Viete správne skladovať orechy?
Orechy v kuchyni
Orechy sú najzdravšie surové. Výborne chutia opražené a dokonca aj smažené, obaľované v cestíčku. Dajú sa "prerobiť" do podoby mlieka, ktorým je možné nahradiť klasické kravské a vyrobiť si z nich jogurty, syry, ale aj zmrzlinu. Určite mnohí z vás poznáte orechovú múku, ktorú možno pridávať k múke klasickej a vytvoriť v receptoch netradičnú a novú chuť. Známe sú aj maslá, ktoré sa pridávajú do polievok, kaší či omáčok. Úžasné sú aj na namazanie pečiva, tak ako pomazánka. Toto všetko si môžete prpraviť aj vy sami doma, len k tomu treba výkonnejším mixér.
Ako skladovať orechy
Väčšina orechov sa zbiera v neskoršom lete, na jeseň. Čerstvé orechy pri izbovej teplote moc dlho čerstvé nevydržia. Plody žltnú, alebo napáchnu pachmi inými skladovanými potravinami. Je naozaj potrebná správnosť ich skladovania. Najlepšie je ich skladovať vo vákuovom balení, v tmavej, uzavretej miestnosti bez priameho slnečného svetla Dostať kúpiť aj vákuované dózy, v ktorých je skladovanie nejideálnejšie. Doporučuje sa orechy skladovať aj v chladničke. Ich chuť ostane nezmenená, ale je nutné orechy zavrieť do dózy, lebo orechy dokážu nasať okolné pachy. Možno ich skladovať aj pri izbovej teplote, ale nie moc dlho. Orechy podľa druhu vydržia pri izbovej teplote aj 3 mesiace.
A čo s tými "našimi" vlašskými orechmi?
Najlepšie je počkať, keď začnú opadať samé zo stromu. Dôležité je neunáhliť zber. Predčasne zozbierané vlašské orechy nemajú tú správnu chuť a môžu v škrupine splesnivieť. Opadané orechy by pod stromom nemali ležať dlhšie než 2 dni, môžu začať zahnívať. Orechy sušíme aspoň mesiac. Najlepšie ich usušíme prirodzenou cestou.
Najskôr ich zbavíme zelenej škrupiny. Používajte rukavice, lebo na rukách vám zanechajú zeleno - hnedú farbu. Potom vlašské orechy s tvrdými škrupinami rozprestrite najlepšie na veľké sito v jednej vrstve. Nie je dobré ich pokladať na seba. Sušte ich vonku na slnku, alebo na plechu pod radiátorom. Pri uskladnení orechov dbajte na to, aby nezvlhli a nezačali plesnivieť. Preto ich nesušte vo vlhkej miestnosti, alebo ich pri sušení nesťahujte z vonka do uzavretej miestnosti a naopak. Vlašské orechy sušíme asi mesiac, potom ich naskladajte do bedničiek vyskladaných papierom alebo sieťových tašiek. Ideálna teplota pre sušenie a uskladnenie vlašských orechov je okolo 25 až 30 °C.
Dobre nasušené a uskladnené vlašské orechy sa v žiadnej kuchyni nestratia. Hodiť sa nám budú predovšetkým v období Vianoc pri pečení koláčov. Skvelé sú nielen v domácej jablkovej štrúdle, ale aj v müsli, či ako dekorácia k slaným pomazánkam.
Vyskúšajte netradičný recept s vlašskými orechmi :
Orechové mäsové hranolky:
- 500 g kuracieho mäsa
- 150 g rozdrvených vlašských orechov
- 100 g strúhanky
- štipka soli
- 2 strúčky cesnaku
- 1 vajce
Mäso nakrájajte na hranolky a osoľte. V miske zmiešajte strúhanku, vlašské orechy a rozdrvený cesnak a všetko premiašajte. Mäsové hranolky namočte v rozšľahanom vajíčku a obaľte v orechovo - cesnakovej strúhanke. Mäsové hranolky dajte na papier na pečenie a pečte do zlatova pri teplote 200 °C. Ako prílohu podávajte emiaky alebo zeleninu.
Chutné recepty s orechmi
- Zemiakový chlieb s vlašskými orechmi
- Pesto z medvedieho cesnaku a vlašských orechov
- Nátierka zo syra Niva s vlašskými orechmi
- Hrnčekové orechové muffiny
Ako skladujete oriešky vy?
Podeľte sa snami o svoje triky a tipy na sparcovanie a uskaldnenie orechov v diskusii pod článkom.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.