Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zbavte sa výparov z varenia rýchlo a efektívne

5 trikov ako sa zbaviť nežiadúcich pachov, ktoré vznikajú pri varení.

Nie každé varenie je prechádzka voňavým sadom

Koľkokrát ste už mávli rukou nad prípravou rezňov, rýb, karí alebo zemiakových placiek? A to len preto, lebo máte napríklad kuchyňu prepojenú s obývačkou a čakáte návštevu, alebo prosto len nechcete ešte niekoľko hodín po varení existovať v nie práve príjemných výparoch.

Existujú však rýchle a účinné cesty, ako sa rýchlo zbaviť nevábnych výparov a dopriať si jedlo, na ktoré máte chuť.

V prvom rade vetrajte! Otvoriť okno je jedna z prvých záchranných bŕzd, ako zastaviť rozbiehajúci sa vlak do krajiny intenzívneho zápachu. Ešte účinnejšie bude otvorenie dvoch okien a dverí na prievan.

V eliminovaní zápachu z časti pomôže i digestor, ktorý nie úplne každý používa, práve vďaka jeho častej neúčinnosti.

1. Neprekonateľný ocot

Ak zlyhajú prvé dve možnosti je čas siahnuť po najsilnejšom a najúčinnejšom bojovníkovi so zápachom.

Do hrnca nalejte 1 diel octu. Zahrievajte na vysokom plameni a nechajte paru unikať voľne do priestoru (digestor nechajte vypnutý). Potom prilejte 2 diely vody a opäť priveďte k varu. Za pár minút budú pachy z varenia eliminované.

Malý tip: Ak sa nepotrebujete zbaviť zápachu okamžite, nalejte ocot do misky a umiestnite ju na miesto, kde je zápach najintenzívnejší. Miska s octom pohltí pachy a tiež poslúži ako pasca na drobné mušky z ovocia.

2. Pražená káva

Do malej rajničky pridajte 2 až 3 lyžičky mletej kávy a na najvyššom stupni začnite kávu pražiť. Premiešavajte drevenou vareškou až kým káva nezačne intenzívne voňať.

Pokračujte v zahrievaní a momente keď z rajnice bude unikať para a vôňa praženej kávy, uchopte hrniec a prejdite sa sním do všetkých rohov kuchyne alebo aj iných miestností. Potriasajte rajnicou, aby sa para a aróma kávy uvoľnila do priestoru. Nepríjemné pachy vystrieda krásna vôňa praženej kávy.

Malý tip: Ak sa bojíte spálenia kávy, môžete postupovať rovnako ako pri zahrievaní octu a horúcu kávovinu zaliať vodou a opäť priviesť k varu.

3. Citrusová záhrada

Presne tak sa budete cítiť, ak v panvici zahrejete vodu s kolieskami citróna, pomaranča, limetky alebo grepu. Aby ste však neplytvali jedlom stačí, ak použijete citrusovú kôru alebo citrusový vonný olej. Vôňa prebije nežiadúce pachy z varenia a vy sa budete cítiť ako v tropickom raji.

4. Váš osobný mix

Podobne ako ocot eliminuje pachy. Tu je niečo čo ich prebije a zanechá váš osobný priestor nabitý príjemnými vôňami. A najlepšie na tom je, že tento domáci parfum si namiešate sami podľa svojich preferencií.

Stačí, ak hrniec naplníte do polovice vodou a pridáte suroviny, ktoré sú silne aromatické a ich vôňa je vám príjemná.  Napríklad na kolieska nakrájané citrusy (alebo ich kôru), škoricu, aníz, klinčeky, muškátový oriešok, vanilkový extrakt, jazmínový čaj, esenciálne oleje atď. Všetko spolu priveďte k varu a nechajte paru urobiť svoje kúzlo.

Domáci parfum
Domáci parfum
Zdroj: iStockphoto

5. Ventilátor na zemi

Už sme spomínali otvorené okno, prievan a digestor. Rozpohybovať vlhký a zapáchajúci vzduch z varenia vám veľmi účinne pomôže ventilátor a v kombinácii s otvoreným oknom. Malý stolový ventilátor dokáže robiť zázraky pre cirkuláciu a osvieženie vzduchu.

Malý tip: Ak nemáte priestor pre ventilátor priamo na kuchynskej linke, umiestnite ho na zem, do rohu, kde vám nebude prekážať.

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
EsoSilvia827
5.2.2019 13:35 | |
+8 -1
a kde je segedín, alebo kapustnica, há...?
EsoSilvia827
5.2.2019 13:33 | |
+28 -4
a kde je segedín, alebo kapustnica, há...? preto ja hovorím, že kuchyňa prepojená s obývačkou je blbosť tisícročia..., vždy v lepších domoch a palácoch a hradoch, bola kuchyňa separé, len chudáci sa zdražiavali v kuchyni, ale potom nejaký chu.....jenko architekt vymyslel, aby hlavne o drbal o plochu, kuchyňu prepojenú s obývačkou a stádo tupcov sa na to chytilo...
iiaa
5.2.2019 09:55 | |
+8 -5
Dúfala som, že si prečítam niečo o katalytických lampách, ale nie, zase len ocot a nie veľmi efektívne spôsoby. Robíte si vôbec nejakú námahu s týmito článkami? Uvaríte, vyvetráte, zapálite lampu a do pol hodiny máte vyčistený vzduch. A to nie len od pachu, ale aj všetkých mikróbov, baktérií a tiež plesní a pachu z cigariet! Je to drahšie, ako ocot, ale určite efektívnejšie. Na výber je niekoľko značiek lámp, aj olejov. Len si vybrať
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Tipy a triky: Jarné upratovanie v malíčku. Súťažte s nami!
Prvý jarný deň deň je tu a s ním už klasicky prichádza veľké upratovanie. Vyhnite sa stresujúcemu behaniu s handrou...
Linzer
Nemecká kuchyňa
Spolková republika Nemecko je tvorená šestnástimi spolkovými krajinami, v ktorých býva viac než 82 miliónov obyvateľov...
Jarná revízia kuchyne: Ako si poradiť so špinou?
Kuchyňa je miestom chutných vôní, kadejakých dobrôt a príjemného trávenia voľného času, no zároveň aj kráľovstvom...
kuchyna
Vidiecka kuchyňa je v móde
Kuchyňa je svätyňou pre každú gazdinku. Dokážeme v nej vypnúť, relaxovať, vykúzliť chutné jedlá, ktoré nielen potešia,...
Ruska kuchyna
Ruská kuchyňa
Najväčšia krajina sveta je nám všetkým dobre známa nie len vďaka politickému vplyvu, ktorý ďaleko presahuje jej...
Uprataná kuchyňa
10 tipov ako ušetriť miesto v kuchyni
Usporiadajte si kuchyňu prakticky, ale esteticky. Je to predsa vaše kráľovstvo.
Vybrali sme pre vás
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.
Zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Pijete zelený čaj? Ako jedna z najdostupnejších superpotravín preukázateľne predlžuje život a chráni nás pred...