Pridať recept

Tradičné vianočné koláče si konečne môžete vychutnať aj napriek intolerancii na laktózu

Stále viac ľudí trpí potravinovou intoleranciou. Predaj výrobkov bez alergénov vzrástol za posledných 5 rokov o 30%. Jedným z najčastejších tráviacich problémov je intolerancia alebo citlivosť na laktózu – mliečny cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine mliečnych produktov.

Vyhýbať sa potravinám s obsahom laktózy nie je vždy ľahké. Práve v období Vianoc najviac zamrzí, ak si nemôžte dopriať voňavé všadeprítomné koláče a pečivo. Sami iste viete, že ľudia s intoleranciou na laktózu pečú minimálne a výber druhov dezertov je obmedzený na tie, ktoré obsahujú namiesto masla olej. Našťastie existuje nové plnohodnotné riešenie.

Hera prináša novinku v podobe bezlaktózovej formy obľúbenej prísady na pečenie. Hera bez laktózy oproti Here klasik neobsahuje mliečne zložky ani srvátku a je zaradená do zoznamu potravín schválených Európskou vegetariánskou úniou.

Roztierateľný rastlinný tuk bez laktózy je vhodný na varenie aj pečenie, dokonca aj pre vegánov. Cesto je vláčne, nadýchané a dokonale prepojené bez potreby predhrievania tuku pri miesení. Chutné múčniky či vianočné koláče si už viac nebudete musieť odopierať.

Vyskúšajte si recept na perníkový stromček bez laktózy, ktorý je nielen sladký a chutný pokrm, ale aj oku lahodiaca vianočná dekorácia.

Perníkový stromček bez laktózy

Perníkový stromček bez laktózy
fotogaléria
Perníkový stromček bez laktózy
Zdroj: Hera

  • 600g hladkej múky
  • 250g trstinového cukru
  • 1 lyžička kakaa
  • 4 lyžičky podrvených klinčekov
  • trochu škorice podľa chuti
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Všetky suché ingrediencie riadne zmiešame dohromady.

Potom pridáme:

  • 3 celé vajcia
  • 50g Hery bez laktózy
  • 4 lyžice rastlinnej smotany alebo mlieka bez laktózy
  • 2 lyžice medu

Vypracujeme cesto, necháme ho chvíľu oddýchnuť a následne ho vyvaľkáme na asi 5mm hrubú placku. Vykrojíme z neho želané tvary – od najväčšej po najmenšiu hviezdu. Rovnomerne ich poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech. Tesne PRED pečením ich potrieme vlažnou vodou. Hneď PO upečení ich potrieme žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka bez laktózy. Necháme vychladnúť na plechu. Zdobíme až po úplnom vychladnutí.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...
Recept na nadpozemské mäsové fašírky. Takto budú vždy mäkké a šťavnaté!
Recept na nadpozemské mäsové fašírky. Takto budú vždy mäkké a šťavnaté!
Fašírky sú v našej kuchyni veľmi obľúbené a doprajeme si ich kedykoľvek počas týždňa ale aj ako...
Pani Walewska
Kráľovná všetkých chutí! Pani Walewska: Výnimočne krehký dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku
Výnimočný dezert na bežné dni, ale vďaka efektnému vrstveniu vhodný aj na veľké oslavy.
Ak chcete schudnúť, zjedzte každý deň jeden balíček. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín
Ak chcete schudnúť, zjedzte každý deň jeden balíček. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín
Držíte diétu alebo by ste chceli schudnúť? Pozvite si na tanier jednoduchý cottage cheese. Tento mliečny...
Púpavový sirup - ako ho pripraviť?
Púpavový sirup - ako ho pripraviť?
Púpava môže pomôcť zmierniť zápal, podporiť funkciu pečene, pôsobiť proti rakovine alebo pomáhať...