Borák lekársky - liečivá bylina s chutnými kvetmi
Borák kvitne veľmi dlho aj preto, že jeho rastliny sú pomerne veľké a bohato vetvené, a aj preto, že semená, ktoré sa samovolne vysievajú, klíčia postupne.
Borák možno aj sušiť, ale je to zložitejšie než pri iných bylinkách, protože ak ho sušíme pri vyššej teplote alebo pri nedostatočnom vetraní, listy často sčernajú. Dajú sa aj zmraziť.
A čo s ním v kuchyni ?
Záleží len na našej fantázii, čo s ním v kuchyni urobíme. Listy sa pridávajú do rôznych šalátov či už zeleninových, ale aj ovocných. Chuť boráku sa dobre znáša so strukovinami, cestovinami, zemiakmi. Listy a aj kvety môžete pridávať do dipov. Borákovú vnať môžete pridať do omáčok k mäsu, ale aj do smotanových omáčok. Pre jeho príjemnú uhorkovú chuť môžete borák využiť aj pri zaváraní uhoriek, v kombináci s kôprom a vinným listom prekvapíte všetkých novou chuťou. Borák môžete pridať do všetkých pokrmov, kde ste zvyknutý dávať uhorku – zemiakový šalát, znojemská omáčka, domáca majonéza...Mladé lístky môžete pridávať do letných koktajlov či do polievok, možno z nich pripraviť aj vynikajúci špenát, alebo ich najemno nasekať a zmiešať s jogurtom alebo kyslou smotanou. Pridať môžete aj karí korenie alebo pásiky zeleniny. Kvety boráku sú jedny z najkrásnejších jedlých dekorácií. Kvety zamrazené do ľadovej kocky sú neodolateľnou dekoráciou do limonád či drinkov. V letných mesiacoch pripravte parádny dip ku grilovanému mäsu s prídavkom najemno nasekaných lístkov boráku a kyslej smotany. Čaj z čerstvo nasekaných listov je veľmi osviežujúci, kvety môžete kandovať a zdobiť nimi torty a koláče.
Borák a zdravie :
Čerstvé listy boráku obsahujú vitamin C, minerálne látky, okrem iných hlavne draslík, vápnik a mangán. Má ukludňujúce a posilňujúce účinky, zlepšuje dýchanie, znižuje krvný tlak, posilňuje srdcovú činnosť, podporuje vylučovanie moču, čerstvé listy naložené do mlieka pomáhaú pri nervozite a melanchólii.
Raw polievka s borákom
- 1 ks menšia cuketa
- 1 hrsť borákové listy
- 1 hrsť špenát
- 10cm šalátová uhorka
- 1 strúčik cesnak
- 2 PL repkový olej
- 1 ČL sezamový olej
- štipka morská soľ
- trochu borákové kvety
Ak vás borák zaujal prečítajte si aj Henrietin článok:
Poznáte borák? Volajú ho aj brutnák či burák
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.