Rozmrazujete správne?
Izbová teplota je nepriateľ
Vytiahnuť zmrazené mäso a nechať ho rozmraziť pri izbovej teplote nie je dobrý nápad. Napriek tomu mnohí z nás volia túto metódu. Väčšinou sa tak deje cez noc a za niekoľko hodín sa v rozmrazovanej surovine môžu objaviť nežiadúce baktérie. Tie samozrejme odstránite následnou tepelnou úpravou, ale nikdy nemôžete byť dostatočne opatrní, a preto je rozumné vyhnúť sa niekoľko hodinovému rozmrazovaniu mäsa pri izbovej teplote.
Aké sú teda ďalšie možnosti?
Rozmrazovanie v chladničke
Ak ste dobre organizovaní a premýšľate nad tým, čo bude zajtra na obed, je viac ako pravdepodobné, že nezabudnete vytiahnuť mäso z mrazničky. Vtedy je úplne najlepší nápad nechať ho niekoľko hodín bezpečne odpočívať a roztápať sa v chladničke.
Rozmrazovanie v studenej vode
Ak potrebujete mäso rozmraziť čo najrýchlejšie je tu spôsob kedy ho v balení (plastový kontajner, vrecko apod.) ponoríte do studenej vody. Vodu treba vymieňať každú polhodinu a čas záleží od gramáže mäsa. Je však dôležité takto rozmrazené mäso tepelne spracovať hneď ako dosiahnete dostatočný bod rozmrazenia. Rozmrazovanie v studenej vode skvele funguje aj s zmrazeným ovocím.
Rozmrazovanie v horúcej vode alebo mikrovlnke
Rozmrazovanie pomocou teploty musí byť rýchle (nechceme mäso uvariť). Môžete tak urobiť v mikrovlnnej, ale dnes už aj parnej rúre, kde len nastavíte gramáž a druh mäsa a spotrebič už sám vypočíta čas a intenzitu rozmrazovania. Alebo v takmer vriacej vode, kde sa dá dobre rozmrazovať rezané mäso (steak, kuracie prsia, kotlety ...). Rovnako aj tu platí tepelná úprava bezprostredne po rozmrazení.
Z mrazničky rovno na panvicu
Aj takto sa dá rozmrazovať. Platí to najmä u zeleniny, polotovarov alebo jemného mletého mäsa. Je však potrebné k bežnému času varenia pripočítať 50% navyše.
Niekoľko trikov:
- ak položíte rozmrazovanú surovinu na hliníkový podklad – rozmrazí sa dvakrát rýchlejšie ako napríklad v miske či tanieri
- zamrazujte suroviny v plochých vrstvách – rozmrazia sa dvakrát rýchlejšie
- ocot alebo citrónová šťava taktiež urýchľujú proces rozmrazovania – navyše zbavia mäso pachov a urobia ho jemnejším
A ako ste zvyknutí rozmrazovať vy? Ak máte nejaké zaujímavé triky, budeme radi ak sa o ne s nami podelíte v diskusii pod článkom.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.