Stolovanie robí človeka! Poznáte jeho pravidlá?
Etiketa nie je prežitok
Správne vystupovanie a pravidlá slušného správania obsiahnuté v etikete mnohí z nás pokladajú za samozrejmosť, ktorou nejak prirodzene oplývame. Často je to však mylná predstava a skôr či neskôr sa dostaneme do situácie, kedy si nie sme istí či gesto, pozdrav, oslovenie alebo uchopenie konkrétneho príboru je v súlade s etiketou.
My by sme sa dnes radi venovali základným pravidlám stolovania. Samozrejme nie všetky z nich musia platiť pri každom stolovaní. Ale je fajn osvojiť si ich a podľa možností sa ich držať.
11 pravidiel správneho stolovania:
- než si sadneme za stôl vo formálnej spoločnosti, je vhodné nastaviť váš mobilný telefón do tichého režimu a ukryť ho do vrecka.
- rovnako dôležité je pred usadením počkať, kým sa ostatní členovia vašej spoločnosti dostanú ku stolu. Potom si môžeme pokojne sadnúť.
- prvý krok po zasadnutí za stôl je umiestnenie látkového obrúsku na naše kolená. Pamätajme, že obrúsok je náš priateľ, takže sa ho nebojme použiť na osušenie čí či utretie pier, brady alebo rúk, ale vždy ho vrátime späť na kolená.
- nepokladáme si lakte na stôl! Toto pravidlo platí počas jedenia, avšak je úplne akceptovateľné, keď si lakte jemne oprieme o stôl medzi jednotlivými chodmi.
- základné a jednoduché pravidlo pri použití strašidelne pôsobiacich zástupov príborov a pohárov je postupovať od krajov smerom k tanieru postupne po jednotlivých chodoch. O dopĺňanie pohárov sa postará obsluha a príbor nad tanierom slúži na dezert. Ale o tom viac nižšie v našej infografike.
- nôž držíme v ruke, ktorá je naša dominantná. Je to praktické pravidlo. Avšak pokiaľ nekrájame a používame len jeden príbor lyžicu alebo vidličku, naša voľná ruka by mala ostať položená na kolene – nie na stole.
- v žiadnom prípade sa nenaťahujeme cez stôl pre soľničku, omáčku či džbán s vodou. Slušne poprosíme človeka, ktorý sedí bližšie k požadovanému predmetu, aby nám ho podal. Tu tiež platí špecifikum – ak nás niekto požiada o soľničku / soľ automaticky mu podávame aj koreničku spolu so stojanom.
- jedenie rukami je akceptovateľné aj pri formálnej večeri či obede. K typickým jedlám, ktoré je v poriadku chytať do rúk sú napríklad kukurica, kuracie krídla alebo napríklad pizza. Ale vždy by sme mali zvážiť či sa dané jedlo predsa len nedá zjesť s použitím príboru.
- základné pravidlo – nerozprávame s plnými ústami.
- predtým ako sa napijeme – utrieme si ústa obrúskom. V opačnom prípade by mohol náš pohár ostať špinavý od jedla, ktoré konzumujeme.
- keď potrebujeme odísť od stola (na toaletu alebo vybaviť telefonát) platí pravidlo nerozvádzať dôvody svojho odchodu. Prosto sa postavíme a ospravedlníme. Pravidlom pred opustením stola však tiež je - jemne poskladať obrúsok a položiť ho na ľavú stranu od nášho taniera.
Toto sú len základné pravidlá, ktoré by sme ale určite mali ovládať v rámci našich vedomostí o etikete a ešte dôležitejšie je ich dodržiavať. Nejde o tortúru ani snobstvo. Je to prejavovanie rešpektu a úcty k hostiteľovi alebo k spoločnosti, s ktorou zdieľame stôl a jedlo.
Povedzte to príborom
Nakoniec pridávame ešte dve zaujímavé a praktické infografiky. Prvá hovorí ako správne ukladať príbor a neverbálne tak komunikovať s obsluhou.
Jednoduché pravidlo
Na druhom obrázku sa dozvieme, na čo slúžia základné časti prestierania. Ako už spomíname vyššie, platí jednoduché pravidlo. Pri používaní príborov postupujeme z vonku dovnútra, čiže od kraja smerom ku tanieru s každým novým chodom.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.