Pridať recept

Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?

Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.

Jemná, vláčna, dokonalá

Hovorí sa, že jediná pravá omeleta je francúzska omeleta. Francúzi vedia ako pripravovať chutné jedlo. Veď varenie je u nich národným športom. A celkom určite majú svoju predstavu aj o tom, ako má vyzerať a chutiť top omeleta.

Nie je to klasická suchá placka, na akú sme zvyknutí. Ide o zvinutú rolku, ktorá je pevná na povrchu a jemná a vláčna vo vnútri. Akoby ste do krehkej omelety ukryli krémovú praženicu. Nuž a dnes si povieme ako tento vajíčkový zázrak zmajstrovať.

Čo budete potrebovať?

  • 3 čerstvé vajcia (L)
  • 1 PL masla
  • štipku soli
  • nepriľnavú panvicu (20 cm)
  • kuchynskú špachtľu
  • plastovú vidličku (aby ste si nepoškodili povrch panvice)

 

Ako na to?

Krok 1: vajíčka rozklepneme do misky, osolíme a dobre vyšľaháme

Krok 1

  • bielky i žĺtky musia splynúť v jednofarebnú hmotu – potrebujú zhruba 20 až 30 zašľahaní
  • soľ pridávame už v tomto kroku – dobre zašľahaná dodá vajíčkam jemnosť pri následnej tepelnej úprave

 

Krok 2: rozpustenie masla

Krok 2

  • na strednom plameni rozpustíme maslo
  • keď sa vzniknutá pena zahrievaním začne redukovať a ubúdať je ten správny čas na pridanie vajec

 Krok 3: príprava omelety (vidlička)

Krok 3

  • okamžite začneme panvicu potriasať nad plameňom a zároveň krúživými pohybmi vidličkou šľahať vajíčka vo vnútri panvice – takto zabezpečíme požadovanú konzistenciu  – krémovú „praženicu“ vo vnútri omelety
  • šľahanie spôsobí, lepenie vajíčka na okraje panvice – takéto vyčnievajúce kúsky po obvode musíme vidličkou rýchlo vracať späť do kruhu omelety, aby nezatuhli na okrajoch a omeleta sa dala ľahko rolovať

Omeleta
fotogaléria
Omeleta
Zdroj: iStockphoto

Krok 4: rolovanie omelety (špachtľa)

Krok 4

  • keď sa vajíčka naspodku panvice začnú zaťahovať, je čas zrolovať omeletu – panvicu pevne uchopíme za rukoväť, nakloníme ju v 45° uhle a špachtľou začneme rolovať omeletu z vyvýšeného konca smerom do stredu
  • rolujeme až kým nám na dolnom leme panvice neostane otvorený koniec omelety, ktorý špachtľou jemne pritlačíme a omeletu uzavrieme
  • odložíme špachtľu, voľnou rukou uchopíme tanier, priložíme ho k dolnému okraju panvice a rolku naň preklopíme, tak aby lem práve uzavretého konca ležal na dne taniera teda čistou plochou na vrch

A hotovo! Pripravili ste pravú francúzsku omeletu.

Pre lepšiu predstavu prikladáme krátke video. V ňom kuchár omeletu na panvici ešte pretočí na lem, aby sa rolka teplom úplne uzavrela. Tento krok však nie je potrebný.

Vylepšenia

Vyššie sme popísali prípravu základnej alebo ak chcete čistej francúzskej omelety. A verte, že chutí vynikajúco. To vám však nemusí brániť ozvláštniť jej vnútro o iné ingrediencie. Napríklad váš obľúbený syr, dusený špenát alebo huby.

Postup by bol totožný, len tesne pred rolovaním by ste v strede omelety vytvorili pás s plnkou a uhol naklonenia panvice trochu zmenšili, aby sa plnka nezošmykla na nižší koniec panvice.

Želáme dobrú chuť k raňajkám! Budeme radi, ak sa s nami podelíte o skúsenosti s prípravou francúzskej omelety v diskusii pod článkom.   

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
20.1.2019 21:51 | |
+16 -6
robim ju na masle, do vajíčok pridám jarnu cibulku (iba tu zelenu čast, aby to vyzeralo pekne) a pripravujem ju na panvičke od Tescomy. Je luxusna . Naučila ma ju robit moja babička.
KUREJDUSAN
17.1.2019 21:21 | |
+11 -61
Toto uz je dehonestujuve, co chceta ucit ludi.
Anonymný nick
18.1.2019 20:32 | |
+58 -5
a čo je dehonestujúce na varení ? niekomu tu asi niekto vyžral mozog...
Podobné články
Viete, čo je tento biely výčnelok na surovom vajci? Oplatí sa to vedieť vopred
Viete, čo je tento biely výčnelok na surovom vajci? Oplatí sa to vedieť vopred
Pravdepodobne ste si ho všimli aj vy. Čo je biely mok na surovom vajci a je možné ho konzumovať?
Božské raňajkové lúpačky
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...
Ovplyvňuje farba vajec ich chuť a hodnotu? Záhada vaječnej škrupiny vyriešená!
Ovplyvňuje farba vajec ich chuť a hodnotu? Záhada vaječnej škrupiny vyriešená!
Vajcia sa líšia veľkosťou, typom chovu a farbou škrupiny. Dnes sa zameriame na posledný aspekt. Ukázalo sa,...
Krémová praženica
Všetci ju robíme, ale takmer nikto nepozná túto FINTU! Krásne krémová praženica, stačí pridať túto surovinu, hotový poklad
Každý dokáže pripraviť dobrú praženicu. Ak chcete vyniknúť z davu, určite by ste mali nabudúce k vajíčkam...
Ako spoznáte, že vajcia nie sú vhodné na konzumáciu? Sedem príznakov
Ako spoznáte, že vajcia nie sú vhodné na konzumáciu? Sedem príznakov
Vajcia sú veľmi zdravé, ale môžu byť aj veľmi škodlivé. Netreba veľa, aby došlo k otrave a žalúdočným...
Jedny z najlepších raňajok. Toto je zdravšie ako obľúbená praženica
Jedny z najlepších raňajok. Toto je zdravšie ako obľúbená praženica
Vajíčka na raňajky sú obľúbenou voľbou a existuje mnoho spôsobov ich prípravy. Jednou zo zdravších...