Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Borák lekársky - liečivá bylina s chutnými kvetmi

Modré hviezdičky sú ideálnym objektom pre všetkých začínajúcich milovníkov jedlých kvetov. Borák je pôvodom zo Stredozemia a Orientu. Pestuje sa ako liečivá bylina či ako zelenina. Borák je až meter vysoká a mohutná jednoročná rastlina, ktorá poskytuje včelám nektár a nám ľuďom chutné listy, ktoré majú v kuchyni rozmanité uplatnenie a prospievajú zdraviu. Občas vyvoláva pocit, že sa jedná o trvalku. Kde raz vyrastie a vykvitne, tam sa aj vysemení aj následujúce roky. Je to teplomilná rastlina. Chuť boráku pripomína uhorky alebo mladý kaleráb. V kuchyni sa využívajú mladé lístky, ktoré treba pred použitím nasekať nadrobno.

Borák kvitne veľmi dlho aj preto, že jeho rastliny sú pomerne veľké a bohato vetvené, a aj preto, že semená, ktoré sa samovolne vysievajú, klíčia postupne.

Borák možno aj sušiť, ale je to zložitejšie než pri iných bylinkách, protože ak ho sušíme pri vyššej teplote alebo pri nedostatočnom vetraní, listy často sčernajú. Dajú sa aj zmraziť.

A čo s ním v kuchyni ?

Záleží len na našej fantázii, čo s ním v kuchyni urobíme. Listy sa pridávajú do rôznych šalátov či už zeleninových, ale aj ovocných. Chuť boráku sa dobre znáša so strukovinami, cestovinami, zemiakmi. Listy a aj kvety môžete pridávať do dipov. Borákovú vnať môžete pridať do omáčok k mäsu, ale aj do smotanových omáčok. Pre jeho príjemnú uhorkovú chuť môžete borák využiť aj pri zaváraní uhoriek, v kombináci s kôprom a vinným listom prekvapíte všetkých novou chuťou. Borák môžete pridať do všetkých pokrmov, kde ste zvyknutý dávať uhorku – zemiakový šalát, znojemská omáčka, domáca majonéza...Mladé lístky môžete pridávať  do letných koktajlov či do polievok, možno z nich pripraviť aj vynikajúci špenát, alebo ich najemno nasekať a zmiešať s jogurtom alebo kyslou smotanou. Pridať môžete aj karí korenie alebo pásiky zeleniny. Kvety boráku sú jedny z najkrásnejších jedlých dekorácií. Kvety zamrazené do ľadovej kocky sú neodolateľnou dekoráciou do limonád či drinkov. V letných mesiacoch pripravte parádny dip ku grilovanému mäsu s prídavkom najemno nasekaných lístkov boráku a kyslej smotany. Čaj z čerstvo nasekaných listov je veľmi osviežujúci, kvety môžete kandovať a zdobiť nimi torty a koláče.

Borák a zdravie :

Čerstvé listy boráku obsahujú vitamin C, minerálne látky, okrem iných hlavne draslík, vápnik a mangán. Má ukludňujúce a posilňujúce účinky, zlepšuje dýchanie, znižuje krvný tlak, posilňuje srdcovú činnosť, podporuje vylučovanie moču, čerstvé listy naložené do mlieka pomáhaú pri nervozite a melanchólii.

Raw polievka s borákom

  • 1 ks menšia cuketa
  • 1 hrsť borákové listy
  • 1 hrsť špenát
  • 10cm šalátová uhorka
  • 1 strúčik cesnak
  • 2 PL repkový olej
  • 1 ČL sezamový olej
  • štipka morská soľ
  • trochu borákové kvety

postup na prípravu

Ak vás borák zaujal prečítajte si aj Henrietin článok:

Poznáte borák? Volajú ho aj brutnák či burák

Rastlina, s ktorou som sa prvý krát stretla ako darčekom od milej pani na kurze varenia. Vraj je liečivá a naviac má chuť ako uhorka, aby som ju vyskúšala zasadiť. Mame teda na odporúčanie prvý rok...

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
ligurček
Ligurček
Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte pod názvom maggi, je...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
Bylinky6
Koreniny a bylinky
Ako zvýrazniť arómu korenínVložte na panvicu vybrané koreniny (najlepšie v celku) a prihrejte ich pri vysokej...
Zihlava dvojdoma
Kráľovná liečivých bylín - Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava
Záhradkári ju považujú za burinu, deti za úhlavného nepriateľa kvôli jej „pálivým“ listom a pre iných je táto rastlina...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Bazalkové pesto
Najrýchlejšia omáčka – PESTO!
7 variácií na chutné, aromatické a hlavne super rýchle pesto.
Vybrali sme pre vás
4 spôsoby ako
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Krásne hravé spôsoby ako si nakrájať studený osviežujúci melón nájdete v krátkom videu:
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.