Pridať recept

Tradičné vianočné koláče si konečne môžete vychutnať aj napriek intolerancii na laktózu

Stále viac ľudí trpí potravinovou intoleranciou. Predaj výrobkov bez alergénov vzrástol za posledných 5 rokov o 30%. Jedným z najčastejších tráviacich problémov je intolerancia alebo citlivosť na laktózu – mliečny cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine mliečnych produktov.

Vyhýbať sa potravinám s obsahom laktózy nie je vždy ľahké. Práve v období Vianoc najviac zamrzí, ak si nemôžte dopriať voňavé všadeprítomné koláče a pečivo. Sami iste viete, že ľudia s intoleranciou na laktózu pečú minimálne a výber druhov dezertov je obmedzený na tie, ktoré obsahujú namiesto masla olej. Našťastie existuje nové plnohodnotné riešenie.

Hera prináša novinku v podobe bezlaktózovej formy obľúbenej prísady na pečenie. Hera bez laktózy oproti Here klasik neobsahuje mliečne zložky ani srvátku a je zaradená do zoznamu potravín schválených Európskou vegetariánskou úniou.

Roztierateľný rastlinný tuk bez laktózy je vhodný na varenie aj pečenie, dokonca aj pre vegánov. Cesto je vláčne, nadýchané a dokonale prepojené bez potreby predhrievania tuku pri miesení. Chutné múčniky či vianočné koláče si už viac nebudete musieť odopierať.

Vyskúšajte si recept na perníkový stromček bez laktózy, ktorý je nielen sladký a chutný pokrm, ale aj oku lahodiaca vianočná dekorácia.

Perníkový stromček bez laktózy

Perníkový stromček bez laktózy
fotogaléria
Perníkový stromček bez laktózy
Zdroj: Hera

  • 600g hladkej múky
  • 250g trstinového cukru
  • 1 lyžička kakaa
  • 4 lyžičky podrvených klinčekov
  • trochu škorice podľa chuti
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Všetky suché ingrediencie riadne zmiešame dohromady.

Potom pridáme:

  • 3 celé vajcia
  • 50g Hery bez laktózy
  • 4 lyžice rastlinnej smotany alebo mlieka bez laktózy
  • 2 lyžice medu

Vypracujeme cesto, necháme ho chvíľu oddýchnuť a následne ho vyvaľkáme na asi 5mm hrubú placku. Vykrojíme z neho želané tvary – od najväčšej po najmenšiu hviezdu. Rovnomerne ich poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech. Tesne PRED pečením ich potrieme vlažnou vodou. Hneď PO upečení ich potrieme žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka bez laktózy. Necháme vychladnúť na plechu. Zdobíme až po úplnom vychladnutí.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špargľová polievka s parmezánom a opečenou slaninou
Čo na večeru? 30 overených receptov na chutnú večeru pre každého
Máme pre vás niekoľko výborných inšpirácií na prípravu chutnej večere.
Jablkový koláč
Do cesta na jablkový koláč pridajte tri polievkové lyžice. Vyjde dokonale chrumkavé
Jablkový koláč sa nie nadarmo nazýva kráľovnou koláčov. Pravdepodobne neexistuje nikto, kto by ho nemal rád...
MILA Omakase x Torno Subito s Massimom Botturom a Bernardom Paladinim v Miami, 25 Feb 2024
Ktoré jedlo by si zaželal ako posledné? Jednoznačne toto od starej mamy, prezradil najvplyvnejší taliansky šéfkuchár - veľký bojovník proti plytvaniu jedlom
Jedna z najvplyvnejších postáv súčasnej svetovej gastronómie. Taliansky šéfkuchár Massimo Bottura však nie...
Rezance, ktorú chutia ako domáce? Áno, také vyrába dodávateľ z východného Slovenska pr článok
K nedeľnej polievke patria tradičné rezance: Kto ich vyrába?
Sú slovenské a chutia ako domáce. Niťovky, ktoré rodinná cestovináreň neďaleko Bardejova vyrába podľa...
Múku vložte do mrazničky. Tým sa vyrieši bežný problém
Múku vložte do mrazničky. Tým sa vyrieši bežný problém
Väčšina ľudí skladuje múku v papierovom obale, v ktorom ju kúpila, alebo ju nasype do pohára či plechovky...
10 fantastických a rýchlych receptov na jarné nátierky. Svieže, skvelé a jednoduché
10 fantastických a rýchlych receptov na jarné nátierky. Svieže, skvelé a jednoduché
Nátierky sú vždy ideálnym riešením raňajok či studenej večere. Tieto rýchle jarné recepty vás určite potešia.