižším obsahom lepku sa hodia skôr na nekysnuté cestá a múky s vysokým obsahom lepku sú vhodnejšie na cestá kysnuté.

Najlpešia múka na prípravu perníkového cesta je ražná chlebová múka. Môžeme však použiť aj múku hladkú. Zvolíme si skôr múku staršiu, lebo obsahuje menej vlhkosti. Musí byť úplne hladká, lebo tá sa dobre viaže s medom. Pred použitím ju preosejte a prehrejte v suchej a teplej miestnosti. Múku dobre skladujte, lebo múka zo svojho okolia absorbuje okrem vlhkosti aj cudzie pachy.

VAJCIA

Cesto zjemňujeme pridaním žĺtka alebo celého vajca. Mali by byť čerstvé. Ak použijeme len žĺtky, tak bielka neskôr môžeme využiť na prípravu polevy. Ak cesto pripravujeme z trených celých vajec alebo žĺtkov s cukrom, tak si ozaj dáme na tom záležať, lebo dobrým vypracovaním získava cesto jemnosť a sypkosť. Použiť môžete aj elektrický šľahač.

KYPRIDLO

Dnes sa používa prášok do pečiva, perníkové kypridlo. Použiť môžete aj uhličitan amónny, v domácnosti nazývaný cukrárske droždie, salajka alebo jelenia soľ. V podstate je to predchodca dnešných kypriacich prostriedkov. Nekupujeme ho do zásoby, lebo vyprcháva. Pred použitím ho stačí rozvaľkať a cez sitko preosiať do hmoty.

CUKOR

Cukor použitý do cesta musí byť jemný ako múka. Práškový cukor vždy preosejte.

PERNÍKOVÉ KORENIE

Aby nám perníky dostali svoju zvláštnu, charakteristickú vôňu a chuť, pridáveme do cesta rozličné chuťové a aromatické prísady, tzv. perníkové korenie, ktoré obsahuje škoricu, klinčeky, aníz, badián, fenikel, muškátový orech a kvet, vanilku, kardamón, ďumbier a nové korenie.

Vyskúšajte si spraviť domáce perníkové korenie.

Domáceho perníkové korenie

Vianočné pečenie sa blíži, pripravte si domáce perníkové korenie!

Do niektorých perníkov dávame aj maslo, mlieko, kandizované a sušené ovocie. Sú to obyčajne ďatle, figy, hrozienka, marhule, slivky a hrušky, Môžeme použiť aj zaváranú tekvicu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...