DISKUSIA: Slovenská kuchyňa: Placky a halušky majú domov pod Tatrami
Slovenská kuchyňa patrí medzi tie ťažšie národné kuchyne. Je rôznorodá, sú v nej prvky preberané od okolitých národov (Česi, Poliaci, Maďari, Ukrajinci), či národov, ktoré mali niečo spoločné s našou históriou. No predsa máme v našej kuchyni aj jedlá sebe vlastné a jedinečné na celom svete.
Celkom
7 príspevkov
Zoradiť:
od najstarších
| od najnovších
Anonymný nick
mnam mnam pecena hus s loksami a kapustou,kacka detto a slovenske kolaciky orechove ale bryndzove halusky niesu dobre,taky podivny soplik :O je to....a slovaci neznasaju jahnacinu....ani ja...ked to varis smrdi ti cely dom,ked to jes chuti to ako zdochlina,ked sa potom potis tak ty smrdis z toho ako zdochlina a ked to vykakas tak to zasmradi cely dom.....ale su narody co ine nejedia len jahnacinu *500*
Dobry den velk Slovaci!
Vidim ,že v čase uhorkovej sezony niekot kot si hovori redaktor, môže napisať všetko an ič. čo nové Vám priniesol tento článok? viete o čom bol? o ničom! len znôška znýmych veci aj to zle!
pýtate s aprečo zle? Bryndzové halušky ,ktorými sa tak radi pýšime nie su slovenksé.Slováci zobudťe sa!
Slovo brynza pochádza z rumunčiny, tam je to tiež brynza.
Ako sa to k nám dostalo.
V priebehu tzv. valašskej kolonizácie keď do vyľudnených krajov po Turkoch cisár povolal valachov z Transylvánie -t.j. Rumunska ,ktorí sem donieslii samozrejme svoje jedlá a pod.
takže prestaňme sa konečne pýšiť cudzím perím!
G.
Som hrdy na to že som Slovak. Ale treba byť Slovo BRYNDZA je rumumského pôvodu , v rumunčine je to BRYNZA čiže to isté. Bryndza k nám prišla a ž s valašskou kolonizáciou po odchode Turkov. Valašsko čiže sever Rumunska bol súčasťou Rak.-Uhorska a Maria-Terezia presidlila Valachov na opustené miesta Moravy a Slovenska.
Takže už prestaňme ako kohuti sa hrdiť cudzím perím.
Každý kto prešiel Slovenskom niečo po ňom ostalo.
Takže táto zmes jedál je veľmi dobrá ,ale Bryndza naozaj nie je slov. pôvodu.
Autor článku by si mal okamžite zopakovať písanie veľkých písmen v názvoch!!! Slovensko napíše s malým s a to hneď niekoľkokrát- hanba! O zvyšku ani nehovorím... (n)
Kým skončíte s varením, prečítajte si: