Pridať recept

Ako pripraviť najlepšiu plnenú papriku

Najchutnejšia paprika je tá plnená. A tá úplne najlepšia sa pripravuje v slovenských kuchyniach na maďarských základoch.

Keď hovoríme o plnenej paprike, našincovi sa vybaví jedlo pozostávajúce z paprík naplnených zmesou mletého mäska a ryže, plávajúcich v paradajkovej omáčke.

 

Iste, poznáme aj papriky navrstvené dômyselnými plnkami zo syra, lososa či zeleniny. Ale dnes sa chceme venovať tradičnej slovenskej predstave o plnenej paprike. I keď pôvod tohto úžasného pokrmu leží celkom určite v maďarskej kuchyni, plnená paprika je už v slovenských domácnostiach tak bežná, že jej dolnozemský pôvod si málokto uvedomuje.

Trojkroková dokonalosť

Základom plnenej papriky nie je plnená paprika samotná, ale omáčka v ktorej sa varí. Tu pripravuje každá gazdinka inak: niekto používa pretlak, niekto nesekané paradajky z konzervy a iní zase nedajú dopustiť na čerstvé paradajky. Niektorí omáčku riedia vodou, iní vývarom. Niekto sa spolieha na prirodzenú sladkosť paradajok, niekto pridáva cukor a iní zase v úlohe sladidla uprednostňujú napríklad šípkový lekvár. Navyše omáčka získava jedinečnú konzistenciu závisiacu od dĺžky varenia, pomeru paradajky/voda (vývar) a tiež od záverečného zahusťovania či pozvoľného redukovania. Nuž a jej výsledná chuť do veľkej mieri závisí aj od zloženia samotnej mäsovej plnky a pikantnosti čerstvej papriky.

Na druhom mieste je potom mäsová plnka. Takmer výhradne sa na ňu používa bravčové mäsko, ale určite sú domácnosti, kde sa paprika plní napríklad mletým morčacím alebo zmesou bravčového a hovädzieho. Pridávať do plnky ryžu v pomere cca 1:1 s mäskom tiež nie je žiadne písané pravidlo, ale guličiek a paprík je potom dvakrát viac a majú ľahšiu konzistenciu, čo vyhovuje najmä menším stravníkom.

Na poslednom mieste dopĺňame omáčku a mäsko o prílohu. K tým najtradičnejším patrí knedľa, zemiaková kaša či čerstvý chlebík. Ale táto dobrota sa určite hodí aj k cestovinám, kuskusu, bulguru alebo ryži.

Tak či onak, na tomto malom zázraku sa nedá nič pokaziť a vždy bude stelesnením sýteho, chutného a vizuálneho kulinárskeho zážitku.

Nech sa páči naše top recepty na plnenú papriku:

Plnená paprika

Stavte na klasiku: 10 najlepších receptov na plnenú papriku

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kukuricna polievka2
Tip na nedeľný obed: Plnená paprika po grécky
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu.
Lečo guláš
Lečo guláš: Bravčový guláš s augustovou zeleninou
Jednoduchý guláš, ktorý chutí a vonia ako leto samo.
Domáce lečo
Poctivé domáce lečo z voňavej zeleniny + TRADIČNÝ a rokmi overený recept
Keď sa povie leto v pohári mnohí z nás si predstavia práve lečo.
Plnená paprika
Stavte na klasiku: 10 najlepších receptov na plnenú papriku
Klasika, ktorú všetci milujeme vo vašich obľúbených a rokmi overených receptoch.
Zelená paprika
Nepodceňujte zelenú papriku: Jej všestrannosť v kuchyni vás prekvapí
Zelená paprika môže byť sladká i štipľavá, hrubostenná i tenkostenná. Za klasickú „kuchynskú“ papriku...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...