Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tradičné vianočné koláče si konečne môžete vychutnať aj napriek intolerancii na laktózu

Stále viac ľudí trpí potravinovou intoleranciou. Predaj výrobkov bez alergénov vzrástol za posledných 5 rokov o 30%. Jedným z najčastejších tráviacich problémov je intolerancia alebo citlivosť na laktózu – mliečny cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine mliečnych produktov.

Vyhýbať sa potravinám s obsahom laktózy nie je vždy ľahké. Práve v období Vianoc najviac zamrzí, ak si nemôžte dopriať voňavé všadeprítomné koláče a pečivo. Sami iste viete, že ľudia s intoleranciou na laktózu pečú minimálne a výber druhov dezertov je obmedzený na tie, ktoré obsahujú namiesto masla olej. Našťastie existuje nové plnohodnotné riešenie.

Hera prináša novinku v podobe bezlaktózovej formy obľúbenej prísady na pečenie. Hera bez laktózy oproti Here klasik neobsahuje mliečne zložky ani srvátku a je zaradená do zoznamu potravín schválených Európskou vegetariánskou úniou.

Roztierateľný rastlinný tuk bez laktózy je vhodný na varenie aj pečenie, dokonca aj pre vegánov. Cesto je vláčne, nadýchané a dokonale prepojené bez potreby predhrievania tuku pri miesení. Chutné múčniky či vianočné koláče si už viac nebudete musieť odopierať.

Vyskúšajte si recept na perníkový stromček bez laktózy, ktorý je nielen sladký a chutný pokrm, ale aj oku lahodiaca vianočná dekorácia.

Perníkový stromček bez laktózy

Perníkový

  • 600g hladkej múky
  • 250g trstinového cukru
  • 1 lyžička kakaa
  • 4 lyžičky podrvených klinčekov
  • trochu škorice podľa chuti
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Všetky suché ingrediencie riadne zmiešame dohromady.

Potom pridáme:

  • 3 celé vajcia
  • 50g Hery bez laktózy
  • 4 lyžice rastlinnej smotany alebo mlieka bez laktózy
  • 2 lyžice medu

Vypracujeme cesto, necháme ho chvíľu oddýchnuť a následne ho vyvaľkáme na asi 5mm hrubú placku. Vykrojíme z neho želané tvary – od najväčšej po najmenšiu hviezdu. Rovnomerne ich poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech. Tesne PRED pečením ich potrieme vlažnou vodou. Hneď PO upečení ich potrieme žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka bez laktózy. Necháme vychladnúť na plechu. Zdobíme až po úplnom vychladnutí.

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.