Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Borák lekársky - liečivá bylina s chutnými kvetmi

Modré hviezdičky sú ideálnym objektom pre všetkých začínajúcich milovníkov jedlých kvetov. Borák je pôvodom zo Stredozemia a Orientu. Pestuje sa ako liečivá bylina či ako zelenina. Borák je až meter vysoká a mohutná jednoročná rastlina, ktorá poskytuje včelám nektár a nám ľuďom chutné listy, ktoré majú v kuchyni rozmanité uplatnenie a prospievajú zdraviu. Občas vyvoláva pocit, že sa jedná o trvalku. Kde raz vyrastie a vykvitne, tam sa aj vysemení aj následujúce roky. Je to teplomilná rastlina. Chuť boráku pripomína uhorky alebo mladý kaleráb. V kuchyni sa využívajú mladé lístky, ktoré treba pred použitím nasekať nadrobno.

Borák kvitne veľmi dlho aj preto, že jeho rastliny sú pomerne veľké a bohato vetvené, a aj preto, že semená, ktoré sa samovolne vysievajú, klíčia postupne.

Borák možno aj sušiť, ale je to zložitejšie než pri iných bylinkách, protože ak ho sušíme pri vyššej teplote alebo pri nedostatočnom vetraní, listy často sčernajú. Dajú sa aj zmraziť.

A čo s ním v kuchyni ?

Záleží len na našej fantázii, čo s ním v kuchyni urobíme. Listy sa pridávajú do rôznych šalátov či už zeleninových, ale aj ovocných. Chuť boráku sa dobre znáša so strukovinami, cestovinami, zemiakmi. Listy a aj kvety môžete pridávať do dipov. Borákovú vnať môžete pridať do omáčok k mäsu, ale aj do smotanových omáčok. Pre jeho príjemnú uhorkovú chuť môžete borák využiť aj pri zaváraní uhoriek, v kombináci s kôprom a vinným listom prekvapíte všetkých novou chuťou. Borák môžete pridať do všetkých pokrmov, kde ste zvyknutý dávať uhorku – zemiakový šalát, znojemská omáčka, domáca majonéza...Mladé lístky môžete pridávať  do letných koktajlov či do polievok, možno z nich pripraviť aj vynikajúci špenát, alebo ich najemno nasekať a zmiešať s jogurtom alebo kyslou smotanou. Pridať môžete aj karí korenie alebo pásiky zeleniny. Kvety boráku sú jedny z najkrásnejších jedlých dekorácií. Kvety zamrazené do ľadovej kocky sú neodolateľnou dekoráciou do limonád či drinkov. V letných mesiacoch pripravte parádny dip ku grilovanému mäsu s prídavkom najemno nasekaných lístkov boráku a kyslej smotany. Čaj z čerstvo nasekaných listov je veľmi osviežujúci, kvety môžete kandovať a zdobiť nimi torty a koláče.

Borák a zdravie :

Čerstvé listy boráku obsahujú vitamin C, minerálne látky, okrem iných hlavne draslík, vápnik a mangán. Má ukludňujúce a posilňujúce účinky, zlepšuje dýchanie, znižuje krvný tlak, posilňuje srdcovú činnosť, podporuje vylučovanie moču, čerstvé listy naložené do mlieka pomáhaú pri nervozite a melanchólii.

Raw polievka s borákom

  • 1 ks menšia cuketa
  • 1 hrsť borákové listy
  • 1 hrsť špenát
  • 10cm šalátová uhorka
  • 1 strúčik cesnak
  • 2 PL repkový olej
  • 1 ČL sezamový olej
  • štipka morská soľ
  • trochu borákové kvety

postup na prípravu

Ak vás borák zaujal prečítajte si aj Henrietin článok:

Poznáte borák? Volajú ho aj brutnák či burák

Rastlina, s ktorou som sa prvý krát stretla ako darčekom od milej pani na kurze varenia. Vraj je liečivá a naviac má chuť ako uhorka, aby som ju vyskúšala zasadiť. Mame teda na odporúčanie prvý rok...

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pažítka
Pažítka
Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než...
ligurček
Ligurček
Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte pod názvom maggi, je...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Tvarohová
Žerucha siata - vitamíny na dosah ruky takmer po celý rok
Je veľmi obľúbená rastlina hlavne kvôli tomu, že má vynikajúcu chuť, je veľmi zdravá, jej pestovanie zvládne naozaj...
Bazalkové pesto
Najrýchlejšia omáčka – PESTO!
7 variácií na chutné, aromatické a hlavne super rýchle pesto.
Coriander,
Koriander - Do kuchyne s ním!
Koriander siaty používajú ľudia ako korenie viac ako 3500 rokov. Ako s divo rastúcim sa s ním môžete stretnúť v oblasti...
Vybrali sme pre vás
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.