7 neodolateľných klasík z kyslej kapusty
Slováci milujú kvasenú kapustu!
Nakladaná, kyslá či kvasená zelenina je súčasťou všetkých svetových kuchýň. U nás je v tomto smere bezkonkurenčne najpopulárnejšia kapusta. Kyslá kapusta je základom mnohých chutných jedál v modernej aj tradičnej kuchyni, a preto je nekonečným zdrojom inšpirácie k novým zaujímavým receptom.
My by sme sa dnes radi venovali tým tradičným alebo lepšie povedané klasickým jedlám z kvasenej kapusty, ktoré si v slovenských domácnostiach ale aj reštauráciách našli svoje pevné miesto. Tento post neopúšťajú už celé desaťročia. A to je ten najlepší dôkaz o ich popularite.
Začnime polievkami. Jednotkou je bez debaty tradičná kapustnica, ktorá má toľko rôznych regionálnych (ba už aj rodinných) variácií, že vybrať úplne tú najtradičnejšiu si naozaj netrúfame. Tu je jedna, ktorá spája dve delikatesy – kyslú kapustu a údené mäsko.
Kapustnica ako lusk - sýta, voňavá a jednoduchá. Taká, ktorá necháva vyznieť chuť dobrej...
Náš zozznam by nebol úplný bez tradičného maďarského pokrmu, ktorý u nás veľmi rýchlo zdomácnel. Segedín miluje naozaj každý Slovák.
Segedínsky guláš je klasika, ktorá sa u nás pripravuje pravidelne. Podávame...
Koložvárska kapusta je kombináciou ryže, koreneného bravčového a kyslej kapusty. Táto aromatická trojvrstva sa potom ešte zjemňuje smotanou. Názov je odvodený od maďarského pomenovania domova známej kapusty, ktorý nájdete v rumunskom meste Kluž (Varza a la Cluj). Koložvár po maďarsky.
Vždy keď som v minulosti pripravoval koložvársku kapustu, nepamätal som si v akom poradí uložiť...
Lepšieho vrabca ako toho moravského budete hľadať len veľmi ťažko. Ide totiž o kúsky šťavnatého bravčového pliecka, ktoré sa podávajú výhradne s dusenou kyslou kapustou, knedľou a dobre vychladeným pivkom.
Strapačky predstavovať nemusíme. Na zoznam však patria a priznáme sa, že sú jedným z našich obľúbených jedál. Hneď po bryndzových. Ale to už je iný príbeh.
A teraz také jemne improvizačné recepty, ktoré ale postupne získali klasický punc. Ako prvé spomeňme podlesníky s údeninou (klobáska, slaninka), ktoré dokonale doplní a vyváži kyslosť kvasenej kapusty.
Druhé už celkom udomácnené jedlo, s ktorým sa dokonca stretnete aj v reštauračných menu, sú kuracie kúsky na zemiakoch a kyslej kapuste. Dokonalá kombinácia. V tomto konkrétnom recepte ešte ozvláštnená o bravčové rebierko.
Chutné, jednoduché a delikátne jedlo...
Kyslá kapusta je slovenskou superpotravinou. Zistite prečo?
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.