Pridať recept

Tvarohová štóla – luxusná ozdoba tohtoročných Vianoc

Nemáte tip na hlavný koláč štedrovečerného stola? Nešpekulujte. Zachovajte tradície, upečte skvostnú vianočnú štólu a ohúrte hostí!

Vianoce klopú na dvere a receptov na oživenie štedrovečerného stola nie je nikdy dosť. Zaručenou klasikou nič nepokazíte, no štólou mäkkučkou ako padajúce vločky získate obdiv rodiny aj návštevníkov. A aj keď možno na prvý pohľad vyzerá komplikovane, v skutočnosti ju máte zachvíľu upečenú.

Vianočná štóla sa už neodmysliteľne spája s Vianocami mnohých slovenských rodín. Originálny recept na Stollen (štólu) pochádza z nemeckého mesta Drážďany, kde sa dokonca každoročne počas vianočných trhov koná aj jej vlastný festival. Pôvodný recept si postupne gazdinky v jednotlivých krajinách prispôsobovali chuťovým preferenciám a zásobám v špajzi. Jednou z najobľúbenejších je jej tvarohová verzia.

Recept na fantastickú tvarohovú vianočnú štólu prináša COOP Jednota Slovensko, najväčší predajca slovenských potravín spomedzi všetkých reťazcov.

Horúci predvianočný tip: Chcete nakúpiť veľa potravín za málo peňazí? Nakupujte z radov produktov vlastnej značky COOP Jednoty. Sú výlučne slovenského pôvodu, zárukou čerstvosti i kvality, a čo je taktiež úžasné, ušetria Vám v hektickom období Vianoc peniaze na darčeky pre Vašich blízkych.

Štóla potrebuje niekoľko dní odležať, aby bola vláčna, preto si ju pripravte v časovom predstihu už teraz. V alobale ju nechajte na balkóne do Vianoc.

Potrebujeme:

500 g COOP hladkej múky + 1 COOP balíček kypriaceho prášku

100 g práškového cukru

1 balíček COOP vanilkového cukru

2 COOP vajíčka

250 g COOP tučného tvarohu + štipka soli

3 lyžice COOP umu

250 g COOP mäkkého masla

150 g COOP hrozienok

100 g rôzneho kandizovaného ovocia

1 lyžica strúhanej citrónovej kôry

100 g nasekaných olúpaných mandlí

150 g marcipánu

na potretie

70 – 100 g COOP rozpusteného masla

120 – 150 g práškového cukru

Postup:

Múku preosejte s kypriacim práškom, pridajte oba cukry, vajcia, tvaroh, soľ, um a maslo. Vytvorte hladké cesto. Na záver doň zapracujte hrozienka, kandizované ovocie, citrónovú kôru a mandle. Cesto prikryte a nechajte pol hodiny odležať pri izbovej teplote. Z cesta vyvaľkajte obdĺžnik a do stredu položte valček z marcipánu. Jednou z dlhších strán zakryte marcipán a druhú pritlačte navrch – mala by vzniknúť vlna. Pečte pri 180 stupňoch na plechu vyloženom papierom na pečenie 40 minút. Upečenú štólu potierajte maslom, vždy ho nechajte vsiaknuť do cesta. Potom ju štedro posypte cukrom, až kým prestane vsakovať do masla a vytvorí suchú vrstvu.

Ďaľšie zaujímavé recepty a inšpirácie na sviatky nájdete v najnovšom čísle katalógu COOP Jednoty plnom kvalitných slovenských produktov.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať