Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?

Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.

Jemná, vláčna, dokonalá

Hovorí sa, že jediná pravá omeleta je francúzska omeleta. Francúzi vedia ako pripravovať chutné jedlo. Veď varenie je u nich národným športom. A celkom určite majú svoju predstavu aj o tom, ako má vyzerať a chutiť top omeleta.

Nie je to klasická suchá placka, na akú sme zvyknutí. Ide o zvinutú rolku, ktorá je pevná na povrchu a jemná a vláčna vo vnútri. Akoby ste do krehkej omelety ukryli krémovú praženicu. Nuž a dnes si povieme ako tento vajíčkový zázrak zmajstrovať.

Čo budete potrebovať?

  • 3 čerstvé vajcia (L)
  • 1 PL masla
  • štipku soli
  • nepriľnavú panvicu (20 cm)
  • kuchynskú špachtľu
  • plastovú vidličku (aby ste si nepoškodili povrch panvice)

 

Ako na to?

Krok 1: vajíčka rozklepneme do misky, osolíme a dobre vyšľaháme

Krok 1

  • bielky i žĺtky musia splynúť v jednofarebnú hmotu – potrebujú zhruba 20 až 30 zašľahaní
  • soľ pridávame už v tomto kroku – dobre zašľahaná dodá vajíčkam jemnosť pri následnej tepelnej úprave

Krok 2: rozpustenie masla

Krok 2

  • na strednom plameni rozpustíme maslo
  • keď sa vzniknutá pena zahrievaním začne redukovať a ubúdať je ten správny čas na pridanie vajec

 Krok 3: príprava omelety (vidlička)

Krok 3

  • okamžite začneme panvicu potriasať nad plameňom a zároveň krúživými pohybmi vidličkou šľahať vajíčka vo vnútri panvice – takto zabezpečíme požadovanú konzistenciu  – krémovú „praženicu“ vo vnútri omelety
  • šľahanie spôsobí, lepenie vajíčka na okraje panvice – takéto vyčnievajúce kúsky po obvode musíme vidličkou rýchlo vracať späť do kruhu omelety, aby nezatuhli na okrajoch a omeleta sa dala ľahko rolovať

Omeleta
Omeleta
Zdroj: iStockphoto

Krok 4: rolovanie omelety (špachtľa)

Krok 4

  • keď sa vajíčka naspodku panvice začnú zaťahovať, je čas zrolovať omeletu – panvicu pevne uchopíme za rukoväť, nakloníme ju v 45° uhle a špachtľou začneme rolovať omeletu z vyvýšeného konca smerom do stredu
  • rolujeme až kým nám na dolnom leme panvice neostane otvorený koniec omelety, ktorý špachtľou jemne pritlačíme a omeletu uzavrieme
  • odložíme špachtľu, voľnou rukou uchopíme tanier, priložíme ho k dolnému okraju panvice a rolku naň preklopíme, tak aby lem práve uzavretého konca ležal na dne taniera teda čistou plochou na vrch

A hotovo! Pripravili ste pravú francúzsku omeletu.

Pre lepšiu predstavu prikladáme krátke video. V ňom kuchár omeletu na panvici ešte pretočí na lem, aby sa rolka teplom úplne uzavrela. Tento krok však nie je potrebný.

Vylepšenia

Vyššie sme popísali prípravu základnej alebo ak chcete čistej francúzskej omelety. A verte, že chutí vynikajúco. To vám však nemusí brániť ozvláštniť jej vnútro o iné ingrediencie. Napríklad váš obľúbený syr, dusený špenát alebo huby.

Postup by bol totožný, len tesne pred rolovaním by ste v strede omelety vytvorili pás s plnkou a uhol naklonenia panvice trochu zmenšili, aby sa plnka nezošmykla na nižší koniec panvice.

Želáme dobrú chuť k raňajkám! Budeme radi, ak sa s nami podelíte o skúsenosti s prípravou francúzskej omelety v diskusii pod článkom.   

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Diskusia (3 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Doominikana
20.1.2019 21:51 | |
+1 -0
robim ju na masle, do vajíčok pridám jarnu cibulku (iba tu zelenu čast, aby to vyzeralo pekne) a pripravujem ju na panvičke od Tescomy. Je luxusna . Naučila ma ju robit moja babička.
KUREJDUSAN
17.1.2019 21:21 | |
+2 -9
Toto uz je dehonestujuve, co chceta ucit ludi.
Iam82
18.1.2019 20:32 | |
+6 -2
a čo je dehonestujúce na varení ? niekomu tu asi niekto vyžral mozog...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Vajicko bryndza
Skvelá raňajková nátierka z bryndze a vajíčka od Henriety
Tentokrát pre vás Henrieta pripravila výbornú zdravú nátierku z bryndze a vajíčka.
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna zelená farba je...
Francúzske
7 inšpirácii na sladké raňajky
Doprajte si sladké pomalé ráno. Či už splníte prianie deťom, či prekvapíte manžela, sladké raňajky majú svoje čaro...
Kaša z ryžových
Raňajkové kaše (nie len) na mrazivé zimné rána
Raňajkové kaše sú vynikajúcou voľbou pri dodržiavaní zdravého životného štýlu. Dodajú vám potrebnú energiu do nového...
Bolesť brucha
Video: 7 potravín, ktoré nepatria do prázdneho žalúdka
Ktorým surovinám sa ráno vyhnúť a prečo? Niektoré z nich vás prekvapia...
Vajce na mäkko
S týmto obrázkom vždy uvaríte perfektné vajíčka
Uvariť vajíčko na požadovanú konzistenciu je malá alchýmia. S obrázkom nižšie vám to vždy vyjde.
Vybrali sme pre vás
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.
Zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Pijete zelený čaj? Ako jedna z najdostupnejších superpotravín preukázateľne predlžuje život a chráni nás pred...
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?