Pridať recept

Zoznámte sa s cudzími názvami steakov

Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?

Steaky v malíčku 

Nedávno sme sa pozreli na zúbok príprave steaku. Tentokrát sa budeme venovať cudzím názvom steakov, s ktorými sa už celkom bežne stretnete v každej dobrej reštaurácii.

Názvy steakov:

  • Entrecote je steak z vysokej rošteny prerastenej tukom, ktorá mu dáva jeho charakteristickú chuť.
  • Podľa tukového oka si získal svoj anglický názov Rib Eye. Zo všetkých steakov je najšťavnatejší a pripravuje sa rýchlo pri vysokej teplote.
  • Ďalšou lahôdkou je Queensland Steak z Austrálie z plemena Black Angus, ktoré je dokrmované zrnom pre špičkovú kvalitu. Steak je pripravený z prednej časti stehna zvanej orech a je ideálny na steaky, ktoré sa podávajú nakrájané na tenké prúžky.
  • Flank steak je široký pruh plochého mäsa zo spodnej časti hovädzieho pupku. Mäso z tejto časti je krehké, trochu vláknité a preto je veľmi dôležité, aby bolo dostatočne vyzreté. Griluje sa v celku a potom sa krája na prúžky.
  • Sviečková je najjemnejší a zároveň aj najdrahší steak, pochádza z dlhého svalu pozdĺž chrbtice, ktorý nie je vôbec namáhaný. Guľatú časť sviečkovej môžeme nájsť aj pod slovíčkom Filet alebo Tenderloin, jej koniec ako Filet Mignon. Odporúča sa úprava rare alebo medium rare, dlhšia príprava je už znehodnocuje výsledný steak.
  • Rump steak sa krája z vykostenej hornej časti hovädzieho zadného stehna. Tento steak je takmer bez tuku a je veľmi krehký.   

 

Neprehliadnite podrobný článok o steakoch:

Šťavnatý hovädzí steak

Naučte sa pripraviť dokonalý steak!

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
janko96301
17.2.2019 13:37 | |
+2 -2
stačí keď to napíšete pekne po slovensky lebo tých o***ní po cudzích jazykoch je už dosť nemyslíte?