Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Najlepšia plnená paprika

Najchutnejšia paprika je tá plnená. A tá úplne najlepšia sa pripravuje v slovenských kuchyniach na maďarských základoch.

Keď hovoríme o plnenej paprike, našincovi sa vybaví jedlo pozostávajúce z paprík naplnených zmesou mletého mäska a ryže, plávajúcich v paradajkovej omáčke. Iste, poznáme aj papriky navrstvené dômyselnými plnkami zo syra, lososa či zeleniny. Ale dnes sa chceme venovať tradičnej slovenskej predstave o plnenej paprike. I keď pôvod tohto úžasného pokrmu leží celkom určite v maďarskej kuchyni, plnená paprika je už v slovenských domácnostiach tak bežná, že jej dolnozemský pôvod si málokto uvedomuje.

Trojkroková dokonalosť

Základom plnenej papriky nie je plnená paprika samotná, ale omáčka v ktorej sa varí. Tu pripravuje každá gazdinka inak: niekto používa pretlak, niekto nesekané paradajky z konzervy a iní zase nedajú dopustiť na čerstvé paradajky. Niektorí omáčku riedia vodou, iní vývarom. Niekto sa spolieha na prirodzenú sladkosť paradajok, niekto pridáva cukor a iní zase v úlohe sladidla uprednostňujú napríklad šípkový lekvár. Navyše omáčka získava jedinečnú konzistenciu závisiacu od dĺžky varenia, pomeru paradajky/voda (vývar) a tiež od záverečného zahusťovania či pozvoľného redukovania. Nuž a jej výsledná chuť do veľkej mieri závisí aj od zloženia samotnej mäsovej plnky a pikantnosti čerstvej papriky.

Na druhom mieste je potom mäsová plnka. Takmer výhradne sa na ňu používa bravčové mäsko, ale určite sú domácnosti, kde sa paprika plní napríklad mletým morčacím alebo zmesou bravčového a hovädzieho. Pridávať do plnky ryžu v pomere cca 1:1 s mäskom tiež nie je žiadne písané pravidlo, ale guličiek a paprík je potom dvakrát viac a majú ľahšiu konzistenciu, čo vyhovuje najmä menším stravníkom.

Na poslednom mieste dopĺňame omáčku a mäsko o prílohu. K tým najtradičnejším patrí knedľa, zemiaková kaša či čerstvý chlebík. Ale táto dobrota sa určite hodí aj k cestovinám, kuskusu, bulguru alebo ryži.

Tak či onak, na tomto malom zázraku sa nedá nič pokaziť a vždy bude stelesnením sýteho, chutného a vizuálneho kulinárskeho zážitku. Nech sa páči naše top 3 recepty na plnenú papriku.    

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...