Pridať recept

5 nádherných vianočných prestieraní: Inšpirujte sa a navoďte tú pravú vianočnú atmosféru

Päť tipov ako naaranžovať vianočný stôl tak, aby ste sa navodili tú správnu sviatočnú atmosféru ešte pred servírovaním večere.

Na prestieraní záleží

Aby ste vianočnej večeri vdýchli tu pravú atmosféru budete potrebovať predovšetkým chutné a voňavé jedlo. Ale sme si istí, že myslíte aj na prestieranie. Štedrá večera si zaslúži pekne zaranžovaný stôl, ktorý ešte viac podtrhne výnimočnosť pripravených pokrmov a celého večera.  

Vôňa ihličia a motívy dreva

V jednoduchosti je krása a preto začnime skromne, ale efektívne. Zelené voňavé halúzky tvoria stredovú líniu na drevenom stole bez obrusu. Vetvičky dopĺňajú svietniky z číreho skla a šišky nazbierané v lese. Tmavohnedý tanier s motívom letokruhov a jednoduchý príbor, dopĺňa latkový obrúsok previazaný eko-povrázkom. Strohé, ale krásne.

Vianočné prestieranie
fotogaléria
Vianočné prestieranie
Zdroj: iStockphoto

Vo vysokom lesku

Strieborná, mosadzná a modrá dominujú ďalšiemu prestieraniu. Tentoraz ide o starosvetské strieborné príbory a klasické taniere, doplnené o modrý obrúsok, štruktúrovanú snehovú vločku a okrúhle prestieranie v mosadznej farbe. Všetko dokonalo zharmonizované s kryštálovými pohármi a striebornými svietnikmi. Lesklú krásu decentne dopĺňa modrý obrus so zimnou potlačou.

Vianočné prestieranie
fotogaléria
Vianočné prestieranie
Zdroj: iStockphoto

Imelo a šišky

 

Presne tieto dve položky vytvoria krásnu a odľahčenú vianočnú tabuľu. Stredový obrus krémovej farby, ladí s obrúskami prehodenými cez biele taniere. Na obrúskoch sú kartičky s motívom imela, na ktoré môžete napísať mená členov rodiny a malé želanie pre každého z nich. Imelo potom dominuje celému stolu. Buď voľne pohodené alebo v malých kytičkách zasedených v sklenených vázičkách či pohárikoch – podobných tým, ktoré poslúžia na nalievanie vody, vína či aperitívu. Všetko krásne doladia veľké sviece, dekorované lístkami imela a voľne pohodené šišky.   

Vianočné prestieranie
fotogaléria
Vianočné prestieranie
Zdroj: iStockphoto

Uvoľnená večera

Pri vianočnom stolovaní nesmieme vynechať červenú. Nádherne ukáže červený stredový obrus, doplnený o biele taniere a obrúsky v kombinácii bielej a červenej. Pridajte jednu dominantnú dekoráciu napríklad v podobe jednoduchého venca, ktorý zároveň slúži ako stojan na veľkú sviecu. Nuž a nakoniec zapáľte desiatky malých čajových sviečok na dotvorenie atmosféry.

Vianočné prestieranie
fotogaléria
Vianočné prestieranie
Zdroj: iStockphoto

Zlaté príbory a staré ozdoby

Určite ste si všimli trend zlatých príborov, ktorý sa v poslednom čase rozmohol v oblasti servírovania jedla. Nie sú drahé (pokiaľ nejde o skutočné zlato) a sami o sebe navodia luxusnú a jedinečnú atmosféru. Potom vám postačí už len zopár zlatých a strieborných ozdôb na stromček, ktoré neorganizovane rozmiestnite po stole. A hotovo! Dokonalé prestieranie pre dokonalé okamihy...

Vianočné prestieranie
fotogaléria
Vianočné prestieranie
Zdroj: iStockphoto

Vyskladajte si krásne prestieranie zo servítok

Na záver tu pre vás máme 2 spôsoby ako zmeniť obyčajnú servítku na vianočný stromček či hviezdičku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...