Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Diétny hit - karfiolová ryža

Nápaditý spôsob ako si pripraviť naozaj vynikajúce samostatné jedlo či prílohu z jednej z najzdravších zelenín.

Kde sa vzal karfiol

I keď dnes sa už karfiol pestuje po celom svete v rôznych veľkostiach a farbách, prvý krát sa objavil v 6. storočí pred naším letopočtom na území dnešnej Sýrie. Nenápadná zelenina si potichu razila cestu dejinami až do 16. storočia, kedy bola vyhlásená za kráľovskú delikatesu na dvore Ľudovíta XIV. a stala sa veľmi populárnou. Keby ľudia v dávnej minulosti tušili niečo o vitamínoch a mineráloch, určite by karfiol prerazil ešte skôr.

Bojovník s chorobami

Najbližšími príbuznými karfiolu sú brokolica, kel, kapusta a ružičkový kel. Karfiol za nimi v nutričných benefitoch nijak nezaostáva:

  • surový i varený karfiol je zdrojom mnohých antioxidantov a jeho konzumácia zabraňuje tzv. oxidačnému stresu, ktorý je pôvodcom mnohých ochorení vrátane rakoviny či Alzheimerovej choroby
  • keď sme pri antioxidantoch, karfiol ich obsahuje viacero, ale spomeňme ten najznámejší – vitamín C, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám postačí zhruba 150 gramov karfiolu a pokryjete dennú odporúčanú dávku tohto vitamínu
  • karfiol napomáha vyrovnávať krvný tlak
  • karfiol je dobrým zdrojom vlákniny a napomáha tráveniu
  • karfiol vhodný ako potravina do diétnych jedáliničkov  - 100 gramov obsahuje len 27 kalórii

Karfiolova ryža
Karfiolova ryža
Zdroj: iStockphoto
Super diétna ryža

Zdravotných benefitov karfiolu je určte oveľa viac. My sa však chceme sústrediť na jeho prípravu. Mnohí z nás milujú karfiolovú polievku, zapekaný karfiol či karfiol pripravený v pare. Vždy ide o krásne biele ružičky, ktoré najlepšie chutia polomäkké.

Pre niekoho to možno nebude novinka, ale karfiol chutí priamo božsky v podobe ryže. Malé karfiolové granulky podobné ryžovým zrniečkam vytvoríte úplne jednoducho. Ružičky surovej zeleniny vložíte do kuchynského robota a nasekáte ich na drobno. Alebo môžete použiť strúhadlo s väčšími otvormi a karfiol jednoducho postrúhať.  

 

Keď už máte karfiolovú ryžu nachystanú ste na najlepšej ceste k vytvoreniu chutnej a hlavne nízko kalorickej prílohy či chutného samostatného jedla:

  • pre vynikajúcu prílohu – stačí ak karfiol opražíte na troche tuku (kokosový či olivový olej) s cibuľkou a cesnakom. Potom už len dochutíte troškou soli a korenia
  • skvelá kombinácia bohatá na bielkoviny a farbu vznikne spojením základnej ryže, strukoviny (hrášok, fazuľka, šošovica), trochy zeleninového vývaru a kurkumy
  • dokonalá mňamka bude tiež karfiolová ryža s grilovaným tofu a paradajkovou omáčkou a dusenými paprikami
  • postrúhaný karfiol sa nestratí ani v chutnej zeleninovej polievke

 

Možností je skrátka milión. Ak si túto dobrotu pripravujete bežne, dajte nám určite vedieť, aký je váš obľúbený recept s karfiolovou ryžou v diskusii pod článkom alebo ešte lepšie pridajte recept rovno k nám na stránku.  

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.