Pridať recept

Chystáte sa dnes vyprážať? Vďaka týmto trikom môžete olej použiť opakovane a navyše ušetríte!

3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.

Vyprážanie je jedným z najobľúbenejších a extrémne chutných tepelných spracovaní jedla. Veď kto by odolal chrumkavým hranolčekom, rezňom, šiškám či roztekajúcemu sa syru v trojobale.  

Pravdou však ostáva, že pri fritovaní sa olejom naozaj nešetrí a často minieme celý liter i viac oleja na prípravu večere či obeda. Nuž je tu zopár tipov ako neplytvať fritovacím olejom a použiť ho na vyprážanie hneď niekoľkokrát po sebe.

 

Nižšie nájdete zopár užitočných rád, ktoré zásadným spôsobom:

  • predĺžia životnosť vášho oleja na vyprážanie
  • zvýšia kvalitu a zlepšia chuť vášho jedla
  • a v konečnom dôsledku potešia aj vašu peňaženku

 

1) Kvalitný olej

Prvým a zásadným krokom pre chutné a efektívne fritovanie je investícia do kvalitného oleja s vysokou tepelnou odolnosťou. Takého, ktorý bez väčších problémov a prepaľovania zvládne aj odporúčanú fritovaciu teplotu 175°C.

Najlacnejšou voľbou sú repkové alebo slnečnicové oleje určené na fritovanie, potom nasledujú tropické oleje – kokosový alebo palmový, nuž a ešte vyššiu tepelnú odolnosť má bravčová masť, maslo –ghí alebo napríklad konopný olej.

Pamätajte, že počiatočná investícia sa vám vráti, nielen vďaka viacnásobnému použitiu tuku, ale tiež v čistej chuti pripravovaných pokrmov.

2) Ochráňte olej

Dbajte aby sa do oleja nedostala voda. Voda znehodnotí olej a zníži teplotu jeho prepaľovania. Čiže žiadne kryštáliky ľadu alebo kvapky vody na hranolčekoch. Jedlo musí do oleja smerovať suché.    

Nikdy nesoľte jedlo, ktoré odkvapkáva od oleja nad fritézou. Soľ sa v oleji vyzráža a spôsobuje hustnutie oleja. Čiže soľ pridávajte až potom čo ste pokrm presunuli mimo fritovacieho oleja.

Správna teplota. Olej v hrnci vždy zahrievajte pomaly na strednom plameni, a potom na vyššom. Neponáhľajte sa, pretože prudké zahrievanie môže spôsobiť presiahnutie maximálnej teploty, ktorej je tuk schopný odolať a vy skončíte so spáleným jedlom a prepáleným čiernym olejom.

3) Filtrujte olej

Tu sa dostávame k podstate nášho článku. Či už patríte k tým, ktorí to skúsia prvý raz, alebo naopak opätovné používanie oleja nie je pre vás rutina. Filtrujte ho! Vždy po každom použití. Odstránite drobné zvyšky jedla, zabránite ich prepaľovaniu a predĺžite životnosť pomerne drahého oleja.

Ako na filtrovanie oleja

  • olej nechajte kompletne vychladnúť
  • cez husté sitko a tkaninu (nemusí byť) s použitím lievika odfiltrujte olej naspäť do fľašky, v ktorej ste ho kúpili
  • fľašu uzavrite a uložte na suché tmavé miesto, kým nebudete znova fritovať

Čistý olej
fotogaléria
Čistý olej
Zdroj: iStockphoto

Olej nevhodný na opätovné použitie

  • olej po vyprážaní rýb – nadobudne špecifický pach a vy určite nechcete cítiť rybu, keď nabudúce budete vysmážať napríklad šišky
  • olej, z ktorého sa dymí – je už prepálený
  • tmavo sfarbený – takmer čierny olej – ten už stratil svoju tepelnú odolnosť a ďalšie fritovanie by mohlo skončiť spálením pokrmu

 

Fritujte s mierou

Nie je žiaden hriech dopriať si raz za čas fritovanú dobrotu. Ale treba si uvedomiť, že ide úpravu jedla, ktorá neprospieva nášmu zdraviu.

Je teda nanajvýš vhodné kontrolovať periodicitu príjmu vyprážaného jedla a to nielen v domácom prostredí, ale tiež pri stravovaní mimo domova. Doprajte si vyprážané, ale dbajte na to, aby to nebolo príliš často.

V reštauráciách kvalitu použitého oleja nijak neovplyvníte, ale doma investujte do kvalitných olejov či tukov. Takých, ktoré majú vysokú tepelnú odolnosť a teda sa neprepália pri prílišnom zahriatí.

Sú to oleje špeciálne určené na fritovanie, na pultoch supermarketov sa najčastejšie stretnete s repkovým a slnečnicovým olejom na tento účel. Ešte vyšší bod prepálenia majú napríklad kokosový alebo palmový olej a zo živočíšnych tukov sa odporúča bravčová masť alebo topené maslo - ghí.

S ich použitím si pri vyprážaní doprajete naozaj čistú chuť a budete schopní tuk prefiltrovať a použiť aj niekoľkokrát za sebou. Čiže počiatočná vyššia investícia sa vám vráti.

Rastlinný olej
fotogaléria
Rastlinný olej
Zdroj: iStockphoto

0lej nepatrí do výlevky!

Nakoniec by sme radi upozornili na fakt, že olej vyliaty do výlevky vážne ohrozuje nielen vodné zdroje, ale tiež správne fungovanie kanalizačných rozvodov a čističiek.   

Dnes už je naozaj jednoduché recyklovať kuchynský olej a aj takto prebrať zodpovednosť za ochranu životného prostredia na úrovni jednotlivca.

Ako recyklovať kuchynský olej?

  • v prvom rade opätovným používaním prefiltrovaného oleja
  • ak váš olej nie je viac vhodný na ďalšie vyprážanie, nechajte ho vychladnúť
  • cez sitko ho nalejte do uzatvárateľnej PET fľaše. Sitko očistí olej od zvyškov jedla, plastová nádoba zabezpečí bezpečnejšiu prepravu ako napríklad sklená.

 

Vyprážanie s minimom tuku? Pozrite si výhody teplovzdušnej fritézy a pár chutných receptov:

Teplovzdušná fritéza

Teplovzdušná fritéza: Nápady na vyprážané jedál bez výčitiek

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hranolčeky
Poznáme tajomstvo tých najchrumkavejších hranolčekov
Aby ste z fritézy vytiahli na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri vláčne zemiakové hranolčeky, mali by ste...
Vyprážaný čili hermelín
Vyprážaný čili hermelín: Delikátna odmena po ťažkom dni v práci
Príjemne pikantná variácia na klasickú vyprážanú pochúťku.
Dômyselný spôsob vyprážania bez pripálenia
Ako vyprážať bez pripálenia? Toto sa oplatí vyskúšať!
Ako sa dá zabrániť pripaľovaniu pri vyprážaní? Máme pre vás zaujímavý spôsob, ktorý ani nevyžaduje nepriľnavú panvicu.
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Najhoršia chyba pri vyprážaní! Toto môže zničiť celé jedlo, robí ju však mnoho ľudí
Najhoršia chyba pri vyprážaní! Toto môže zničiť celé jedlo, robí to však stále mnoho ľudí
Smaženie nepatrí medzi najzdravšie spôsoby tepelnej úpravy, ale zdá sa, že je najjednoduchšie. Ide o konečný...
Prečo olej pri vyprážaní pení? Všimli ste si to?
Prečo olej pri vyprážaní pení? Všimli ste si to?
Možno sa to stalo aj vám. Smažíte hranolky alebo nedeľné rezne a v istom momente si všimnete, že na panvici...