Pridať recept

Zbavte sa výparov z varenia rýchlo a efektívne

5 trikov ako sa zbaviť nežiadúcich pachov, ktoré vznikajú pri varení.

Nie každé varenie je prechádzka voňavým sadom

Koľkokrát ste už mávli rukou nad prípravou rezňov, rýb, karí alebo zemiakových placiek? A to len preto, lebo máte napríklad kuchyňu prepojenú s obývačkou a čakáte návštevu, alebo prosto len nechcete ešte niekoľko hodín po varení existovať v nie práve príjemných výparoch.

Existujú však rýchle a účinné cesty, ako sa rýchlo zbaviť nevábnych výparov a dopriať si jedlo, na ktoré máte chuť.

V prvom rade vetrajte! Otvoriť okno je jedna z prvých záchranných bŕzd, ako zastaviť rozbiehajúci sa vlak do krajiny intenzívneho zápachu. Ešte účinnejšie bude otvorenie dvoch okien a dverí na prievan.

V eliminovaní zápachu z časti pomôže i digestor, ktorý nie úplne každý používa, práve vďaka jeho častej neúčinnosti.

 

1. Neprekonateľný ocot

Ak zlyhajú prvé dve možnosti je čas siahnuť po najsilnejšom a najúčinnejšom bojovníkovi so zápachom.

Do hrnca nalejte 1 diel octu. Zahrievajte na vysokom plameni a nechajte paru unikať voľne do priestoru (digestor nechajte vypnutý). Potom prilejte 2 diely vody a opäť priveďte k varu. Za pár minút budú pachy z varenia eliminované.

Malý tip: Ak sa nepotrebujete zbaviť zápachu okamžite, nalejte ocot do misky a umiestnite ju na miesto, kde je zápach najintenzívnejší. Miska s octom pohltí pachy a tiež poslúži ako pasca na drobné mušky z ovocia.

2. Pražená káva

Do malej rajničky pridajte 2 až 3 lyžičky mletej kávy a na najvyššom stupni začnite kávu pražiť. Premiešavajte drevenou vareškou až kým káva nezačne intenzívne voňať.

Pokračujte v zahrievaní a momente keď z rajnice bude unikať para a vôňa praženej kávy, uchopte hrniec a prejdite sa sním do všetkých rohov kuchyne alebo aj iných miestností. Potriasajte rajnicou, aby sa para a aróma kávy uvoľnila do priestoru. Nepríjemné pachy vystrieda krásna vôňa praženej kávy.

Malý tip: Ak sa bojíte spálenia kávy, môžete postupovať rovnako ako pri zahrievaní octu a horúcu kávovinu zaliať vodou a opäť priviesť k varu.

3. Citrusová záhrada

Presne tak sa budete cítiť, ak v panvici zahrejete vodu s kolieskami citróna, pomaranča, limetky alebo grepu. Aby ste však neplytvali jedlom stačí, ak použijete citrusovú kôru alebo citrusový vonný olej. Vôňa prebije nežiadúce pachy z varenia a vy sa budete cítiť ako v tropickom raji.

4. Váš osobný mix

Podobne ako ocot eliminuje pachy. Tu je niečo čo ich prebije a zanechá váš osobný priestor nabitý príjemnými vôňami. A najlepšie na tom je, že tento domáci parfum si namiešate sami podľa svojich preferencií.

Stačí, ak hrniec naplníte do polovice vodou a pridáte suroviny, ktoré sú silne aromatické a ich vôňa je vám príjemná.  Napríklad na kolieska nakrájané citrusy (alebo ich kôru), škoricu, aníz, klinčeky, muškátový oriešok, vanilkový extrakt, jazmínový čaj, esenciálne oleje atď. Všetko spolu priveďte k varu a nechajte paru urobiť svoje kúzlo.

Domáci parfum
fotogaléria
Domáci parfum
Zdroj: iStockphoto

5. Ventilátor na zemi

Už sme spomínali otvorené okno, prievan a digestor. Rozpohybovať vlhký a zapáchajúci vzduch z varenia vám veľmi účinne pomôže ventilátor a v kombinácii s otvoreným oknom. Malý stolový ventilátor dokáže robiť zázraky pre cirkuláciu a osvieženie vzduchu.

Malý tip: Ak nemáte priestor pre ventilátor priamo na kuchynskej linke, umiestnite ho na zem, do rohu, kde vám nebude prekážať.

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
5.2.2019 14:02 | |
+4 -0
A kde je segedín, alebo kapustnica, há...?preto ja hovorím, že kuchyňa prepojená s obývačkou je blbosť tisícročia..., vždy v lepších domoch a palácoch a hradoch, bola kuchyňa separé, len chudáci sa zdražiavali v kuchyni, ale potom nejaký chujenko architekt vymyslel, aby hlavne odrbal o plochu, kuchyňu prepojenú s obývačkou a stádo tupcov sa na to chytilo...
Anonymný nick
5.2.2019 14:02 | |
+1 -0
A kde je segedín, alebo kapustnica, há...?preto ja hovorím, že kuchyňa prepojená s obývačkou je blbosť tisícročia..., vždy v lepších domoch a palácoch a hradoch, bola kuchyňa separé, len chudáci sa zdražiavali v kuchyni, ale potom nejaký chujenko architekt vymyslel, aby hlavne odrbal o plochu, kuchyňu prepojenú s obývačkou a stádo tupcov sa na to chytilo...
Anonymný nick
5.2.2019 13:35 | |
+13 -3
a kde je segedín, alebo kapustnica, há...?
Podobné články
Kuchyňa
Krásna a funkčná kuchyňa za pár eur
Aj vy si stále sľubujete, že konečne urobíte v kuchyni poriadok „od podlahy“? Je najvyšší čas, chopiť sa...
Ako udržať kuchyňu bezpečnú a čistú: Po nákupe, pred i po varení či pri stolovaní?
Kuchyňa je srdcom domácnosti. Čo robiť, aby sa nestala centrom nákazy?
5 tipov na čistenie kuchyne od skúsených gazdiniek: Aby sa všetko lesklo a žiarilo
5 tipov na čistenie kuchyne od skúsených gazdiniek: Aby sa všetko lesklo a žiarilo
Keď sú panvice mastné, varná doska pripálená a drez plný vodného kameňa, dôkladné vyčistenie kuchyne je...
Neuveríte, koľko cenných výhod má prášok do pečenie: Tento biely prášok nepatrí len do cesta
Neuveríte, koľko cenných výhod má prášok do pečenia: Tento biely prášok nepatrí len do cesta
Všetci sme počuli, že jedlá sóda je veľmi užitočný produkt. Ale vedeli ste, že aj prášok do pečiva si...
5 vecí, ktoré môžete z kuchyne okamžite vyhodiť
5 vecí, ktoré môžete z kuchyne okamžite vyhodiť
Viečka, staré riady a iný zbytočný neporiadok. V kuchyni sa môžu veci rýchlo uložiť do zásuvky a potom tam...