Pridať recept

Rozmrazujete správne?

Najlogickejším spôsobom ako uchovať potraviny bez toho, aby sa ich dotkol zub času, je ich zmrazenie. Logické, praktické a bezpečné. Rozmrazovanie je už trošku iný príbeh. Mnoho z nás to totiž robí zle.

Izbová teplota je nepriateľ

Vytiahnuť zmrazené mäso a nechať ho rozmraziť pri izbovej teplote nie je dobrý nápad. Napriek tomu mnohí z nás volia túto metódu. Väčšinou sa tak deje cez noc a za niekoľko hodín sa v rozmrazovanej surovine môžu objaviť nežiadúce baktérie. Tie samozrejme odstránite následnou tepelnou úpravou, ale nikdy nemôžete byť dostatočne opatrní, a preto je rozumné vyhnúť sa niekoľko hodinovému rozmrazovaniu mäsa pri izbovej teplote.

 

Aké sú teda ďalšie možnosti?

Rozmrazovanie v chladničke

Ak ste dobre organizovaní a premýšľate nad tým, čo bude zajtra na obed, je viac ako pravdepodobné, že nezabudnete vytiahnuť mäso z mrazničky. Vtedy je úplne najlepší nápad nechať ho niekoľko hodín bezpečne odpočívať a roztápať sa v chladničke.

Rozmrazovanie v studenej vode

Ak potrebujete mäso rozmraziť čo najrýchlejšie je tu spôsob kedy ho v balení (plastový kontajner, vrecko apod.) ponoríte do studenej vody. Vodu treba vymieňať každú polhodinu a čas záleží od gramáže mäsa. Je však dôležité takto rozmrazené mäso tepelne spracovať hneď ako dosiahnete dostatočný bod rozmrazenia. Rozmrazovanie v studenej vode skvele funguje aj s zmrazeným ovocím.

Rozmrazovanie v horúcej vode alebo mikrovlnke

Rozmrazovanie pomocou teploty musí byť rýchle (nechceme mäso uvariť). Môžete tak urobiť v mikrovlnnej, ale dnes už aj parnej rúre, kde len nastavíte gramáž a druh mäsa a spotrebič už sám vypočíta čas a intenzitu rozmrazovania. Alebo v takmer vriacej vode, kde sa dá dobre rozmrazovať rezané mäso (steak, kuracie prsia, kotlety ...). Rovnako aj tu platí tepelná úprava bezprostredne po rozmrazení.

Z mrazničky rovno na panvicu

Aj takto sa dá rozmrazovať. Platí to najmä u zeleniny, polotovarov alebo jemného mletého mäsa. Je však potrebné k bežnému času varenia pripočítať 50% navyše.

Niekoľko trikov:

  • ak položíte rozmrazovanú surovinu na hliníkový podklad – rozmrazí sa dvakrát rýchlejšie ako napríklad v miske či tanieri
  • zamrazujte suroviny v plochých vrstvách – rozmrazia sa dvakrát rýchlejšie
  • ocot alebo citrónová šťava taktiež urýchľujú proces rozmrazovania – navyše zbavia mäso pachov a urobia ho jemnejším

 

A ako ste zvyknutí rozmrazovať vy? Ak máte nejaké zaujímavé triky, budeme radi ak sa o ne s nami podelíte v diskusii pod článkom.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať