Pridať recept

Tradičné vianočné koláče si konečne môžete vychutnať aj napriek intolerancii na laktózu

Stále viac ľudí trpí potravinovou intoleranciou. Predaj výrobkov bez alergénov vzrástol za posledných 5 rokov o 30%. Jedným z najčastejších tráviacich problémov je intolerancia alebo citlivosť na laktózu – mliečny cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine mliečnych produktov.

Vyhýbať sa potravinám s obsahom laktózy nie je vždy ľahké. Práve v období Vianoc najviac zamrzí, ak si nemôžte dopriať voňavé všadeprítomné koláče a pečivo. Sami iste viete, že ľudia s intoleranciou na laktózu pečú minimálne a výber druhov dezertov je obmedzený na tie, ktoré obsahujú namiesto masla olej. Našťastie existuje nové plnohodnotné riešenie.

Hera prináša novinku v podobe bezlaktózovej formy obľúbenej prísady na pečenie. Hera bez laktózy oproti Here klasik neobsahuje mliečne zložky ani srvátku a je zaradená do zoznamu potravín schválených Európskou vegetariánskou úniou.

Roztierateľný rastlinný tuk bez laktózy je vhodný na varenie aj pečenie, dokonca aj pre vegánov. Cesto je vláčne, nadýchané a dokonale prepojené bez potreby predhrievania tuku pri miesení. Chutné múčniky či vianočné koláče si už viac nebudete musieť odopierať.

Vyskúšajte si recept na perníkový stromček bez laktózy, ktorý je nielen sladký a chutný pokrm, ale aj oku lahodiaca vianočná dekorácia.

Perníkový stromček bez laktózy

Perníkový stromček bez laktózy
fotogaléria
Perníkový stromček bez laktózy
Zdroj: Hera

  • 600g hladkej múky
  • 250g trstinového cukru
  • 1 lyžička kakaa
  • 4 lyžičky podrvených klinčekov
  • trochu škorice podľa chuti
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Všetky suché ingrediencie riadne zmiešame dohromady.

Potom pridáme:

  • 3 celé vajcia
  • 50g Hery bez laktózy
  • 4 lyžice rastlinnej smotany alebo mlieka bez laktózy
  • 2 lyžice medu

Vypracujeme cesto, necháme ho chvíľu oddýchnuť a následne ho vyvaľkáme na asi 5mm hrubú placku. Vykrojíme z neho želané tvary – od najväčšej po najmenšiu hviezdu. Rovnomerne ich poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech. Tesne PRED pečením ich potrieme vlažnou vodou. Hneď PO upečení ich potrieme žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka bez laktózy. Necháme vychladnúť na plechu. Zdobíme až po úplnom vychladnutí.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...
Koľko vajec je bezpečné jesť na Veľkú Noc? Lekárka to hovorí otvorene!
Koľko vajec je bezpečné jesť na Veľkú Noc? Lekárka to hovorí otvorene!
Vajíčka sú symbolom Veľkej Noci a nevieme si bez nich predstaviť tieto sviatky. Na našich stoloch sa objavujú...
Na čo slúži mriežka a na čo je pruhy na tĺčiku? Odteraz ho budete používať správne!
Na čo slúži mriežka a na čo je pruhy na tĺčiku? Takmer nikto ho nepoužíva správne!
Používame ho takmer každý deň, ale nie vždy správne. Viete, ktorá strana tĺčika na čo slúži?
Ako dlho sa môže veľkonočný zemiakový šalát skladovať?
Ako dlho sa môže veľkonočný zemiakový šalát skladovať?
Zemiakový šalát je veľkonočná klasika, ktorá nebude chýbať na sviatočnom stole. Naopak, môžete očakávať,...
Čo môžete jesť na Veľký piatok? Pozrite si naše pôstne recepty
Čo môžete jesť na Veľký piatok? Pozrite si naše pôstne recepty
Veľký piatok tento rok pripadá na 29. marca. Je to deň, keď všetci veriaci dodržiavajú prísny pôst...