Zbavte sa výparov z varenia rýchlo a efektívne
Nie každé varenie je prechádzka voňavým sadom
Koľkokrát ste už mávli rukou nad prípravou rezňov, rýb, karí alebo zemiakových placiek? A to len preto, lebo máte napríklad kuchyňu prepojenú s obývačkou a čakáte návštevu, alebo prosto len nechcete ešte niekoľko hodín po varení existovať v nie práve príjemných výparoch.
Existujú však rýchle a účinné cesty, ako sa rýchlo zbaviť nevábnych výparov a dopriať si jedlo, na ktoré máte chuť.
V prvom rade vetrajte! Otvoriť okno je jedna z prvých záchranných bŕzd, ako zastaviť rozbiehajúci sa vlak do krajiny intenzívneho zápachu. Ešte účinnejšie bude otvorenie dvoch okien a dverí na prievan.
V eliminovaní zápachu z časti pomôže i digestor, ktorý nie úplne každý používa, práve vďaka jeho častej neúčinnosti.
1. Neprekonateľný ocot
Ak zlyhajú prvé dve možnosti je čas siahnuť po najsilnejšom a najúčinnejšom bojovníkovi so zápachom.
Do hrnca nalejte 1 diel octu. Zahrievajte na vysokom plameni a nechajte paru unikať voľne do priestoru (digestor nechajte vypnutý). Potom prilejte 2 diely vody a opäť priveďte k varu. Za pár minút budú pachy z varenia eliminované.
Malý tip: Ak sa nepotrebujete zbaviť zápachu okamžite, nalejte ocot do misky a umiestnite ju na miesto, kde je zápach najintenzívnejší. Miska s octom pohltí pachy a tiež poslúži ako pasca na drobné mušky z ovocia.
2. Pražená káva
Do malej rajničky pridajte 2 až 3 lyžičky mletej kávy a na najvyššom stupni začnite kávu pražiť. Premiešavajte drevenou vareškou až kým káva nezačne intenzívne voňať.
Pokračujte v zahrievaní a momente keď z rajnice bude unikať para a vôňa praženej kávy, uchopte hrniec a prejdite sa sním do všetkých rohov kuchyne alebo aj iných miestností. Potriasajte rajnicou, aby sa para a aróma kávy uvoľnila do priestoru. Nepríjemné pachy vystrieda krásna vôňa praženej kávy.
Malý tip: Ak sa bojíte spálenia kávy, môžete postupovať rovnako ako pri zahrievaní octu a horúcu kávovinu zaliať vodou a opäť priviesť k varu.
3. Citrusová záhrada
Presne tak sa budete cítiť, ak v panvici zahrejete vodu s kolieskami citróna, pomaranča, limetky alebo grepu. Aby ste však neplytvali jedlom stačí, ak použijete citrusovú kôru alebo citrusový vonný olej. Vôňa prebije nežiadúce pachy z varenia a vy sa budete cítiť ako v tropickom raji.
4. Váš osobný mix
Podobne ako ocot eliminuje pachy. Tu je niečo čo ich prebije a zanechá váš osobný priestor nabitý príjemnými vôňami. A najlepšie na tom je, že tento domáci parfum si namiešate sami podľa svojich preferencií.
Stačí, ak hrniec naplníte do polovice vodou a pridáte suroviny, ktoré sú silne aromatické a ich vôňa je vám príjemná. Napríklad na kolieska nakrájané citrusy (alebo ich kôru), škoricu, aníz, klinčeky, muškátový oriešok, vanilkový extrakt, jazmínový čaj, esenciálne oleje atď. Všetko spolu priveďte k varu a nechajte paru urobiť svoje kúzlo.
5. Ventilátor na zemi
Už sme spomínali otvorené okno, prievan a digestor. Rozpohybovať vlhký a zapáchajúci vzduch z varenia vám veľmi účinne pomôže ventilátor a v kombinácii s otvoreným oknom. Malý stolový ventilátor dokáže robiť zázraky pre cirkuláciu a osvieženie vzduchu.
Malý tip: Ak nemáte priestor pre ventilátor priamo na kuchynskej linke, umiestnite ho na zem, do rohu, kde vám nebude prekážať.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.