Uložiť, nestratiť: S týmto obrázkom uvaríte vždy perfektné vajíčka! Na mäkko, na hniličku a na tvrdo
Voda musí vrieť!
Obrázok s minutážou pre vždy perfektné vajíčka, tak ako ich máte radi funguje spoľahlivo. Ale musíte dodržať tieto tri podmienky:
- vajíčka vytiahnite z chladničky v momente, keď dávate variť vodu, v ktorej sa budú pripravovať – aj tá chvíľka pomôže zvýšiť teplotu vajíčka o niekoľko stupňov
- vajcia vložte až do už vriacej vody – perfektné vajíčka s minutážou na obrázku dosiahnete jedine ak ich vložíte do už bublajúcej vody
- vajce okamžite po odstopovaní správneho času sceďte a ochlaďte studenou vodou – jedine tak zastavíte var, ktorý by inak pokračoval aj po odstavení z plameňa
Na mäkko, na hniličku a na tvrdo
Vajíčko na mäkko s jemným ale už tuhým bielkom a tekutým žĺtkom bude hotové na konci 5. minúty varu. Takéto vajíčko si najlepšie vychutnáme v stojančeku na vajcia. Jeden z ľahko dosiahnuteľných kulinárskych momentov - otvorené vajíčko na mäkko, v ktorého tekutom žĺtku si môžeme namáčať kúsok maslovej hrianky.
O dve minúty neskôr, po 7 minútach, sa dovarí vajce s pevným bielkom a polotuhým žĺtkom, ktoré bolo pomenované podľa konzistenčne podobnej odrody hrušky – vajce na hniličku. Takéto vajíčko zahviezdi na toaste či v zeleninovom šaláte.
No a to najobľúbenejšie vajíčko – na tvrdo – dostaneme varom cez 9 minút. Najlepšie je práve v deviatej minúte, kedy je žĺtok už pevný, ale stále dostatočne mäkký a krémový. Akýkoľvek dlhší var už potom žĺtok vysušuje, až dostane nepríjemnú drobivú konzistenciu.
Ak budete vajcia variť dlhšie ako 13 minút skončíte s vysušeným vajíčkom, ktoré má navyše tendenciu tmavnúť a nadobudne nepekné zelenkasté sfarbenie, tak ako si ho pamätáme zo školských jedální.
Čerstvosť vajíčok
Hovorí sa, že vajíčka, ktoré sú dobre odležané, sa po uvarení lepšie šúpu. Ak by ste ich odležanie náhodou pretiahli na možnú rizikovú dĺžku, tu je malý trik, ako zistíte či sú vajcia stále vhodné na jedenie.
A ako vajíčka čo najrýchlejšie olúpať? Pozrite si tento jednoduchý spôsob: