Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky

S týmito radami sa z vás razom stanú skúsení medovnikári.

Správna hustota cesta je kľúčová

Pri pečení perníkov či medových pečív je veľmi dôležitá hustota cesta. Tá záleží od vlhkosti použitej múky, ale aj od vlhkosti, ktoré sa dostávajú do nej pridávaním rôznych materiálov. Preto sa aj v receptoch niekedy neudáva presné množstvo múky.

Tak napríklad čerstvá múka je vždy vlhkejšia než staršia, svetlý med obsahuje väčšie percento vody než tmavý med. Tak isto pri pridávaní medu lyžicou neodhadneme presné množstvo medu. Taktiež vajcia sú rôznej veľkosti.

Pre tieto okolnosti sa dostáva do cesta viac či menej vlhkosti a z toho dôvodu múku pridávame do cesta vždy po častiach. Cesto si vždy zarábajte na hustotu cesta zemiakového.

Ak máte cesto dobre pripravené, tak vaše perníky by mali byť vysoké, ľahké, s jemnými pórmi, mali by mať pekný vzhľad a po rozlomení by mali mať sfarbenie do žlta.

Ak je cesto riedke, už pri vykrajovaní sa vám bude lepiť a pri pečení sa rozleje. Tuhé cesto sa zas zle vaľká, perníky sú nízke a málo pórovité.

O správnosti cesta sa presvedčíme, ak upečieme 2 - 3 perníky na skúšku. A potom si cesto samozrejme upravíme.

Ak je cesto príliš prehustené, tak sa napráva dosť ťažko. Čiastočne ho môžeme napraviť pridaním vlažnej vody a dobrým premiešaním. Ak sa však medovník rozlieva, stačí pridať múku.

Kypridlo môže narobiť problémy

Medovník môže byť nízky, ťažký aj vtedy, ak sme doň pridali málo kypriaceho prášku, alebo ak sme ho do cesta vôbec nedali. V takom prípade ho ešte pridáme rozpustený v troške vody.

Naopak, ak sme ho tam dali príliš veľa, tak perník sa rýchlo zdvihne a hneď klesne. Aj chuť takého perníka je akoby po čpavku a po rozlomení je cesto tmavohnedé. Aj povrch sa rýchlo spaľuje. V tomto prípade stačí primiešať ďalšie cesto bez prášku či amónia.

Cesto sa môže rýchlo zdvihnúť a hneď klesnúť aj vtedy, ak použijeme tuhý med či nedostatočne rozpustený. Med vtedy neprijal dostatočné množstvo múky a tým nastalo presladenie cesta. V tomto prípade cesto jemne prepracujeme po pridaní teplej vody a múky. 

Doprajte cestu čas na odpočinok

Dobre vypracované cesto nechajte odležať. Med sa s múkou a s ostatnými prísadami lepšie spojí a konečné perníčky budú mať lepšiu chuť a pekný vzhľad. Cesto je najlepšie nechať odležať v teplej, suchej mietnosti zakryté utierkou, aby veľmi nestuhlo a vrch neuschol a dalo sa s ním lepšie pracovať. V chlade cesto dosť stuhne a je treba ho potom pred rozvaľkaním ohriať.

Prichádza na rad vykrajovanie

Pred vykrajovaním si plech slabo ohrejte a natrite tukom. Natierajte ozaj slabo, aby sa perníky neroztiekli. Cesto si nerozvaľkajte naraz, aby sa neprilepilo na dosku a ani by ste neodhadli rovnomerne rozvaľkať celé cesto.

Pre malé tvary je ideálna hrúbka cesta 3 - 4 mm, pre väčšie tvary 4 - 5 mm. Formičky si pred vykrajovaním vložte do hladkej múky, zabránite tak lepeniu cesta na formičky.

Dbajte, aby ste si vykrojené perníky moc nezaprášili múkou, lebo tá v rúre by zhorela a perníky by mali príchuť po spálenej múke. Vždy si ju odstráňte napríklad pierkom.

Nikdy nepečte veľké tvary a s malými. Malé by samozrejme zhoreli, kým by sa veľké upiekli.

Potierať medovníky? A kedy vlastne?

Pekný povrchový lesk dosiahnete správnym natieraním cesta dobre rozšľahaným vajcom. Na 1 vajce si pridajte 1 PL studenej vody a môžete pridať 1 - 2 kvapky farbiva. Spolu všetko vyšľahajte a nechajte postáť, kým sa pena utvorená šľahaním nestratí. Tak zbránite tvoreniu bielych škvŕn na horúcom perníku. Menšie perníky môžete natierať pred pečením, tie väčšie je lepšie natierať po upečení. Natierajte ich štetcom najlepšie vždy jedným smerom.

A už len upiecť a zdobiť

Aj správne vyhriata rúra je dôležitá pri pečení. Menšie tvary pečieme vo viac vyhriatej rúre, väčšie tvary pečieme len v trochu menej vyhriatej rúre. Do málo vyhriatej rúry plech s cestom nikdy nevkladajte. Po vložení cesta do rúry rúru 2 - 3 minúty neotvárajte. Až potom si skontrolujte, či vám vrch alebo spodok neprihára a teplotu v rúre si podľa toho upravte. Medovníky by mali mať farbu zlatožltú. Z plechu ich vyberáme ešte teplé. Na seba si ich môžete uložiť až keď sú vychladené a na povrchu suché.

Takže, ak sa budte pridŕžať týchto rád, tak vaše perníčky budú naozaj kvalitné, naozaj pekné a naozaj chutné.

Vyberte si jeden z overených receptov a pustite sa do toho

Medovníčky sú typické vianočné pečivo.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mäkké medovníčky
Medovníky - zaostrené na suroviny
Medovníky si zaslúžia tie najlepšie suroviny. Viete aký med, múku, kypridlo či korenia použiť, aby ste dostali tie...
Vianočné darčeky
Veľká vianočná súťaž o fantastické ceny
Vyhrajte 100 € na vianočný nákup a ďalšie zaujímavé ceny s dobruchut.sk!
Medovníky
Video: Ako na medovníky?
Základné suroviny, pomery a tipy, s ktorými sa medovníčky vždy vydaria.
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.