Pridať recept

Výborný slivkový lekvár 5x inak

Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.

Trpezlivosť lekvár prináša

Trpezlivosť pri príprave lekváru spočíva najmä v pomalom varení alebo pečení ovocia, ale vo veľkej miere aj vo vyčkávaní na tú správnu zrelosť a sladkosť sliviek. Čím zrelšie ovocie tým menšie množstvo pridaného cukru. I keď cukor je dobrý konzervant u lekváru, ktorého podstata spočíva v odparení vody z ovocia je táto vlastnosť cukru nepodstatná a sladí sa najmä kvôli chuti.

Nech už pripravujete lekvár len čisto zo sliviek alebo pridávate cukor, rum, ocot či čokoládu vždy bude symbolom sladkej slovenskej kuchyne. Buchty, knedličky, pirohy či chrumkavý chlebík s lekvárom sú plné nostalgie a sladkých spomienok na detstvo.

Preto sme aj túto slivkovú sezónu vypichli ďalšie vaše recepty na túto klasickú zaváranú pochúťku.  

Poctivý, voňavý, domáci slivkový lekvár bez E-čok:

Gelfix používam rada, lebo lekvár je uvarený rýchlo. Slivky sú dosť sladké, preto...

Slivkový lekvár s trochou kakaa sa zmení na vynikajúcu domácu čoko-nátierku. 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pola59
28.8.2018 21:14 | |
+5 -3
ja varim tak, respektive urychlim proces tym, ze vypucene slivky najprv pomelem na mlynceku na maso. slivkovy lekvar je dobry vtedy, ked vareska v nom ostane stat, alebo ked od kotlika sa odlepje . varim vonku v kotliku a to s tvrdym drevom a podla receptury starej mamy.