Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Stolovanie robí človeka! Poznáte jeho pravidlá?

Pravidlá stolovania by mal ovládať každý! Tu je zopár rád ako sa nestrápniť, ba naopak zažiariť pri stolovaní mimo domova.

Etiketa nie je prežitok

Správne vystupovanie a pravidlá slušného správania obsiahnuté v etikete mnohí z nás pokladajú za samozrejmosť, ktorou nejak prirodzene oplývame. Často je to však mylná predstava a skôr či neskôr sa dostaneme do situácie, kedy si nie sme istí či gesto, pozdrav, oslovenie alebo uchopenie konkrétneho príboru je v súlade s etiketou.

My by sme sa dnes radi venovali základným pravidlám stolovania. Samozrejme nie všetky z nich musia platiť pri každom stolovaní. Ale je fajn osvojiť si ich a podľa možností sa ich držať.  

11 pravidiel správneho stolovania:

  1. než si sadneme za stôl vo formálnej spoločnosti, je vhodné nastaviť váš mobilný telefón do tichého režimu a ukryť ho do vrecka.
  2. rovnako dôležité je pred usadením počkať, kým sa ostatní členovia vašej spoločnosti dostanú ku stolu. Potom si môžeme pokojne sadnúť.
  3. prvý krok po zasadnutí za stôl je umiestnenie látkového obrúsku na naše kolená. Pamätajme, že obrúsok je náš priateľ, takže sa ho nebojme použiť na osušenie čí či utretie pier, brady alebo rúk, ale vždy ho vrátime späť na kolená.
  4. nepokladáme si lakte na stôl! Toto pravidlo platí počas jedenia, avšak je úplne akceptovateľné, keď si lakte jemne oprieme o stôl medzi jednotlivými chodmi.
  5. základné a jednoduché pravidlo pri použití strašidelne pôsobiacich zástupov príborov a pohárov je postupovať od krajov smerom k tanieru postupne po jednotlivých chodoch. O dopĺňanie pohárov sa postará obsluha a príbor nad tanierom slúži na dezert.  Ale o tom viac nižšie v našej infografike.
  6. nôž držíme v ruke, ktorá je naša dominantná. Je to praktické pravidlo. Avšak pokiaľ nekrájame a používame len jeden príbor lyžicu alebo vidličku, naša voľná ruka by mala ostať položená na kolene – nie na stole.
  7. v žiadnom prípade sa nenaťahujeme cez stôl pre soľničku, omáčku či džbán s vodou. Slušne poprosíme človeka, ktorý sedí bližšie k požadovanému predmetu, aby nám ho podal. Tu tiež platí špecifikum – ak nás niekto požiada o soľničku / soľ  automaticky mu podávame aj koreničku spolu so stojanom.
  8. jedenie rukami je akceptovateľné aj pri formálnej večeri či obede. K typickým jedlám, ktoré je v poriadku chytať do rúk sú napríklad kukurica, kuracie krídla alebo napríklad pizza. Ale vždy by sme mali zvážiť či sa dané jedlo predsa len nedá zjesť s použitím príboru.
  9. základné pravidlo – nerozprávame s plnými ústami.
  10. predtým ako sa napijeme – utrieme si ústa obrúskom. V opačnom prípade by mohol náš pohár ostať špinavý od jedla, ktoré konzumujeme.
  11. keď potrebujeme odísť od stola (na toaletu alebo vybaviť telefonát) platí pravidlo nerozvádzať dôvody svojho odchodu. Prosto sa postavíme a ospravedlníme. Pravidlom pred opustením stola však tiež je - jemne poskladať obrúsok a položiť ho na ľavú stranu od nášho taniera.

 

Toto sú len základné pravidlá, ktoré by sme ale určite mali ovládať v rámci našich vedomostí o etikete a ešte dôležitejšie je ich dodržiavať. Nejde o tortúru ani snobstvo. Je to prejavovanie rešpektu a úcty k hostiteľovi alebo k spoločnosti, s ktorou zdieľame stôl a jedlo.  

Povedzte to príborom

Nakoniec pridávame ešte dve zaujímavé a praktické infografiky. Prvá hovorí ako správne ukladať príbor a neverbálne tak komunikovať s obsluhou.

Zdroj: dobruchut.sk

Jednoduché pravidlo

Na druhom obrázku sa dozvieme, na čo slúžia základné časti prestierania. Ako už spomíname vyššie, platí jednoduché pravidlo. Pri používaní príborov postupujeme z vonku dovnútra, čiže od kraja smerom ku tanieru s každým novým chodom.

Zdroj: Istockhoto.com

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Diskusia (13 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
sinkanzen
3.2.2019 09:42 | |
+0 -1
Po odchode hosti casnik zisti, ze chyba vacsina lyziciek na kolac, priborov a vsetkeho co sa da strcit do kabelky ci vrecka saka, hihihihi etiketa ala slovak vybavena😁😁😁😁
evita1a
31.1.2019 17:20 | |
+12 -9
Uznávam že etiketa je dôležitá, no v momentálnej situácii so škandálom z poľským mäsom nie je na mieste. Nemala by byť dnešná debata skôr o morálke mäsokombinátov, našich spracovateľov z východu, ktorí o ničom PREKVAPIVO ZAS NEVEDELI ????? Ak im chodilo polky (myslím tým mäso) rôzne poobrezávané a oni nechceli nič vidieť ?????? Takýmto hnusom kŕmia národ a deti? Tu by malo nastať veľké vyšetrovanie z jasným a nekompromisným záverom verejného ohrozenia. Exemplárne POTRESTAŤ !!!!!
fanto666
31.1.2019 18:50 | |
+28 -1
nie, nemala! Kvoli jednemu skandalu nebudeme prepisovat vsetky clanky aby boli o nom.
Zlobrik_Lotrik
31.1.2019 16:54 | |
+3 -0
Kokso, no čert sa v tom vyznaj -_- Každy krat keď sa zaujmam o to ako sa dava na javo že ešte budem jesť, alebo že už to časnik môže zobrať tak sa vždycky dozviem niečo ine ! -_-
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Stolovanie2
Pravidlá stolovania
Vkusne a pekne prestretý stôl, pastva pre naše oči, a tiež pre našich hostí. Naštudovať si niekoľko odborných knižiek...
vianocne
Súťaž: Vianočné stolovanie, aby mali Vianoce to pravé čaro
Každý z nás iste rád spomína na Vianoce svojho detstva, na babičku a dedka, na tety a strýkov, bratrancov a sesternice...
vianocne
Video: 5 spôsobov skladania obrúskov na sviatočný stôl
Vymeňte nudné obrúsky na stole za majstrovské diela, ktorými očaríte nielen rodinu, ale i vašich sviatočných hostí.
Prestretý stôl ako z obálky časopisu? Poradíme vám, ako na to! Súťažte s nami!
Vyberané spôsoby pri stole nie sú jedinou vizitkou správneho hostiteľa. Etiketa stolovania je rovnako dôležitá...
Výhercovia súťaže o najkrajšie prestieranie
Dobruchut.sk a Henkel pre vás prichystali súťaž o bohaté balíčky. Vašou úlohou bolo do komentáru pridať fotku vášho...
Vianočné
5 nádherných vianočných prestieraní
Päť tipov ako naaranžovať vianočný stôl tak, aby ste sa navodili tú správnu sviatočnú atmosféru ešte pred servírovaním...
Vybrali sme pre vás
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?
Langoš
Top 5 receptov na langoše
Top 5 receptov na langoše
Jeden z najstarších fastfoodov v piatich najobľúbenejších variáciách.
Nakupovanie
5x rýchla, chutná a lacná večera
5x rýchla, chutná a lacná večera
Keď nemáte čas na prípravu večere – sú tu expresné jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.