Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

7 klasických jedál z kyslej kapusty

Sedem receptov s kvasenou kapustou, ktoré určite poznáte, ale nie je na škodu mať ich po ruke.

Populárna kyslosť

Nakladaná, kyslá či kvasená zelenina je súčasťou všetkých svetových kuchýň. U nás je v tomto smere bezkonkurenčne najpopulárnejšia kapusta. Kyslá kapusta je základom mnohých chutných jedál v modernej aj tradičnej kuchyni, a preto je nekonečným zdrojom inšpirácie k novým zaujímavým receptom.

My by sme sa dnes radi venovali tým tradičným alebo lepšie povedané klasickým jedlám z kvasenej kapusty, ktoré si v slovenských domácnostiach ale aj reštauráciách našli svoje pevné miesto. Tento post neopúšťajú už celé desaťročia. A to je ten najlepší dôkaz o ich popularite.

Začnime polievkami. Jednotkou je bez debaty tradičná kapustnica, ktorá má toľko rôznych regionálnych (ba už aj rodinných) variácií, že vybrať úplne tú najtradičnejšiu si naozaj netrúfame. Tu je jedna, ktorá spája dve delikatesy – kyslú kapustu a údené bravčové koleno.

 

Aj keď sa táto kapustnica varí dlho, výsledok stojí za to. Chuť, ktorú odovzdá bavorské...

Kyselica je krásne jednoduchá polievka. Spája to najlepšie čo si vedeli naši predkovia zadovážiť – zemiaky a kvasenú kapustu v dômyselnej kombinácii s inou dostupnou zeleninou, bravčovou masťou a a tradičnými koreninami ako bobkový list či majorán.  

Koložvárska kapusta je kombináciou ryže, koreneného bravčového a kyslej kapusty. Táto aromatická trojvrstva sa potom ešte zjemňuje smotanou. Názov je odvodený od maďarského pomenovania domova známej kapusty, ktorý nájdete v rumunskom meste Kluž (Varza a la Cluj). Koložvár po maďarsky.

Naše obľúbené jedlo.

Lepšieho vrabca ako toho moravského budete hľadať len veľmi ťažko. Ide totiž o kúsky šťavnatého bravčového pliecka, ktoré sa podávajú výhradne s dusenou kyslou kapustou, knedľou a dobre vychladeným pivkom.

Strapačky predstavovať nemusíme. Na zoznam však patria a priznáme sa, že sú jedným z našich obľúbených jedál. Hneď po bryndzových. Ale to už je iný príbeh.

A teraz také jemne improvizačné recepty, ktoré ale postupne získali klasický punc. Ako prvé spomeňme podlesníky s údeninou (klobáska, slaninka), ktoré dokonale doplní a vyváži kyslosť kvasenej kapusty.

Druhé už celkom udomácnené jedlo, s ktorým sa dokonca stretnete aj v reštauračných menu, sú kuracie kúsky na zemiakoch a kyslej kapuste. Dokonalá kombinácia. V tomto konkrétnom recepte ešte ozvláštnená o bravčové rebierko.  

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi deti aj...
Domáce dobroty pre deti nie len k MDD. Prekvapte ich!
Na deň detí sa teší asi každé dieťa :) Prekvapte ich pochúťkami. Z našich receptov si určite vyberiete! Recepty sú...
Sladký trhací
Trhací chlebík na slano i na sladko
Populárny chlebík, z ktorého si budete chcieť utrhnúť čo najväčší kúsok.
Raw sweet potatoes
Sladké zemiaky v piatich skvelých receptoch
5 jednoduchých a chutných pokrmov zo sladkých zemiakov, ktoré si okamžite zamilujete.
Syrové makaróny
TOP 5 cestovinových večerí
Takto si najradšej pripravujete cestoviny u vás doma.
Making sauerkraut
Video: 7 dôvodov prečo holdovať kyslej kapuste
Je plná vitamínov a minerálov. Lieči žalúdok, znižuje cholesterol, zlepšuje náladu a hlavne chutí.
Vybrali sme pre vás
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.